Kuukautiset ovat ihan normaali asia kaikille ovuloiville ihmisille. Siksi Oregonin osavaltion kouluissa aiotaan laittaa ilmaisia kuukautissuojia tarjolle myös poikien vessoihin.

Oregonin osavaltion kuvernööri Kate Brown vahvisti viime vuonna kuukautisten arvokkuutta koskevan lain (”Menstrual Dignity Act”), jonka mukaan kaikissa julkisissa kouluissa ala-asteelta yliopistoihin asti on oltava tarjolla ilmaisia tamponeja ja kuukautissiteitä sekä tyttöjen että poikien vessoissa.

Vuonna 2016 kuvernööriksi valittu Kate Brown edustaaa demokraattipuoluetta. Hän identifioituu itse biseksuaaliksi. Brown on Yhdysvaltain historian ensimmäinen avoimesti LGBT-vähemmistöä edustava henkilö, joka on valittu osavaltion kuvernööriksi. Hän on naimisissa cis-miehen kanssa.

”Kaikille menstruoiville oppilaille”

Lain soveltamisohjeissa korostetaan, että koulujen on tarjottava ilmaisia kuukautissuojia ”kaikille menstruoiville oppilaille”. Tarkoituksena on helpottaa taloudellista rasitetta ja häpeän tuntemuksia, jotka muuten saattaisivat estää menstruoivia oppilaita osallistumasta opetukseen.

Uuden lain mukaan ilmaisia kuukautissuojia on oltava tarjolla tyttöjen vessoissa, sukupuolineutraaleissa vessoissa ja poikien vessoissa. Tällä halutaan tukea ja vahvistaa jokaisen oppilaan oikeutta määritellä oma sukupuolensa itse.

Osavaltion suurimmassa kaupungissa Oregonissa laki on otettu käyttöön vaiheittain. Kuluvan lukukauden aikana kuukautissuojia on ollut tarjolla tyttöjen vessoissa ja sukupuolineutraaleissa vessoissa, mutta syksystä alkaen pojillekin tarjotaan ilmaisia tamponeja käyttöohjeiden kera.

”Kuukautisarvokkuus” maksaa miljoonia

Kouluille annetuissa soveltamisohjeissa korostetaan, että kuukautisissa ei ole mitään hävettävää. ”Kuukautiset ovat ovuloivien ihmisten biologinen prosessi”, ohjeissa sanotaan.

Lain tarkoitus on turvata ”oikeus kuukautisarvokkuuteen” erityisesti ”transsukupuolisille, intersukupuolisille, ei-binäärisille ja kaksihenkisille oppilaille”. Kaksihenkisillä viitataan seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluviin Amerikan alkuperäisasukkaisiin.

Osavaltion tasolla kuukautissuojien tarjoamiseen kouluissa on tarkoitus käyttää korkeintaan 5 595 000 dollaria kaksivuotisella budjettikaudella.

SUOMEN UUTISET