Kaliforniassa käynnistellään perustulokokeiluja. Palm Springsin kaupunki haluaa tarjota tonnin perustulon transsukupuolisiksi tai ei-binäärisiksi itsensä kokeville henkilöille. Muissa Kalifornian kaupungeissa perustulolla tuetaan Covid-19-pandemiasta kärsineitä pienituloisia ihmisiä tai yksinhuoltajaäitejä.

Eteläisessä Kaliforniassa sijaitseva Palm Springsin pikkukaupunki suunnittelee perustulon tarjoamista niille kaupunkilaisille, jotka kokevat olevansa transsukupuolisia tai ei-binäärisiä, kertoo liberaali nettilehti The Hill. Kokeilun on tarkoitus alkaa vuodenvaihteessa, kunhan hankkeelle saadaan osavaltion rahoitus.

Perustulokokeilun kohderyhmänä ovat ”transsukupuoliset ja ei-binääriset henkilöt”. Transsukupuolisuus tarkoittaa, että henkilö kokee syntyneensä väärän sukupuolen kehoon. Ei-binäärisyys tai muunsukupuolisuus tarkoittaa, että henkilö ei itse oikein tiedä, mitä sukupuolta hän on.

– Transsukupuoliset ja ei-binääriset henkilöt ovat erityisen haavoittuvassa asemassa työttömyyden, kodittomuuden sekä väkivallan ja syrjinnän uhriksi joutumisen suhteen, hankkeen esiselvityksessä todetaan.

Kalifornian ensimmäinen transsukupuolinen pormestari

Palm Springsin pormestari Lisa Middleton on Kalifornian historian ensimmäinen transsukupuolinen pormestari. Kaupunki tunnettiin aiemmin varakkaiden valkoisten eläkeläisten kaupunkina, jossa on paljon golf-kenttiä. Viime vuosikymmeninä monet seksuaalivähemmistöihin kuuluvat henkilöt ovat löytäneet tiensä sinne.

Vuonna 2018 kaikki Palm Springsin kaupunginvaltuustoon valitut ehdokkaat edustivat LGBT-vähemmistöjä. Ainoaa naiseksi syntynyttä kaupunginvaltuutettua epäiltiin siitä, että hän oli vain teeskennellyt olevansa biseksuaali päästäkseen vaaleissa läpi, koska hän on naimisissa CIS-miehen kanssa.

Kaiken kaikkiaan Palm Springs vaikuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen paratiisilta. On vaikea uskoa, että juuri Palm Springsissä transsukupuoliset ja ei-binääriset henkilöt olisivat erityisessä vaarassa joutua väkivallan ja syrjinnän uhreiksi, mutta sillä tätä perustulokokeilua kuitenkin perustellaan.

El Montessa tuetaan köyhiä yksinhuoltajaäitejä

Kalifornian osavaltion muissakin kaupungeissa on vireillä perustulokokeiluja, mutta niiden kohderyhmät on valittu hieman toisilla perusteilla. Los Angelesissa myönnettiin tonnin perustulo tuhannelle Covid-19-pandemiasta kärsineelle henkilölle.

El Montessa puolestaan tuetaan köyhiä yksinhuoltajaäitejä 500 dollarilla kuukaudessa. Lisäehtona on, että perhe on kärsinyt Covid-19-pandemiasta.

SUOMEN UUTISET