Sukupuolineutraalit vessat ovat yhä yleisempiä Suomessakin. Britanniassa on kuitenkin todettu, että yhteiset vessat kouluissa saavat tytöt välttelemään vessan käyttöä. Niinpä vanhemmat ovat heränneet vaatimaan, että molemmille sukupuolille on oltava omat vessat.

Britanniassa opettajat ja vanhemmat ovat todenneet, että tyttöjen ja poikien yhteisvessat saavat tytöt välttelemään vessojen käyttöä koulussa, kertoo Daily Mail. Syyksi tytöt kertovat yhteisvessojen epähygienisyyden ja turvattomuuden.

Tytöt kokevat yhteisvessan käytön erityisen hankalaksi kuukautisten aikana. Monet tytöt välttävät juomasta mitään koulupäivän aikana, jotta voivat pidätellä vessassa käyntiä kotiin asti.

Huonoja kokemuksia myös Suomessa

Niin sanottuja sukupuolineutraaleja vessoja on rakennettu yhä useampaan julkiseen tilaan, kuten kouluihin ja kirjastoihin myös Suomessa. Niitä perustellaan sillä, että transsukupuoliseksi itsensä kokevien on helpompi mennä yhteisvessaan.

Britanniassa transaktivistien järjestöt ovat jopa lähettäneet kouluille virheellisiä tiedotteita, joiden mukaan koulut rikkovat yhdenvertaisuuslakia, mikäli eivät muuta vessoja ”sukupuolineutraaleiksi”. Laki ei kuitenkaan tällaista välttämättä edellytä.

Ylen mukaan yhteisvessoista on ollut samanlaisia huonoja kokemuksia myös Suomessa. Mänttä-Vilppulan Koskelan yläkoulussa tilanne parani, kun sukupuolineutraalit vessat muutettiin takaisin poikien ja tyttöjen vessoiksi.

SUOMEN UUTISET