Sipoon suomenkieliset koulut palkkasivat demaripoliitikko Abdirahim ”Husu” Husseinin kouluille puhujaksi, vaikka Husseinin vierailuista ei ole asianmukaisesti kerrottu etukäteen kaikkien oppilaiden vanhemmille.

Suomen Uutiset on saanut haltuunsa asiakirjalähteitä, joista selviää lisätietoja demaripoliitikko Abdirahim ”Husu” Husseinin vierailuista Sipoon alakouluissa.

Eduskuntavaalikampanjaa käynnistelevä Hussein on nähty loppuvuoden aikana usein Sipoossa. Hän on muun muassa vieraillut sipoolaisopettajien koulutuspäivässä sekä heittänyt puhekeikkoja koululaisille.

Hussein hääri Opetushallituksen piikkiin

Hussein on tähän mennessä tienannut jo mukavan summan keikoistaan Sipoon oppilaitoksissa, yhteensä hänelle on maksettu 5 316 euroa.

Rahat Husseinin palkkioihin on saatu on saatu Opetushallitukselta avustuksena Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien integrointi –hankkeeseen, johon osallistuu muitakin koulutuksen järjestäjiä.

Opetusministeriön verkkosivulta selviää, että Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien integrointi –projektin erityisavustus on tarkoitettu hankkeisiin, joilla ”edistetään turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumista.”

Sipoon kunnalle on myönnetty tällaisiin tarkoituksiin yhteensä 120 000 euroa.

Epäselvää kuitenkin on, millä tavalla SDP:n edustajana Helsingin kaupunginvaltuustossa toimiva, eduskuntaan pyrkivä Hussein liittyy hankkeeseen, jolla pyritään edistämään maahanmuuttajien suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumista. Tai miten Husun puheilla edistetään maahanmuuttajien sopeutumista.

Perusopetuksen tulisi olla puoluepoliittisesti sitoutumatonta

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (OPS) on Opetushallituksen laatima kansallinen ohje, jonka mukaan jokainen opetuksen järjestäjä laatii paikallisen opetussuunnitelman. OPS:n mukaan perusopetus on puoluepoliittisesti sitoutumatonta.

OPS:n vaatimukseen nähden eduskuntaan pyrkivän Husseinin kouluvierailut voidaan jo itsessään nähdä ongelmallisena. Hussein tunnetaan monikulttuuriaktiivina, ja hänen koko uransa on ollut vahvasti sidoksissa poliittiseen toimintaan. Ennen demareihin siirtymistään Hussein vaikutti keskustassa.

Rehtorit riensivät ylistämään vierailuja

Sipoon Sanomat -lehdelle lähettämässään tiedotteessa Sipoon koulujen rehtorit väittävät, että Husu kutsuttiin kouluvierailuille vain ammattinsa ja osaamisensa vuoksi, eikä millään tavalla liittyen politiikkaan tai poliittiseen toimintaan.

Rehtorien mukaan koulujen tilaisuuksissa Husu vastasi lasten ja nuorten kaikenlaisiin kysymyksiin.

– Koemme, että tilaisuudet kouluilla olivat mukaansatempaavia, arvostusta huokuvia ja lämminhenkisiä, rehtorit väittävät tiedotteessaan.

Tosiasiassa Husseinin koulupuheiden sisällöstä ei ole olemassa vahvistettua tietoa tai muuta dokumenttia.

Opettajakin ryhtyi politikoimaan

Ihmetystä herättää myös Husseinin kouluvierailujen yhteydessä koulun oppilaille esitetty propagandavideo.

Suomen Uutisten asiakirjalähteistä varmistaman tiedon mukaan ainakin yhdessä sipoolaiskoulussa on Husun vierailua pohjustettu koululaisille esitetyllä videolla, jossa Hussein lietsoo kansanjoukkoja Meillä on unelma –mielenosoituksessa.

Videolla Hussein esittää poliittisia näkemyksiään ja väittää, kuinka puolueet olisivat luomassa pelkoa ja vihamielisyyttä. Hussein myös puhuu, kuinka ”monikulttuurinen Suomi yhdistää voimansa.”

Husu mainitsee puheessaan myös erikseen perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ja kansanedustaja Olli Immosen nimet. Husseinin mielestä ihmisten kokema pelko on perussuomalaisten syytä.

Propagandavideon esittämisen jälkeen sipoolaiskoulun opettaja on myös kertonut koululaisille omia näkemyksiään suomalaisten puolueiden politiikasta sen tekosyyn varjolla, että videon esittämisellä oli tarkoitus tutustuttaa oppilaat puhujavieraaksi saapuvan Husseinin ajatuksiin.

Miksei vanhemmille kerrottu etukäteen?

Husseinin kouluvierailut ovat tulleet yllätyksenä monille koululaisten vanhemmille, joilla ei ollut mitään tietoa siitä että eduskuntaan pyrkivä Hussein on kutsuttu kouluun.

Perusopetuslaki edellyttää, että opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa. Tähän yhteistyöhön on yleensä katsottu kuuluvan se, että koulussa järjestettävistä tilaisuuksista kerrotaan etukäteen oppilaiden vanhemmille.

Joissakin sipoolaiskouluissa tiedottaminen kuitenkin laiminlyötiin, sillä tieto Husseinin vierailuista ei kulkenut perille kaikille vanhemmille. Husseinin vierailusta oli ainoastaan kerrottu sisäisesti koulujen oppilaille.

Hussein syyttää ajojahdista

Sipoon Sanomille antamassaan haastattelussa Hussein itse vakuutti vierailleensa kouluissa edistämässä suvaitsevaisuutta, ei poliitikkona.

– Väite (politiikan puhumisesta) on poliittinen ajojahti, joka perustuu valheeseen. Olen itse neljän pienen lapsen isä ja ehdottomasti sitä mieltä, että politiikka ei kuulu alakouluihin, Hussein väittää Sipoon Sanomien jutussa.

Eduskuntaan pyrkivän Husseinin puheisiin tai niiden luotettavuuteen voi kukin suhtautua haluamallaan tavalla.

Aikoinaan Ylen toimittajana työskennellyt Hussein tunnetaan myös muun muassa someviestistä, jossa hän toteaa: ”Syö paskaa ja kuole pois!”. Kommentti oli tarkoitettu vastaukseksi yksityishenkilön viestiin.

Syksyllä 2017 Hussein myönsi levittäneensä blogissaan väärää tietoa niin sanotusta Vantaan muslimipuukotuksesta.

SUOMEN UUTISET