Somekohu ”kohdullisista miehistä” on saanut uusia kierroksia, kun yksi peruskoulun elämänkatsomustiedon oppikirjan tekijöistä on vastannut Peltokankaan videoon omalla videollaan, jossa hän näyttää kuvan, jossa hänen mukaansa on synnyttänyt mies. Oppikirjan tekijä haastaa perussuomalaisten kansanedustajan julkiseen väittelyyn.

Kansanedustaja Mauri Peltokangas kommentoi perjantaina videollaan Otavan julkaisemaa peruskoulun elämänkatsomustiedon oppikirjaa. Tämän 7.-9.-luokkalaisille tarkoitetun oppikirjan mukaan ”mieskin voi synnyttää”. Peltokangas pitää tätä biologisesti mahdottomana.

Se on siinä!

Nyt yksi oppikirjan tekijöistä, Jaakko Lindfors, on julkaissut Facebookissa videovastineen Peltokankaan videoon.

– Mauri pyytää näyttämään hänelle, missä on osoitettu, että mies voi synnyttää. Missä on se Jarkko tai Timppa, joka on synnyttänyt, Jaakko Lindfors sanoo videollaan.

– Se on siinä, sanoo Lindfors näyttäen kirjastaan juuri sen kuvan, joka on laajalti kiertänyt sosiaalisessa mediassakin.

Lindfors jatkaa Peltokankaan läksyttämistä hyvin opettajamaisesti:

– Mauri, sellainen henkilö, joka on syntynyt naiseksi, mutta kokee itsensä mieheksi, hän korjaa sukupuolensa ja hänellä on kohtu, hän voi synnyttää. Dadaa!

– Mauri, sä et päätä opetussuunnitelmista. Sä et päätä mitä kouluissa opetetaan. Sä et päätä mitä oppikirjoja opetuksessa käytetään.

Lindforsin mielestä on hyvä, että poliitikot eivät päätä oppikirjoista.

– Oppikirjoista päättävät pedagogiset asiantuntijat, rautaiset ammattilaiset, meidän maailman parhaat opettajat, Lindfors latelee.

Tämän jälkeen Lindfors vertaa Peltokankaan vaatimusta kirjan poistamisesta kouluista natsien kirjarovioihin. Lopuksi hän haastaa Peltokankaan julkiseen väittelyyn.

– Mauri, mä haastan sut julkiseen väittelyyn. Jos tuut paikalle, saat sen kaipaamasi Jarkon foton ja koko tän oppikirjan meikäläisen omistuskirjoituksella, Lindfors lupaa.

Vasemmistoliiton aktiivi

Jaakko Lindfors on itsekin poliitikko. Hän on ollut vasemmistoliiton ehdokkaana sekä eduskunta- että europarlamenttivaaleissa. EU-vaalisivullaan Lindfors kertoo olevansa Turun Vasemmiston puheenjohtaja, ruotsinkielisen lukion opettaja, opettajankouluttaja, oppikirjailija, filosofian maisteri ja musiikin maisteri.

Helsingin Sanomien vaalikoneessa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Lindfors kertoi olevansa ”punavihreä historian, filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja”.

Peltokangas vastaa haasteeseen

Mauri Peltokangas kommentoi Suomen Uutisille ottavansa mielellään haasteen vastaan.

– Mielelläni olen kuuntelemassa, jos hän pystyy todistamaan, että mies voi synnyttää, koska sehän on uutinen, joka kirjataan maailmanhistoriaan, Peltokangas sanoo.

– Otan haasteen vastaan julkisesta väittelystä, jos siinä keskustellaan nimenomaan siitä, voiko mies synnyttää, Peltokangas sanoo. Mutta en halua ruveta sellaiseen keskusteluun, jossa vängätään sukupuolenvaihdosleikkauksista tai sukupuolivähemmistöjen identiteeteistä.

Peltokangas sanoo, että poliitikkona hänen on suorastaan pakko olla sitä mieltä, että kyseinen oppikirja tulee poistaa käytöstä. Lindfors puolestaan korosti videollaan, että poliitikot eivät tee päätöksiä opetussuunnitelmasta tai oppikirjoista.

Peltokangas huomauttaa, että vasemmistoliiton Jaakko Lindfors on selvästikin poliittinen toimija, joka on kirjoittanut oppikirjan sisältöä omasta poliittisesta agendastaan lähtien.

– Tässä on selvästi kyse siitä, että opetusmateriaalia on lähdetty politisoimaan.

Kansanedustaja Mauri Peltokangas sanoo haluavansa myös opetusministeri Li Anderssonilta (vas) lausunnon siitä, menevätkö opettajien päätökset opetushallinnon ja parlamentaarisen päätöksenteon yli, kuten Lindfors videollaan väittää.

Pirkkalan monisteen uusi tuleminen?

Pirkkalan marxilainen koulukokeilu 1970-luvulla oli äärimmäinen esimerkki koulujen oppimateriaalien politisoimisesta. Yksi koulussa käytetyistä oppimateriaaleista tunnetaan nimellä Pirkkalan moniste.

Yle kertoi tästä oppilaiden vanhemmilta salaa tehdystä opetuskokeilusta laajassa jutussaan muutama vuosi sitten. Pirkkalan tapaukseen perehtyneen tutkijan mukaan kyse oli ”puhdasoppisesta aivopesukokeilusta”, josta olivat vastuussa kouluhallituksen ja opetusministeriön korkeat virkamiehet.

SUOMEN UUTISET