Sosiaalisessa mediassa leviää kuvakaappaus, joka on ilmeisesti Otavan elämänkatsomustiedon oppikirjasta. Tämän 7.-9.-luokkalaisille tarkoitetun oppikirjan mukaan ”mieskin voi synnyttää”. Oppikirjan esittämä näkemys on herättänyt paljon keskustelua somessa.

Otavan Kompassi-oppikirja on tarkoitettu elämänkatsomustiedon opettamiseen 13-15-vuotiaille. Kirjassa käydään läpi muun muassa seksuaalisuuden monia muotoja.

Kirjassa kerrotaan muun muassa, että ”sosiaalinen sukupuoli voi olla eri kuin biologinen ja psyykkinen sukupuoli.”

Sivun laidassa on kuva, jossa henkilö ihailee parrakkaan, isomahaisen henkilön vatsaa. Kuvatekstissä väitetään: ”Nykyään mieskin voi synnyttää.”

Sivun alalaidassa annetaan koululaisille pohdintatehtäviä:

”On sanottu, että maailmassa on yli seitsemän miljardia sukupuolta eli yhtä paljon, kuin maailmassa on ihmisiä. Mitä tällä tarkoitetaan?”

Ei ole biologisesti mahdollista

Kansanedustaja Mauri Peltokangas on omalla tahollaan pohtinut elämänkatsomuskirjan sanomaa. Facebookissa julkaisemassaan videossa Peltokangas pyytää kaikkia synnyttäneitä miehiä laittamaan terveisiä, että miten homma sujui.

Peltokangas ei säästele sanojaan ottaessaan kantaa elämänkatsomustiedon oppikirjan opetuksiin, joita hän pitää aivan ”huuhaana”.

– Kirjassa väitetään pokkana, että mieskin voi synnyttää.

– Se kun ei vain biologisesti ole mahdollista, Peltokangas toteaa ja vaatii toisin väittäviä laittamaan hänelle kuvia ”Timpasta tai Jarkosta, joka on synnyttänyt lapsen”.

”Kuinka sekaisin tämä yhteiskunta on?”

Kansanedustaja Peltokangas ei halua, että lapsille esitetään oppimateriaaleja, joiden mukaan mieskin voi synnyttää. Hän vaatii vastauksia kirjan tekijöiltä ja kirjan opetuskäyttöön hyväksyneiltä tahoilta opetusministeriössä.

– Missä tällainen on todennettu, että mies voi synnyttää? Peltokangas kysyy.

– Kuinka sekaisin tämä yhteiskunta on? Miksi lapsillemme opetetaan tuollaista sairasta huuhaata?

Videonsa lopuksi Peltokangas vaatii kirjan välitöntä poistamista oppilaitoksista.

SUOMEN UUTISET