Varbergin kunnanvaltuustossa vasemmistopuolueen edustajana istuva yleinen syyttäjä sanoi valtuuston kokouksessa, ettei ikinä nostaisi syytettä väärän iän ilmoittanutta turvapaikanhakijaa vastaan, mutta saattaisi hyvinkin nostaa syytteen väärästä ilmiannosta, jos joku tekisi rikosilmoituksen tällaisesta turvapaikanhakijasta.

Göteborgin lähellä sijaitsevan Varbergin kunnan valtuustossa käsiteltiin äskettäin aloitetta, jossa ruotsidemokraattien kunnanvaltuutettu vaati, että kunnan tulisi tehdä rikosilmoitus kaikista alaikäisiksi itseään väittäneistä turvapaikanhakijoista, jotka ovat valehdelleet ikänsä.

Kunnanvaltuusto tietenkin hylkäsi esityksen. Aloitetta käsiteltäessä vasemmistopuoluetta edustava Ingela Svensson piti puheen, jossa hän totesi, ettei virassaan yleisenä syyttäjänä ikinä nostaisi syytettä väärän iän ilmoittanutta turvapaikanhakijaa vastaan. Svensson arveli, että kukaan muukaan yleinen syyttäjä Ruotsissa ei nostaisi syytettä turvapaikanhakijaa vastaan väärän iän ilmoittamisesta.

Vankeutta – valehtelusta ilmoittajalle

Sen sijaan vasemmiston Svensson totesi, että hän itse saattaisi hyvinkin nostaa syytteen väärästä ilmiannosta, jos joku tekisi rikosilmoituksen tällaisesta turvapaikanhakijasta. Puheenvuorossaan Svensson korostaa, että väärästä ilmiannosta voi saada 6 kuukautta tai jopa 2 vuotta vankeutta.

Asiasta uutisoi ruotsidemokraatteja lähellä oleva verkkolehti Samhällsnytt, joka asettaa kyseenalaiseksi Svenssonin puolueettomuuden syyttäjän virassa. Samhällsnytt korostaa, että syyttäjäviraston eettisten ohjeiden mukaan syyttäjä ei saisi antaa henkilökohtaisten mielipiteidensä vaikuttaa toimintaansa syyttäjänä.

Ote Ingela Svenssonin puheenvuorosta kunnanvaltuuston kokouksessa on katsottavissa YouTubessa.

SUOMEN UUTISET