Nainen raiskattiin useita kertoja yön aikana. Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomion mukaan teko täytti törkeän raiskauksen tunnusmerkistön muun muassa siksi, koska miehet toteuttivat rikoksen yhdessä ja vuorotellen ja rikoksella myös aiheutettiin erityisen tuntuvaa henkistä ja ruumiillista kärsimystä.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi joulukuun alussa kaksi vaasalaismiestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin vuonna 2017 tapahtuneesta törkeästä raiskauksesta. Philip Muisya Kimuya ja John Marc Okello tuomittiin kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Lisäksi miehet velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan raiskauksen uhrille 8 000 euroa kärsimyksestä sekä 1 000 euroa tilapäisestä haitasta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Toinen tuomituista, Okello, oli kevään 2017 kuntavaaleissa sdp:n ehdokkaana. Okellon ehdokasesittely on edelleen nähtävissä Vaasan sdp:n verkkosivulta. Ehdokasesittelyssään Okello ilmoittaa olevansa pääluottamusmies sekä shop steward, joka tarkoittanee kaupan myyjää.

Uhri löytyi kaupungilta

Tapauksessa huomiota herättää se, että Okellolle ja Kimuyalle syyksiluettu törkeä raiskaus tapahtui vain muutamaa viikkoa ennen kuntavaaleja.

Maaliskuussa 2017 demariehdokas Okello sekä Kimuya tapasivat uhrinsa kaupungilla ja veivät hänet yksityisasuntoon. Asunnossa miehet pakottivat uhrinsa sukupuoliyhteyteen käyttämällä hyväksi väkivaltaa sekä uhrin pelkoa, jonka vuoksi hän ei kyennyt puolustamaan itseään tai ilmaisemaan omaa tahtoaan.

Syyllisyydestä ei jäänyt varteenotettavaa epäilystä

Pohjanmaan käräjäoikeus katsoi, ettei asiassa jäänyt varteenotettavaa epäilystä vastaajien syyllisyydestä.

Okello ja Kimuya olivat toimineet yhteistuumaisesti. Teko täytti törkeän raiskauksen tunnusmerkistön, koska miehet toteuttivat rikoksen yhdessä ja vuorotellen ja rikoksella myös aiheutettiin erityisen tuntuvaa henkistä ja ruumiillista kärsimystä.

Käräjäoikeus katsoi, että tekoa on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä, kun otetaan huomioon sukupuoliyhteyksien lukumäärä ja teon kesto.

SUOMEN UUTISET