Porvarien pyhä lehmäkin on joutumassa lahtipenkkiin, kun maltillisen kokoomuksen sisällä voimistuvat äänenpainot maahanmuuttopolitiikan reivaamiseksi totaalisesti uuteen uskoon.

Puolue on jo vuosia tiukentanut linjaansa, mutta suhteessa työperäiseen maahanmuuttoon on vielä hitsauduttu vanhoihin hokemiin.

Uusi linja kuulostaa tällaiselta:

– Tuntuu hiukan oudolta, että rahtaamme maahan ulkomaalaista, lähes ammattitaidotonta työvoimaa. Jos nyt katsomme puolueen käsityksiä laajemmasta perspektiivistä, täytyy tämäkin asia ottaa huomioon, sanoo kokoomuksen Skånen nokkamies Lars-Ingvar Ljungman.

Yritykset päättävät työluvista

Vuodesta 2008 lähtien Ruotsin yritykset ovat saaneet itse päättää siitä, kenelle työlupa myönnetään. Nyt äänenpainot ovat muuttumassa tältäkin osin kriittisiksi. Kaikki puolueet ynnä yritykset ovat yhtä mieltä siitä, että maassa tarvitaan lisää huippuosaajia, kuten data-analyytikkoja sekä ohjelmistosuunnittelijoita.

Tarvitaanko sitten uusia tiskaajia tahi marjanpoimijoita, se onkin jo toinen juttu. Näille töille kun löytyisi tekijät omastakin takaa.

Myös kokoomusnuorten puheenjohtaja Benjamin Dousa näkee tarvetta maahanmuuttopolitiikan suunnanmuutokselle.

– Jotta palauttaisimme äänestäjien luottamuksen politiikkaamme, pitäisi kaikkien asioiden olla pöydällä, myös pyhien lehmien ja poliittisesti tunteita nostattavien asioiden, Dousa vaatii.

Loppu perheiden yhdistämiselle

Dousan mielestä kokoomuksen politiikan pitäisi perustua kahdelle pointille: maahanmuuton kulut alas ja vikkelästi lisää huipputuottavaa insinööri- sekä ohjelmointityövoimaa.

Kokoomusnuorten puheenjohtajan saneeraava silmä on iskostunut erityisesti perheiden yhdistämisen varjopuoliin:

– On täysin kohtuutonta, että tänne voidaan saapastella osa-aikaiseksi hampurilaisravintolaan ja sitten vielä tuoda mukanaan puoliso ja lapset, joiden toimeentulo uskotaan veronmaksajien kontolle.

SUOMEN UUTISET