Tampereen yliopiston luennoitsijan puheet kyseenalaistanut opiskelija ei osannut arvata, millainen hässäkkä syntyisi hänen kysymyksestään: ”Ihan tosissaanko täällä puhutaan ’miehistä joilla on kuukautiset’?” Opiskelija laittoi kuvakaappauksen saamistaan vastakommenteista nettiin. Seurauksena oli valtava somekohu ja opiskelijan poistaminen kurssilta. Nyt opiskelija on palautettu kurssille, mutta Tampereen yliopisto on laittanut lakimiehensä tutkimaan tapausta.

Yksi Tampereen yliopiston kursseista on nimeltään ”YKTM01 Yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo yhteiskunnassa”. Yliopiston opinto-oppaan mukaan tällä kurssilla ”opiskelija perehtyy sukupuolentutkimuksen keskeisten käsitteiden avulla yhdenvertaisuuden ja sukupuolten välisen tasa-arvon sekä eriarvoisuuksien ja syrjinnän kysymyksiin”.

Kurssi kuuluu Tampereella useiden tutkinto-ohjelmien pakollisiin tai puolipakollisiin kursseihin nimikkeellä ”asiantuntijataitojen perusteet”.

Kurssin luennot pidetään ZOOM-verkkokokousohjelmiston kautta ja opiskelijat voivat kommentoida niitä ohjelman chatissa. Kurssille osallistunut politiikan tutkimuksen opiskelija Joakim Vigelius – joka on myös perussuomalaisen nuorison toinen varapuheenjohtaja – ei osannut aavistaa, miten kova somekohu siitä aiheutuisi, kun hän kommentoi, että ”Ihan tosissaanko täällä puhutaan ’miehistä joilla on kuukautiset’?”

Mikä on ”oikea” mies?

Joakimin kommenttiin tuli nopeasti vastauksia, joissa häntä syytettiin ”transfobiasta”, ”ahdasmielisestä provoilusta” ja siitä, että hän kyseenalaistaa joidenkin miesten oikeuden itsemäärittelyyn. Joakim päätti kuitenkin jatkaa luennon sisällön kritisoimista.

– Biologisilla miehillä ei ole kuukautisia. Ei se ole mikään salaisuus, saati fobiaa yhtään ketään kohtaan, Joakim kirjoitti.

Vastaukseksi häntä syytettiin ”biologiaöyhöttämisestä”, kapeakatseisuudesta ja ala-astetasoisesta biologian ymmärtämisestä.

– Kaikki miehet eivät ole biologisesti miehiä, vastasi eräs kurssin opiskelijoista.

Tämän jälkeen Joakim pyysi faktoja ”miehistä, siis oikeista miehistä, joilla on kuukautiset”. Hän sai vastaukseksi joukon kiukkuisia kommentteja, joissa kysyttiin, että mikä on ”oikea” mies.

– Transmiehet on oikeita miehiä, kiteytti yksi kommentoijista.

– Ihan oikeasti tällanen puhe sallitaan täällä? kysyi toinen.

– Mulle ainakin ehti tulla epämukava olo tästä keskustelusta Joakimin puheiden johdosta, kertoi kolmas opiskelija.

Kuvakaappaukset keskusteluista Twitteriin

Joakim Vigelius kertoo Suomen Uutisille, että hänen ei ollut tarkoitus erityisesti provosoida ketään kyseenalaistaessaan luennoilla esitetyt väitteet miehistä, joilla on kuukautiset. Hän ei myöskään usko olevansa ainoa opiskelija, jonka mielestä puhe menstruoivista miehistä on biologian vastaista. Tilanne on vain se, että harva opiskelija uskaltaa kyseenalaistaa tuollaiset väitteet, koska vastareaktio on niin kova.

Joakim päätti julkaista saamansa kommentit Twitterissä, jotta kaikki näkisivät, millaista keskustelua yliopistoissa nykyään käydään. Hän peitti kuitenkin kuvakaappauksista kommentoijien sukunimet suojatakseen heidän henkilöllisyyttään.

Valtava somekohu alkaa

Twiitti sai nopeasti tuhansia tykkäyksiä. Sitä jaettiin uudelleen satoja kertoja. Joakim kertoo saaneensa paljon tsemppiviestejä, joissa sanottiin, että on hyvä, että sanot tämän ääneen.

Myös kriittisiä ja suorastaan vihamielisiä kommentteja tuli paljon. Erityisesti Joakimia kritisoitiin siitä, että hän oli julkaissut muiden opiskelijoiden kommentit netissä, vaikkakin sukunimet peitettyinä. Jotkut Twitterin käyttäjät lietsoivat jopa vainoa Joakimia kohtaan.

– Eiköhän potkita Jokke pois yliopistosta ja samalla koko suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Nyt olisi tuhannen taalan mahkut pilata tämän juntin loppuelämä totaalisesti, maalitti eräs Twitterkäyttäjä.

”Transfobia on absurdi termi”

Keskusteluun osallistui myös Tampereen ylioppilaskunnan puheenjohtaja Annika Nevanpää, joka syytti Joakimia transfobiasta.

– Tällaisena menstruoivana naisena on todella vaikeaa ymmärtää miksi ihmeeksi kutsuisit menstruoivien miesten menkkoja, jos ei menkoiksi, Nevanpää kirjoitti.

Joakim Vigelius pitää ”transfobiaa” absurdina terminä, jota käyttämällä pyritään pakottamaan ihmiset ajattelemaan tai ainakin puhumaan asioista vain tietyllä tavalla.

– Vaaditaan, että toisen on nähtävä ihminen sellaisena kuin hän itse haluaa nähdä itsensä.

– Jos et ole sitä mieltä, että nainen joka haluaa olla mies ei ole mies, olet transfobinen, Joakim sanoo.

Yliopisto laittoi juristit selvittämään asiaa

Seuraavaksi Joakim Vigelius sai tietää, että kurssin opettaja on varoituksetta ja hänelle itselleen kertomatta sulkenut Joakimin pois kurssilta, koska ”chat-keskustelua on jaettu Twitterissä ja sitä on kommentoitu ikävään sävyyn”. Joakim kertoo, että kurssilta poistaminen saattaa pahimmassa tapauksessa viivästyttää hänen kandidaatin tutkintonsa valmistumista.

Kurssin vetäjän viesti muille opiskelijoille:


Kurssin vetäjä oli lähettänyt sähköpostia muille kurssin osallistujille ja varoituksetta poistanut Vigeliuksen kurssilta.


Päätöstä kurssilta poistamisesta ei ole minulle henkilökohtaisesti esitetty eikä perusteltu.

Kurssin opettaja Tuula Juvonen kertoi kurssilaisille osoittamassaan viestissä parhaillaan selvittävänsä jatkotoimia. Suomen Uutiset ei useita yrityksistä huolimatta tavoittanut kurssin opettajaa kommentteja varten.

Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani Juho Saari kertoo Suomen Uutisille, että yliopisto on pyytänyt juristejaan selvittämään tapahtunutta yksityisyyden suojan näkökulmasta. Peruskysymys on, ovatko kurssiin liittyvät chattiviestit yksityistä viestintää vai opetukseen liittyvää, julkista viestintää.

Dekaani kertoo, että kurssilta poistettu opiskelija on nyttemmin palautettu kurssille juristien lausuntoa odotellessa.

Dekaani Saaren mukaan tässä ovat vastakkain sananvapaus, tietosuoja ja opiskelijoiden oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Saaren mukaan luennoitsijan puheet miesten kuukautisista ovat ”osa tietopohjaista opetusta”, josta vastaa kurssista vastaava lehtori.

Suomen Uutiset kertoi reilu vuosi sitten 7.-9.-luokkalaisille tarkoitetusta elämänkatsomustiedon oppikirjasta, jonka mukaan ”mieskin voi synnyttää”. Sillä kertaa oppikirjan kustantaja Otava lupasi korjata tekstin kirjan seuraaviin painoksiin.

Häirintäilmoituksia eri tahoille

Joakim Vigelius kertoo ymmärtävänsä eri mieltä olemisen mutta ei hiljentämisvaatimuksia. Hänen mielestään yliopiston olisi tarkoitus olla ajatusten vapaa markkinapaikka, jossa opiskelijoiden pitäisi kyetä puhumaan vapaasti.

– Se ei onnistu, jos puheenvuorot paitsi lynkataan sosiaalisesti, myös ilmiannetaan perusteetta ylemmille tahoille, Joakim sanoo.

Joakim kertoo, että hänestä on tehtailtu häirintäilmoituksia sekä ylioppilaskunnalle että hänen ainejärjestölleen, joka ei mitenkään liity asiaan. Nyt hän odottelee yhteydenottoja näiden tahojen virallisilta häirintäyhteyshenkilöiltä. Sillä välin hän toivoo keskustelua sananvapauden tilasta yliopistoissa.

Tekemässään Youtube-videossa Joakim kehottaa ihmisiä pitämään puolensa ja sanomaan mielipiteensä ääneen, vaikka nykyään tietynlaiset mielipiteet maalataankin helposti ”vihaksi”.

– Ajatelkaa, että mä saan rohkean ihmisen maineen siitä, että sanon ääneen, että miehillä ei ole menkkoja.

Joakim puntaroi asiaa julkaisemallaan videolla:

Youtube, 14 min 5 sek.

SUOMEN UUTISET