Transnaisten kilpaileminen naisten sarjassa on ollut tunteita herättävä puheenaihe urheilupiireissä jo pitkään. Urheilussa ei ole yleispätevää sääntöä transsukupuolisten tai ei-binaaristen urheilijoiden osallistumiselle. Kansainvälinen olympiakomitea on linjannut, että kukin lajiliitto saa päättää omista säännöistään.

Kansainvälinen uimaliitto FINA päätti, että transnaiset eivät saa kilpailla naisten sarjoissa. Päätös koskee transnaisia, jotka ovat käyneet läpi poikien murrosiän. Samalla järjestö ilmoitti, että se aikoo kehittää transhenkilöille oman kilpailusarjan.

Päätöksen taustalla vaikutti vahvasti yhdysvaltalaisuimari Lia Thomas, joka alkoi kilpailla voitokkaasti naisten sarjassa. Sitä ennen hän oli kilpaillut miesten sarjassa vähäisellä menestyksellä.

Suomen uimaliitto kommentoi päätöstä Ylelle (28.6.) tasavertaisena ja reiluna. Kansainvälinen yleisurheiluliitto on samoilla linjoilla. Se haluaa suojella naisurheilua. Asiasta lausui Ylelle Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski.

Rugbyn kattojärjestö kielsi jo 2020

Uimaliittoa ennen transnaisten osallistumisen naisten sarjaan on kieltänyt kansainvälinen rugbyn kattojärjestö. Se linjasi 2020, että transnaisten osallistuminen epäreilua. Liiton mukaan transnaisten osallistuminen luo myös turvallisuusriskin naispelaajille.

Suomen uutiset haastatteli transasiasta entistä kilpauimaria ja naisuimareiden valmentajaa. Hänellä on pitkä kokemus naisten fysiikkavalmennuksesta.

– Jos asiaa miettii puhtaasti biologian ja fysiologian kautta, niin transnaiset saavat edun siitä, että ovat kehittyneet miehinä ja ovat mahdollisesti harjoitelleet miehinä.

Muistatko vielä DDR:n menestyksekkäät naisurheilijat?

Hän antaa esimerkin DDR:n ajoilta.

– Anabolisia steroideja käyttäneiden suorituskyky ei laske lähtötilanteeseen pitkänkään tauon jälkeen, kun aineen käyttö on lopetettu. Brigitte Berendonckin julkaisukirjassa (DDR Doping) on esimerkkejä kuulantyöntäjänaisista, jotka pääsivät doping-ohjelmaan, kun kuula lensi noin 16 metriä. Tämän jälkeen anabolisen steroidin Oral Turinabolin avulla kuula lensi reilusti yli 20 metriä. Suorituskyky ei laskenut pitkänkään tauon jälkeen, vaan pysyi yli 20 metrissä.

– Koska tilanne vaikuttaa fysiologisesti olevan juurikin näin, koen naisurheilijoiden oikeuden kannalta todella huonoksi tilanteen, jossa transnaiset kilpailevat naisten kanssa samassa sarjassa, nimettömänä pysyttelevä valmentaja sanoo.

Naisasialiitto ei halua kommentoida

Suomen Uutiset kääntyi vuodesta 1894 naisten oikeuksia ajaneen Naisasialiitto Unionin puoleen. Kysyimme, miten Naisaasialiitto Unioni tukee naisurheilijoita tässä vaikeassa asiassa. Naisurheilun asema on tunnetusti ollut aliarvostettua verrattuna miesurheiluun, eritoten taloudellisesta näkökulmasta.

Kysyimme myös, tulisiko transnaisten/transhenkilöiden kilpailla omassa sarjassaan.

Näin Naisasialiitto unioni vastasi viestintäosastonsa välityksellä:

– Juttelimme tästä aiheesta toimistolla ja tulimme siihen tulokseen, että asiaa olisi osuvampi kommentoimaan jokin urheiluun keskittynyt järjestö.

Seta ei ole tyytyväinen uimaliiton päätökseen

Valtioavusteisen Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi ei ollut lainkaan tyytyväinen uimaliiton päätökseen. Seta pyrkii vaikuttamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaan.

– Päätös on selkeää syrjintää ja lisäksi riski ihmisoikeusloukkauksille. Tällainen kategorinen kielto ei ota huomioon yksilöllisiä eroja tai tilanteita. Erillisen luokan luominen transurheilijoille on jälleen osoitus siitä, että transnaisia ei pidetä naisina, Telakivi sanoo Ylen haastattelussa.

Telakivi korostaa, että Kansainvälisen uimaliiton päätös on ristiriidassa Kansainvälisen olympiakomitean vuonna 2021 luomien syrjimättömyysperiaatteiden kanssa.

– Sarjojen kriteerien ei tulisi systemaattisesti sulkea transurheilijoita pois näillä perusteilla. Jos rajoituksia tehdään, niitä tulisi tehdä vain tutkittuun tietoon perustuen, kuten tässä tapauksessa ei ole tehty.

Telakiven mukaan moni muukin tekijä kuin pelkät testosteroniarvot voivat tarjota epäreilua etua kilpakumppaneihin nähden.

Kymmenottelun olympiavoittaja puolustaa päätöstä

Caitlyn Marie Jenner, aikaisemmin William Bruce Jenner, on yhdysvaltalainen kymmenottelun olympiavoittaja. Hän voitti kultaa Montrealin olympiakisoissa 1976 maailmanennätystuloksella.

Hän on ottanut voimakkaasti kantaa naisuimareiden puolesta. Jenner on pitänyt naisurheilijoiden oikeuksia esillä lukuisissa tv-esiintymisissään. Hän twiittasi FINAn päätöksestä:

– Tämä toimii. Tarvittiin paljon painetta, mutta mikä on reilua, on reilua. Jos käyt läpi miesten murrosiän, sinun ei tulisi viedä mitaleita naisilta. Piste.

Jennerin transelämä kiinnostaa amerikkalaisia

Huhtikuussa 2015 Jenner kertoi haastattelussa 20/20-ohjelmassa kokevansa itsensä naiseksi. Vuonna 2015 Jenner poseerasi Vanity Fair -lehden kannessa naisena ja kertoi olevansa nyt Caitlyn.

Tuolloin perustettu Jennerin Twitter-tili keräsi miljoona seuraajaa hieman yli neljässä tunnissa, ja se rikkoi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vain pari viikkoa aikaisemmin tekemän ennätyksen.

Vuonna 2015 Yhdysvalloissa esitettiin dokumenttisarjaa I Am Cait. Se avasi katsojille Jennerin elämää transnaisena. Jenner tunnetaan myös kuuluisan Kardashianien suvun kautta. Hänen ex-vaimonsa on Kris Kardashian.

HELI-MARIA WIIK