Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila vastaa blogikirjoituksessaan oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.), joka lauantaisessa tiedotteessaan vaati kaikilta puolueilta arvojohtajuutta ja toimia sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa päättäjiin kohdistuvaa vihapuhetta vastaan. Junnilan mukaan sensuuri ei ole arvojohtajuutta.

– Nykymeininki vaikuttaa tuulahdukselta Afrikasta: ”Meillä on sananvapaus, mutta sanan jälkeen en voi enää taata sinulle vapautta”, sanoi jo edesmennyt afrikkalainen diktaattori omassa arvojohtajuuden tunnossaan. Lakien tulee suojella kansalaisoikeuksia, eikä toimia valtaapitävien keinona tukahduttaa kansalaisten heitä kohtaan esittämää kritiikkiä, Vilhelm Junnila jyrähtää.

Vihapuhe on terminä sangen uusi, eikä sitä mainita lainsäädännössä rangaistavana tekona, mutta halu tämän epämääräisen puheen kriminalisointiin on kova. Vihapuheen alle on tapana niputtaa kaikki valtavirrasta poikkeavat epämiellyttävät mielipiteet ja jopa faktojen esilletuonti voi olla ”vihapuhetta”.

Mitä voi sanoa ja mistä joutuu käräjille

Nykyiset lait kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkominen ovat jo nyt täysin tulkinnanvaraisia lakeja, ja vihapuhelainsäädännöstä eittämättä tulisi tarkoituksella edellä mainittujen kaltainen.

– Kun kansalaiselle jää epäselväksi mitä voi sanoa ja mistä taas joutuu käräjille, tapahtuu uusi suomettumisen aikakausi, jossa Neuvostoliitto on vain korvattu maahanmuutolla, islamilla, kielivähemmistöllä ja yleisesti kansaisia kiukuttavalla huonolla politiikalla, Junnila toteaa kirjoituksessaan.

SUOMEN UUTISET