Kunnallisalan kehittämissäätiö on teettänyt tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta erilaisten nimitysten käyttöön poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa. Ei ole yllättävää, että nimittelyyn suhtautumisessa on melkoisia eroja eri puolueiden kannattajien välillä. Kaikkein suvaitsevaisimpia erilaisten sanojen käyttöön näyttävät olevan perussuomalaiset.

Mies-loppuisten nimitysten, kuten puhemies tai asiamies, käyttö poliittisessa keskustelussa on useimpien suomalaisten mielestä hyväksyttävää (88 % hyväksyy täysin tai jossain määrin). Suomalaisten puheenparteen sopivat myös sanat vanhus (85 %), kepulainen (76 %), jenkki (73 %), persu (69 %) ja sossu (65 %).

Enemmistön mielestä sallittuja ovat myös kukkahattutäti (62 %), rasisti (58 %), viherpiipertäjä (54 %), setämies (53 %) ja vihervassari (51 %).

Jenkittely käy, ryssittely ei

Suomalaisten enemmistön mielestä sopimattomia ilmauksia on kuusi. Nämä ovat ryssä (71 % pitää jokseenkin tai täysin sopimattomana), rättipää (70 %), natsi (69 %), neekeri (67 %), suvakki (63 %) ja hurri (58 %).

Miehet ovat pääsääntöisesti sallivampia kuin naiset. Nimitysten natsi, suvakki, persu, rasisti, kyttä, hihhuli ja rättipää käyttöön nuoret (18–30-vuotiaat) suhtautuvat ymmärtäväisemmin kuin ikääntyneet. Sen sijaan nimityksiin neekeri, mamu, kommari, ryssä, sossu ja setämies nuoret asennoituvat ikääntyneitä (yli 60-vuotiaat) kielteisemmin.

Perussuomalaiset eivät sanoista pillastu

Perussuomalaisten kannattajat ovat keskimäärää valmiimpia hyväksymään miltei kaikenlaisten sanojen käytön yhteiskunnallisessa keskustelussa. Ainoa, mihin perussuomalaiset suhtautuvat muita kriittisemmin on rasistiksi haukkuminen.

Persu-sanan käyttöön perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat jopa hivenen suvaitsevaisemmin kuin vihreiden tai vasemmistoliiton kannattajat.

”Vihervassareille” käy vain rasistinatsittelu

Vihreiden kannattajat suhtautuvat muita torjuvammin miltei kaikkien nimittelyjen käyttöön. Ainoat nimitykset, joiden käyttö on vihreiden mielestä keskimäärää hyväksytympää ovat rasisti, persu ja natsi.

Vasemmistoliiton tukijat ovat samoilla linjoilla vihreiden kannattajien kanssa. Vasemmistoliittolaisten mielestä natsittelu on selvästi hyväksyttävämpää kuin muiden puolueiden kannattajien mielestä.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 6.–11.9.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 127. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Äskettäin julkaistiin myös Valtioneuvoston tilaama suuri vihapuhetutkimus, jota Suomen Uutiset analysoi tarkemmin.

SUOMEN UUTISET