Vain hetkeä ennen äskettäin järjestettyjä eduskuntavaaleja verkkoon ilmestyi husseinleaks-sivusto. Sinne oli kerätty konfliktinratkaisujärjestössä neuvonantajana toimineen Hussein al-Taeen aikaisempia, poikkeuksellisia Facebook-kirjoituksia. Paljastukset ovat erittäin kiusallisia eduskuntaan nousseelle al-Taeelle sekä SDP:lle. Al-Taee on asiaa selvitellessään ajautunut valheiden verkkoon, josta ei ole helppoa poispääsyä.

Yhdessä kuvakaappuksessa al-Taee kommentoi Facebookin perustajasta, juutalaisesta Mark Zuckerbergistä kertovaa juttua toistaen antisemitististä stereotypiaa ahneista juutalaisista: ”JEW DOING WHAT A JEW DOES BEST. FUCKS UP EVERYBODY TO GAIN EVERYTHING” – suomennettuna: ”juutalainen tekee sitä mitä parhaiten osaa, kusettaa kaikkia saadakseen [itselleen] kaiken.”

Saudien kuningashuoneen jäseniä nimittää lapsien hyväksikäyttäjiksi, ja toivoo näiden kuolemaa.

Kun kirjoitukset tulivat Suomen Uutisten tietoon huhtikuun alussa, toimituksemme otti al-Taeehen yhteyttä. Hän kiisti kuvakaappausten aitouden. Al-Taee totesi, että osa kuvakaappauksista aitoja, osa on ”photoshopattu”. Tällä termillä tarkoitetaan kuvamanipulointia.

Kun Suomen Uutiset kysyi al-Taeelta juutalaiskirjoituksesta, hän ei tunnistanut ruutukaappauksesta itseään eikä tunnustanut sitä omaksi tekstikseen.

– Se ei edusta ajattelumaailmaani millään tavalla. Omassa vaalitiimissänikin on juutalaisia, al-Taee kertoi tuolloin Suomen Uutisille. Hän sovitteli sanojaan haastattelussa varovaisesti, ja kommentoi kierrellen ja kaarrellen.

Al-Taee kertoi nähneensä husseinleaks-vuotosivuston keskiviikkona 3.4, siis ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aamuna. Hän piti julkaisun ajankohtaa erityisen törkeänä, mutta totesi, ettei kuitenkaan aio käyttää aikaa asian penkomiseen vaalien alla.

Al-Taee kertoi pitävänsä mahdollisena, että husseinleaks on koostettu sekä aidoista että photoshopatuista ruutukaappauksista.

– Viime kädessä mä luulen että joukossa saattaa olla sellaisia, jotka allekirjoitan, al-Taee totesi.

Tällaisiin saattoi hänen mukaansa kuulua kuva, jossa Iranin johtajat esitetään sivistyneinä ja Saudien kuningashuone ahneina typeryksinä.

Al-Taee myönsi, että hänellä on tapana arvostella kärkkäästi Lähi-idän maiden johtajia.

Uutinen jäi julkaisematta

Suomen Uutiset ei julkaissut al-Taee-uutista ennen vaaleja. Päätöstä puntaroitiin toimituksessa pitkään. Emme kuitenkaan saaneet täyttä varmuutta kirjoitusten aitoudesta, ja al-Taee itse väitti osaa paljastuksista kuvamanipulaatioiksi. Näin sanoessaan hän valehteli, vieläpä aivan eduskuntavaalien kynnyksellä.

Hän on myöntänyt IS:lle valehdelleensa.

Voitaneen kohtuullisella varmuudella väittää, että mikäli paljastus olisi noussut suureen mediajulkisuuteen ennen vaaleja, ei al-Taee olisi koskaan noussut eduskuntaan. Juutalaisvastaisuus sopii kovin heikosti rauhanneuvottelijan rooliin, samoin kuoleman toivominen muiden maiden valtionpäämiehille.

Al-Taee kävi kampanjansa vedoten jatkuvasti rauhanneuvottelutaustaansa, ja sai lopulta sai Uudellamaalla 4246 ääntä. Hän oli vaalipiirinsä viimeinen SDP:n riveistä läpi mennyt.

Mitä seuraavaksi?

Al-Taeen eduskuntataival sai noloimman mahdollisen alun.

Vihapuheskandaali on SDP:lle äärimmäisen kiusallinen. Puolue on pitkän vaalikamppailun aikana yrittänyt korostaa moraalisia arvojaan ja tehnyt tällä tavoin pesäeroa perussuomalaisiin.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sdp.) on pitänyt perussuomalaisia etäällä vedoten arvojen erilaisuuteen sekä puheenjohtaja Jussi Halla-ahon yli kymmenen vuoden takaisiin kirjoituksiin.

Nyt SDP:n pitäisi johdonmukaisuuden nimissä vetää vähintäänkin yhtä tiukkaa linjaa, kun kyseessä on SDP:n oma kansanedustaja. Tekstitkin ovat selvästi tuoreempia.

Kiinnostavaa on myös nähdä, miten puolue suhtautuu valehteluun, jolla on mitä ilmeisimmin ollut suora vaikutus eduskuntavaalin tulokseen. Voiko henkilöä, joka valehtelee näin räikeästi, nostaa kansanvallan kannalta merkittäviin tehtäviin? Rumia tai typeriä kirjoituksia voi toki pyytää anteeksi, ja näin al-Taee on tehnytkin. Mutta tietoinen valehtelu edun saamiseksi onkin sitten vähän eri asia.

Al-Taee on nyt jo ehtinyt nolata itsensä, oman puolueensa ja CMI- konfliktinratkaisujärjestön. Verkkouutisten mukaan CMI pyyhki al-Taeen nimen sivuiltaan. Nähtäväksi jää, tekeekö SDP samalla tavalla.

Yhtäläisyyksiä lelusalakuljettaja-tapaukseen

Al-Taeen taustan paljastuminen on myös helsinkiläisen kansalaisaktivisti Anter Yaşan ansiota. Hän on pitänyt aihetta esillä blogikirjoituksissaan. Yaşa paljasti taannoin myös SDP:n riveihin uineen lelusalakuljettaja Rami Adhamin islamistikytkökset. Syntyneen mediakohun sammuttamiseksi Adham päätti vetää johtopäätökset ja erota SDP:n jäsenyydestä. On turvallista olettaa, että puolue auttoi Adhamia eropäätöksen tekemisessä.

MATIAS TURKKILA