Varatuomari Laura Korpinen on huolestunut epämääräisistä pyrkimyksistä rajoittaa sananvapautta. – Nykyinen kehitys jatkuessaan johtaa siihen, etteivät ihmiset enää uskalla kertoa mielipiteitään vapaasti, Korpinen sanoo.

Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Laura Korpinen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan pyrkimyksistä rajoittaa sananvapautta kansalaisen perusoikeutena. Idea kirjoitukseen tuli Ylen aamu-tv:n lähetyksestä, jossa kansalaisia epäsuorasti kehotettiin varomaan sanomisiaan.

Ylen ohjelmassa mainittiin sekä vihapuhe että maalittaminen, jotka kumpikin käsitteinä ovat hankalasti avautuvia ja epämääräisiä.

– Hälyttävää on, että Yle ottanut mukaan totalitaristien orwellilaista uuskieltä kuten termin maalittaminen. Tällä yritetään estää joidenkin ihmisten arvostelu tekemällä siitä paheksuttavaa maalittamista, Korpinen kirjoittaa.

Oikeusministeriökin kampanjoi vihapuhetta vastaan

Korpinen kertoo Suomen Uutisille lisää aiheesta. Perussuomalaisten eurovaaliehdokas katsoo, että uusissa pyrkimyksissä rajoittaa sananvapautta on menty jo vaarallisen pitkälle.

Julkisuudessa on esimerkiksi esitetty totena, että vihapuhe olisi rikos, vaikka sellaista rikosnimikettä rikoslaissa ei ole.

– Sananvapaus näyttää olevan Suomessa uhattuna. Nykyinen kehitys jatkuessaan johtaa siihen, etteivät ihmiset enää uskalla kertoa vapaasti mielipiteitään.

– Olen aidosti huolissani tilanteesta. Jopa oikeusministeriö on mukana kampanjassa vihapuhetta vastaan, vaikka edelleen jää täysin epäselväksi, mitä vihapuheella tarkoitetaan. Jos tähän asiaan pyytää tarkennusta, yleensä vastaukseksi esitetään äärimmäisiä esimerkkejä, jotka nyt täyttävät jonkin jo olemassa olevan rikoksen tunnusmerkistön.

Korpinen ei näe tarpeellisena kriminalisoida vihapuhetta erikseen. Epäselvää on, olisiko se edes mahdollista.

– Kyllä rikossäännösten pitäisi olla tarkkarajaisia ja täsmällisiä, ettei ihmisille jää epäselväksi mikä on sallittua ja mikä ei ole, Korpinen sanoo ja viittaa yleisiin vaatimuksiin, jotka ovat edellytyksenä kaikille kriminalisoinneille.

Mihin uusia rajoituksia tarvittaisiin?

Sananvapaudessa on kyse perustuslaissa turvatusta kansalaisen perusoikeudesta. Sananvapautta voidaan rajoittaa tietyillä edellytyksillä.

Rikoslaissa säädetään jo nyt eräistä sananvapausrikoksista eli ilmaisuista, jotka täyttävät jonkin rikoksen tunnusmerkistön. Rangaistavia tekoja ovat esimerkiksi laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.

– En siksi ymmärrä, mihin vihapuhelaajennusta tarvittaisiin. Eivätkö jo olemassa olevat sananvapauden rajoitukset riitä, Korpinen kysyy.

Hän muistuttaa myös perustuslaillisesta laillisuusperiaatteesta, jonka mukaan ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen eikä tuomita rangaistukseen sellaisen teon perusteella, jota ei tekohetkellä ole laissa säädetty rangaistavaksi. Säännös varmistaa osaltaan, ettei kansalaisen sananvapautta voi rajoittaa mielivaltaisesti.

– Lieneekö vihapuhekampanja todellisena tavoitteena eräiden mielipiteiden esittämisen rajoittaminen, kuten vaikka sellaisen mielipiteen, että avioliitto tulisi ymmärtää miehen ja naisen välisenä. Totta kai olen sitä mieltä, että keskustelua pitää aina käydä hyvässä hengessä ja kohteliaasti.

– Sananvapautta on kuitenkin puolustettava mielensäpahoittajien totalitarismilta. Toisten esittämiä mielipiteitä täytyy kestää, Korpinen sanoo.

Epämääräisesti muotoiltu rikoksen tunnusmerkistö

Perussuomalaiset ovat esittäneet kritiikkiä kiihottaminen kansanryhmää vastaan –kriminalisoinnille, koska rikoksen tunnusmerkistö on epämääräisesti muotoiltu.

Nykyisellään kyseisen rikoslain pykälän saatetaan tulkita soveltuvan jopa epämiellyttäviksi koettujen tosiasioiden esittämiseen.

– Rikoksen törkeässä tekomuodossa rangaistavaksi on säädetty muun muassa joukkotuhontaan kehottaminen. Tämä on perusteltua, ja voidaan pohtia, riittäisikö meille tämä kriminalisointi.

– Perusmuotoinen kiihottaminen kansanryhmää vastaan on ensinnäkin rikoslaissa ongelmallisen laveasti muotoiltu. Sananvapauden kaventaminen on myös mennyt liian pitkälle, jos solvaamiseksi voitaisiin katsoa julkisen tiedon esittäminen, kuten rikostilastojen läpikäyminen, Korpinen sanoo.

Hussein al-Taeen tapaus tutkittava

Sananvapausrikoksista on tällä viikolla keskusteltu julkisuudessa erityisesti sdp:n kansanedustajan Hussein al-Taeen tapauksen yhteydessä. al-Taee on julkaissut useita törkykirjoituksia sosiaalisessa mediassa, vaikka aluksi valehtelikin medialle ettei ollut kirjoittanut postauksia.

Tällä hetkellä al-Taee on vetäytynyt julkisuudesta. Sdp:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman ilmoitti torstaina, että al-Taee olisi sairastunut. Lindtman viittasi samalla henkisten voimavarojen riittävyyteen.

– Olen nähnyt joitain lainauksia al-Taeen kirjoituksista. Hänellekin kuuluu sananvapaus, mutta olisi silti hyvä tutkia, onko tässä asiassa tapahtunut rikosta. Tutkinta olisi tärkeää erityisesti siihen nähden, että sdp on pitänyt julkisuudessa esillä puolueensa arvopohjaa, Korpinen sanoo.

Vastustan EU:n liittovaltiokehitystä

Korpinen on puolustanut näkyvästi sananvapautta eduskuntavaalikampanjassaan, ja hän on kirjoittanut muitakin ansiokkaita blogeja sananvapauden merkityksestä kansalaisille.

Nyt Korpinen on kuitenkin pyrkimässä Euroopan parlamenttiin. EU:ssa hän lupaa puolustaa Suomen itsenäisyyttä ja vastustaa EU:n liittovaltiokehitystä.

– Nykyisin EU päättää liikaa asioita jäsenvaltioidensa puolesta, joten ajan sitä että valtaa palautettaisiin takaisin jäsenvaltioille.

– EU:n pitäisi olla vahvojen kansallisvaltioiden liittouma, joka keskittyisi sisämarkkinoihin. Haluan myös EU:n kulukuurille. Jäsenvaltioiden maksuja ei pidä nostaa, Korpinen sanoo.

SUOMEN UUTISET