Vihreiden salaisessa ohjeistuksessa eduskuntavaaliehdokkaita kehotetaan olemaan keskustelematta maahanmuuton lieveilmiöistä. Ohjeistuksen lähettänyt kampanjakoordinaattori Susanna Luukinen kieltäytyy kommentoimasta asiaa, mutta myöntää aloitteen ehdokkaiden hiljentämiseksi tulleen vihreiden puoluejohdosta.

Helmikuussa vihreiden eduskuntavaaliehdokkaat ja ehdokkaiden tukiryhmäläiset saivat puolueen kampanjakoordinaattori Susanna Luukiselta hämmentävän sähköpostin jonka otsikko oli: ”Vihreiden keinot seksuaalirikosten ehkäisyyn sekä kotouttamisen edistämiseen.”

Talvella ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikokset ja maahanmuutto olivat näkyvästi esillä julkisessa keskustelussa erityisesti siksi, että kansalaiset olivat järkyttyneet Oulun seksuaalirikosvyyhdin paljastuttua kaikessa karmeudessaan.

Sähköpostin liitteenä oli puolueen koostama tietopaketti vihreiden keinoista seksuaalirikosten ehkäisyyn.

Vihreät ei pyri keskusteluun

Luukisen sähköposti oli kuitenkin tarkoitettu paimenkirjeeksi: hän nimenomaisesti kehottaa eduskuntavaaliehdokkaita vaikenemaan vaalikampanjan aikana maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista.

– Seksuaalirikosten ja maahanmuuton suhde ei ole asia, josta Vihreät pyrkisi herättämään keskustelua, Luukinen kirjoittaa.

Hän jatkaa, ettei vihreät halua kehystää kevään eduskuntavaaleja maahanmuuttovaaleiksi.

– Ehdokkaiden on hyvä olla valmistautuneita vastaamaan näihin kysymyksiin, jos ja kun niitä esitetään, Luukinen jatkaa.

Sähköpostissa kuitenkin mainitaan, että seksuaalirikosten ehkäisy ja kotouttamisen kehittäminen ovat keskeisiä huolenaiheita.

Ohjeistus ylemmältä tasolta

Suomen Uutiset tavoitti Susanna Luukisen keskiviikkoiltapäivänä. Hän ei halunnut kommentoida, miksi hän on kieltänyt vihreiden eduskuntavaaliehdokkaita puhumasta vaalikampanjan aikana maahanmuuton lieveilmiöistä

– En ole oikea henkilö kommentoimaan, olen lähtenyt töistä, Luukinen sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että ohjeistus on tullut ylemmältä tasolta, eli vihreiden puoluejohdolta.

– Soita Lasse Miettiselle (vihreiden puoluesihteeri), Luukinen neuvoo.

Puoluesihteeri Lasse Miettistä ei tavoitettu tähän juttuun.

SUOMEN UUTISET