Saksan itäisessä Thüringenin osavaltiossa vihervasemmistolta kiehahti kuppi nurin. Heidän etukäteen sopimansa pääministeriehdokas hävisi vaalit. Vasemmistopuolue Linken ryhmäjohtajan käytös oli kaukana poliittisesti korrektista käytöksestä.

Thüringenin uusi pääministeri on Thomas Kemmerich. Hän edustaa liberaalidemokraattista FDP:tä. Hän voitti kolmannessa äänestyksessä vastaehdokkaansa, Linken Bodo Ramelowin äänin 45-44. Kolmannessa äänestyksessä eniten ääniä voittanut voittaa. Kahdessa ensimmäisessä äänestyksessä ehdokas tarvitsee ehdottoman enemmistön taakseen.

Saksalaismedian mukaan Linke, sosiaalidemokraatit (SPD) ja vihreät olivat tiistai-iltana kabinetissaan etukäteen sopineet Ramelowin jatkavan pääministerinä. Puolueilla ei ole kuitenkaan enemmistöä Thüringenin maapäivillä: kolmikolla on vain 42 paikkaa 90-paikkaisessa alueparlamentissa.

FDP:llä tilanne on vielä mielenkiintoisempi, sillä puolue ylitti vain 73 äänellä Thüringenin vaalien viiden prosentin äänikynnyksen. Puolueella on vain viisi edustajaa.

AfD tuki Kemmerichiä

Vaihtoehtopuolue AfD ei äänestänyt kolmannessa vaalissa omaa ehdokasta, vaan keskitti äänensä Kemmerichille. Kemmerichiä tuki myös kristillsdemokraattinen CDU. Kemmerich oli etukäteen kertonut osallistuvansa vasta kolmanteen äänestykseen.

Vihervasemmisto luonnollisesti piti taktiikkaa etukäteen sovittuna. Linkessä unohtui heidän oma kabinettisopimus. Linken maapäivien ryhmänjohtaja Susanne Hennig-Wellsow paiskasi tulevalle pääministerille osoitetun onnittelukimpun Kemmerichin jalkoihin.

– Häpeän sinua. Sinä et ole demokraatti! hän sihisi Kemmerichille.

Tämän jälkeen hän marssi pois paikalta. Vaalitulos otti koville. Myös kisassa toiseksi jäänyt Ramelow poistui nopeasti ulos. Saksalaisen Bild-lehden mukaan Ramelow mietti vielä ennen äänestystä Kemmerichin voittoa. Ironista kyllä: Ramelow totesi Kammerichille hänellä olevan täysi oikeus ehdokkuuteen.

Vaativat uusia vaaleja

Vihreät vaativat Kemmerichiä eroamaan välittömästi. Moni puolue haluaa uudet maapäivävaalit. Jopa FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner on väläyttänyt uusia vaaleja, mikäli CDU, SPD, vihreät ja FDP eivät pääse hallitussopuun.

AfD onnitteli lämpimästi Kemmerichin voittoa. Puheenjohtaja Alice Weidel huomautti, ettei AfD:tä noin vain sysätä syrjään.

Thüringenin hallituskuviot ovat järisyttäneet myös Saksan hallituksen rivejä. SPD vaati, ettei CDU osallistu aluehallitukseen. SPD tuskin uskaltaa marssia ulos liittopäivien hallituksesta. Se voisi merkitä uusia vaaleja ja SPD rämpii edelleen kannatusalhossa.

Henri Alakylä