Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas, näkyvä somehahmo Juho Pylvänäinen myönsi maanantaina syyllistyneensä seksuaaliseen ahdisteluun. Joukko nimekkäitä feministivaikuttajia on suhtautunut korostetun positiivisesti ulostuloon. Voiko ”sori siitä”-tyyppisellä anteeksipyynnöllä noin vain kuitata seksuaalisen ahdistelun? Tunnettujen feministien Li Anderssonin, Karina Hazardin ja Saara Särmän mielestä näemmä voi. Asiaa on puitu somessa useiden päivien ajan.

Asia lähti purkautumaan Pylvänäisen Facebook-päivityksestä:

”Minäkin olen nimittäin syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun. Minulle on myös tultu tästä sanomaan päin naamaa jälkikäteen. Lisäksi kuulin aivan hiljattain tutultani, että käytökseni on ollut jossain määrin yleistä tietoa. Olen omalla toiminnallani tehnyt tilasta turvattoman ja luonut siihen pelon ilmapiirin. Tästä asiasta olen edelleen syvästi pahoillani, kuten olin silloinkin kun asiasta minulle sanottiin. Alkoholi ja vakava päihtyminen on ollut vahvasti läsnä, mutta ryyppääminen ei kuitenkaan ole mikään perimmäinen syy. Itsehän minä viinaa olen kurkkuuni kaatanut eikä alkoholijuomien mukana mystisesti tule ihmiseen mitään sellaisia kemikaaleja, jotka itsessään aiheuttaisivat ahdistelua.”

Pylvänäinen myöntää oman toimintansa olevan ristiriidassa hänen omien julkisuudessa esittämiensä kommenttien kanssa:

”Olen jo useamman vuoden puhunut julkisesti seksuaalisen häirinnän vakavuudesta ja pyrkinyt edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta julkisuudessa ja kulisseissa. On päivänselvää, että edellä kuvaamani käytös on räikeässä ristiriidassa kaiken sen työn kanssa. Kaikki tekemäni työ on kuitenkin täysin aitoa ja vilpitöntä ja seison sanojeni takana hyvin vahvasti ja tukevasti edelleenkin. Julkinen profiilini on varmasti myös osaltaan lisännyt ihmisten luottamusta minuun, olin sitten humalassa tai en, mikä on osaltaan todennäköisesti vaikuttanut siihen, että seurani on lähtökohtaisesti voitu kokea turvalliseksi päihtymystilasta riippumatta. Sen luottamuksen olen itse pettänyt.”

Ulostulo on vastaanotettu ristiriitaisin tuntein. Huomiota on herättänyt ulostuloa välittömästi seuranneiden positiivisten kommenttien hyökyaalto. Useampi kommentoija on tasoitellut tunteita toteamalla: ”virheetön heittäköön ensimmäisen kiven

Pylvänäisen ulostuloa ovat käyneet peukuttamassa tai sydänhalaamassa muun muassa feministiliikkeen kärkiniminä tunnetut vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, feministisen ajatushautomon perustaja Saara Särmä sekä kolumnisti Kaarina Hazard.

Pylvänäisen ulostulo on kirvoittanut toisenlaisiakin kommentteja.

Eräs verkkokommentoija kirjoittaa: ”Tämä teksti ja nämä reaktiot ovat monella tavalla ongelmallisia. Ensinnäkin, mistä tässä tykätään, kun tästä postauksesta tykätään? Mikä tässä on rohkeaa? [..] Miltä mahtaa tuntua heistä jotka lukevat ”olet rohkea”-kommentteja ja sydäntykkäyksiä heitä rikkoneen ahdistelijan seinältä? Tsemppaus ja kannustus raittiuteen on enemmän kuin mahtavaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä näiden rikkeiden ja rakenteiden kanssa joita tässäkin valitettavasti hyysätään ja hiljennetään.Samalla yhteisö (kyllä, me täällä ja tässä olemme se yhteisö) jälleen kerran hyväksyy ja antaa tilaa väärintekijälle ja vallankäyttäjälle. Niin moni tämän lukenut ja kommentoinut on ollut ihan paikan päällä irl /somessa todistamassa näitä väärinkäytöksiä, hyväksymässä ne. Miksi? No siksi että se on ihan helvetin vaikeaa sanottaa ja rikkoa näitä vuosituhansia kestäneitä rakenteita, siksi että olemme niin tottuneita siihen, että näin se nyt menee. ”

Moni verkkokeskustelija pitää kummallisena feministiaktivistien ristiriitaista suhtautumista Pylvänäiseen. Metoo-ristiinnaulitsemisiin totutetut somekommentoijat oudoksuvat lempeää kohtelua, kun tekijänä on jälleen kerran vasemmistoliiton oma toimija.

Puolueen toiminta herättää kysymyksiä.

Feministiaktivisti Panda Eriksson kertoo ”suojelleensa skenejäbää” tämän aseman takia. Hän kertoo myös kertoneensa asiasta vasemmistoliitolle, joka ei kuitenkaan puuttunut asiaan:

”Tiesin tästä jo aiemmin, en uskaltanut kertoa tekijän sosiaalisen statuksen takia. Minä osaltani lupaan, että en ikinä enää suojele skenejäbää. Olen iloinen, että Juho on päättänyt kantaa vastuunsa. Toiv. puolue ja ne kaverini, jotka myös tiesi, myös kantavat.”

”Siinä, missä en kokenut paikakseni puhua tästä julkisesti aiemmin (enkä edelleenkään sen enempää), niin olen kertonut tästä Vasemmistoliitolle jo reippaasti ennen vaaleja. Olen pettynyt, että puoluekaan ei reagoinut asiaan. Kiitos tosi paljon Miehet Ry että otitte vakavasti.”

Pylvänäisen taustayhteisö Miehet Ry päätti Pylvänäisen hallitusjäsenyyden saatuaan asiasta tiedon.

Vasemmistoliitto päätti toisin.

Turun vasemmistoliitto päätti kaikesta huolimatta pitää Pylvänäisen kuntavaaliehdokkaanaan. Hän sai 110 ääntä. Samalla listalla on puolueen puheenjohtaja Li Andersson.

SUOMEN UUTISET