Miehenä syntyneen uimarin ylivoima naisten uinnissa on saanut hänen joukkuetoverinsa masennuksen partaalle. Pennsylvanian yliopiston naisuimarit tietävät, että eivät tule pärjäämään transnaiselle, vaikka harjoittelisivat kuinka kovasti. Yliopiston johto kehottaa naisuimareita kääntymään mielenterveyspalvelujen puoleen, jos eivät kestä joukkuetoverinsa menestystä.

Pennsylvanian yliopiston naisten uimajoukkueen nouseva tähti Lia Thomas rikkoo ennätyksiä toisensa jälkeen. Miehenä syntynyt Thomas aloitti uimisen jo viisivuotiaana. Pennsylvanian yliopistoon päästyään hän kilpaili kaksi ensimmäistä vuotta hyvällä menestyksellä miesten joukkueessa, kunnes päätti vaihtaa sukupuoltaan.

Viime vuonna kilpauinnissa oli tauko koronapandemian vuoksi. Thomas käyttikin kilpailutauon hyväkseen käymällä läpi testosteronin blokkaushoidon. Yhdysvaltain yliopistourheilun kattojärjestö NCAA:n ohjeiden mukaan biologinen mies, joka identifioi itsensä naiseksi saa kilpailla naisten joukkueessa käytyään läpi vuoden kestävän hormonihoidon, jossa vähennetään hänen testosteronitasoaan.

Naisten ennätykset murskautuvat

Naisten sarjassa Thomas on murskannut ennätyksiä toisensa perään. Esimerkiksi 500 jaardin vapaauinnissa hän löi naisina syntyneet kilpailijat peräti 14,39 sekunnilla. 1650 jaardin vapaauinnissa Thomas voitti naiskilpailijan 38 sekunnilla. Entisen miehen valtava ylivoima on saanut naisuimarit epätoivon partaalle.

– He tuntevat itsensä voimattomiksi, koska tietävät häviävänsä, vaikka harjoittelisivat kuinka paljon, eräs nimetön lähde kertoo.

Miehenä syntyneillä valtava etu lihasmassassa

Kaikki tästä aiheesta puhuneet naisuimarit ovat halunneet pysyä anonyymeina. Omalla nimellään aiheesta on kirjoittanut muun muassa Swimming World Magazine -lehden päätoimittaja John Lohn, jonka mielestä NCAA:n ei pitäisiä antaa Lia Thomasin kilpailla yliopistojen 2022 mestaruuskisoissa naisten sarjassa.

– Miehestä naiseksi transitioituneella urheilijalla on etunaan vuosien testosteronituotanto ja lihasmassan kasvu. Monissa lajeissa on etua myös isokokoisemmasta vartalosta, Lohn kirjoittaa.

– Thomasilla on takanaan lähes 20 vuotta testosteronin tuottamaa lihaskasvua, jota cis-naisilla ei ole. Hormonihoidoista huolimatta hänen suorituskykynsä heijastelee sitä, että hän saa etua synnyinsukupuolensa genetiikasta.

Huolestuneet vanhemmat lähettivät vetoomuksen

Myös Pennsylvanian yliopiston naisten joukkueen uimareiden vanhemmat ovat kirjoittaneet NCAA:lle vetoomuksen, jotta Thomasin ei annettaisi kilpailla naisten joukkueessa. NCAA ei ole vielä vastannut kirjeeseen.

Yksi äideistä kertoo Daily Mailille, että hänen tyttärensä ja muut naisuimarit eivät uskalla puhua asiasta omalla nimellään, koska pelkäävät joutuvansa vainotuiksi.

– Kaikki ovat peloissaan, äiti sanoo. Myös vanhemmat ovat peloissaan siitä, että lapsille koituu harmia. Me maksamme tästä koulusta 80 000 dollaria vuodessa.

Valittajia kehotetaan hakeutumaan hoitoon

Pennsylvanian yliopisto lähetti huolestuneille vanhemmille kuivahkon vastauksen, jossa sanottiin, että yliopisto on sitoutunut tukemaan aivan kaikkia opiskelijoitaan.

Kirjeessä korostetiin, että yliopistourheilu on tarkoitettu kaikille ja toivottiin, että muut uimarit osaavat suhtautua oikealla tavalla Lia Thomasin menestykseen altaassa. Kirjeen lopussa sanottiin, että urheilijat voivat tarvittaessa kääntyä yliopiston mielenterveyspalvelujen puoleen.

SUOMEN UUTISET