Ruotsissa asuu laittomasti kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita. Vuoden 2015 pakolaisvyöryn myötä maahan tuli 163 000 henkilöä ja heistä 85 000 on saanut pysyvän tai tilapäisen oleskeluluvan. Kielteisen turvapaikkapäätöksen on saanut 47 000 henkilöä ja heistä maasta on poistunut alle puolet. Loppujen kohtalo on enemmän tai vähemmän arvoitus.

Aftonbladetin kokoaman tilastosarjan viimeisestä osasta voi äkkipäätään laskea, että ainakin 40 000 – 50 000 pakolaisen olinpaikka on epäselvä. Selvää on ainoastaan se, että 163 000 pakolaista tuli ja 85 000 on saanut jonkin asteisen oleskeluluvan.

Vakituisen oleskeluluvan saaneista 61 prosenttia on aikamiehiä ja 24 prosenttia poikia tai nuorukaisia iältään 10 – 20 vuotta. Naisia turvapaikanhakijoista on siten alle 15 prosenttia. Töissä koko porukasta käy 4 500 henkilöä.

Maassa maan alla

19 000 henkilöä on poistettu tilastoista, koska he eivät ole tulleet sovittuun tapaamiseen tai ovat vetäneet takaisin turvapaikkahakemuksensa. On mahdollista, että ainakin osa näistä ihmisistä on jatkanut matkaansa esimerkiksi Suomeen. Loput kaikista viranomaisten näköpiiristä kadonneista henkilöistä elävät mitä todennäköisimmin laittomasti Ruotsissa.

– Etsintäkuulutamme heidät ja sitten voimme vain seurata saamiamme vihjeitä. Löydämme osan mutta emme lähestulkoonkaan kaikkia, poliisi valaisee.

Rekisterit kasvavat jatkuvasti, koska turvapaikanhakijoita myös tulee maahan kaiken aikaa lisää. Helpotusta tuo sitten se, että henkilöt kummittelevat poliisin listoilla vain viisi vuotta ja sitten heidät poistetaan rekisteristä. Se ei tosin tarkoita sitä, että etsityt olisivat poistuneet Ruotsista.

Pakolaisten palautuksissa ongelmia

Vaikka ilman oleskelulupaa maassa piileskelevä henkilö tavoitettaisiinkin, ongelmat eivät siihen lopu.

– On joukko etsintäkuulutettuja ihmisiä, joiden olinpaikan tiedämme, mutta joiden kotimaa ei suostu ottamaan heitä vastaan, poliisi sanoo. Irak, Iran, Eritrea ja Somalia eivät suin surminkaan päästä pakkopalautettuja takaisin kotimaahansa. Palata saa ainoastaan vapaaehtoisesti.

Poliisi ei kuitenkaan ole vaipunut totaaliseen synkkyyteen, sillä myönteistäkin kehitystä on tapahtunut. Vielä muutama vuosi sitten Afganistan ja Etiopia eivät ottaneet vastaan palautettavia turvapaikanhakijoita, mutta tänään viranomaisten yhteistyö on sujuvaa ja palautukset onnistuvat.

SUOMEN UUTISET