Suomen Uutiset on yrittänyt useita kertoja tavoittaa vihreiden puheenjohtajaa Pekka Haavistoa, varapuheenjohtaja Maria Ohisaloa sekä puoluesihteeri Lasse Miettistä. Kukaan heistä ei halua vastata kysymykseen, miksi puoluejohto kehotti vihreiden ehdokkaita eduskuntavaalien alla olemaan puhumatta maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista.

Suomen Uutiset kertoi viime viikolla vihreiden puoluejohdon ideoimasta salaisesta ohjeistuksesta, jonka mukaan puolueen eduskuntavaaliehdokkaille annettiin vaalien alla ymmärtää, ettei ehdokkaiden pidä vaalikampanjan aikana keskustella ollenkaan maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista.

Ohjeistus saapui ehdokkaille kampanjakoordinaattori Susanna Luukiselta, joka lähetti helmikuussa eduskuntavaaliehdokkaille ja ehdokkaiden tukiryhmäläisille sähköpostin, joka oli otsikoitu: ”Vihreiden keinot seksuaalirikosten ehkäisyyn sekä kotouttamisen edistämiseen.”

Kampanjakoordinaattori lähetti paimenkirjeen

Luukisen ehdokkaille lähettämä sähköposti oli tarkoitettu paimenkirjeeksi. Sähköpostissa hän esittää, ettei vihreät halua kehystää kevään eduskuntavaaleja maahanmuuttovaaleiksi.

– Seksuaalirikosten ja maahanmuuton suhde ei ole asia, josta Vihreät pyrkisi herättämään keskustelua, Luukinen kirjoittaa ehdokkaille.

Suomen Uutiset pyrki selvittämään, miksi vihreiden kansanedustajaehdokkaiden suut haluttiin tukkia maahanmuuton lieveilmiöistä. Luukinen kieltäytyi kommentoimasta asiaa Suomen Uutisille, mutta myönsi, että ohjeistus oli tullut vihreiden puoluejohdolta.

– Soita Lasse Miettiselle (vihreiden puoluesihteeri), Luukinen neuvoi ja sanoi juuri lopettaneensa päivän työt.

Puoluejohdon väistely herättää uusia kysymyksiä

Suomen Uutiset on tällä viikolla useita kertoja yrittänyt tavoittaa vihreiden puoluejohtoa eli puheenjohtaja Pekka Haavistoa, varapuheenjohtaja Maria Ohisaloa sekä puoluesihteeri Lasse Miettistä. Kukaan heistä ei halua vastata kysymykseen, miksi puolueen eduskuntavaaliehdokkaille annettiin ymmärtää, ettei maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista ole sopivaa puhua vaalien alla.

Vihreiden puoluejohdon väistely herättää kuitenkin uusia kysymyksiä, kuten mitkä muut asiat ovat vihreissä kiellettyjen puheenaiheiden listalla. Lisäksi voidaan yleisesti kysyä, onko tällainen menettely äänestäjien kannalta reilua.

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään noin kolmen viikon kuluttua. Toistaiseksi ei ole tiedossa, mistä aiheista puoluejohto on käskenyt ehdokkaita tällä kertaa vaikenemaan.

Kansanedustajalla laaja sananvapaus

Vihreiden puoluejohdon ideoimaa ohjeistusta voi pitää kummallisena siihen nähden, että keväällä maahanmuuttajien seksuaalirikokset olivat valtakunnallinen puheenaihe. Tuolloin erityisesti Oulussa paljastuneen, lapsiin kohdistuneen seksuaalirikosvyyhdin vuoksi.

Kummalliselta vihreiden menettely näyttää jo pelkästään yleisen sananvapausoikeuden vuoksi. Lisäksi on huomioitava parlamentaarisen sananvapauden vahva suoja.

Suomen perustuslaki erikseen mainitsee, että kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä. Siihen nähden olisi outoa, jos eduskuntaan pyrkivät henkilöt eivät saisi ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Ongelmien peitteleminen vaikenemalla on harvoin toimiva ratkaisu. Lainsäätäjäksi pyrkivän tulisi aina kyetä keskustelemaan ikävistäkin aiheista.

Eduskuntavaaliehdokas: Tarpeetonta hyssyttelyä

Tavoitimme tähän juttuun erään vihreiden eduskuntavaaliehdokkaan, joka ei halua esiintyä omalla nimellään. Eduskuntavaaliehdokas sanoo ihmetelleensä, miksi ehdokkaille helmikuussa lähetettiin toimintaohjeet tilanteeseen, jossa maahanmuuton suhde seksuaalirikollisuuteen nousisi esille.

– Ohjeistuksesta jäi tunne, että meille on nyt annettu erillinen ohje, mistä saa sanoa ja mistä ei. Omasta mielestäni ohje oli aivan tarpeetonta hyssyttelyä. Jäin ihmettelemään, mihin sillä pyrittiin, eduskuntavaaliehdokas kertoo Suomen Uutisille.

Vihreiden eduskuntaryhmästä tavoitimme ainoastaan uuden kansanedustajan Atte Harjanteen. Hän sanoo lyhyesti, että puoluejohdon ideoima ohjeistus on normaalia ehdokkaiden viestinnän tukemista.

– En muista sitä tarkalleen, milloin ohje meille tuli. Väitän silti, että meidän (vihreiden) ehdokkailla on vapaus puhua avoimesti ja avoimuus on kantava teema, Harjanne sanoo yllättäen.

SUOMEN UUTISET