Ruotsin voimisteluliitto on Dagens Nyheterin mukaan ottanut huiman loikan pyrkiessään ratkomaan sukupuolisen moninaisuuden nostamia kysymyksiä liikunnassa ja urheilussa. Nyt 13-18-vuotiaat nuoret voivat itse päättää, missä sarjoissa urheilevat – juridisesta sukupuolestaan riippumatta.

Lokakuussa julkaistu Ruotsin homoseksuaalien, biseksuaalien, transsukupuolisten, queer- ja intersukupuolisten oikeuksien yhdistyksen (RFSL) raportti osoittaa, että kyseiset ihmiset tuntevat itsensä syrjäytyneiksi erityisesti urheilussa.

RFSL suositteleekin, että nuoret 18 ikävuoteen asti saisivat itse valita kuuluvatko tyttöjen vai poikien ryhmään – juridisesta sukupuolesta riippumatta.

Voimistelijat hyppäsivät liikkuvaan junaan

Ruotsin voimisteluliitto päätti ensimmäisenä, että nuoret 13-18 ikävuoden välillä voivat itse valita puolensa. Päätös koskee sekä harrastajia, että kilpaurheilijoita.

– Identitettiään etsivät nuoret joutuvat päätöstä tehdessään kohtaamaan ennakkoluuloja ja sen myötä monia haasteita. Vähintä mitä voimme tehdä, on helpottaa heidän elämäänsä ja toivottaa heidät tervetulleeksi, sanoo Ruotsin voimisteluliiton pääsihteeri Pelle Malmborg Dagens Nyheterille.

”Haastavia tilanteita voi tulla”

Voimisteluliiton lääketieteellinen asiantuntija Åsa Ekdahl myöntää, että tiettyjä epäoikeudenmukaisuuksia voi uuden päätöksen myötä ilmetä, mutta hän ei näe tätä ongelmana.

– Voimasta ja jäntevyydestä voi jossain kohtaa olla etua ja toisessa taas joustavuudesta ja eloisuudesta. Haastavia tilanteita voi toki tulla. Toisen etu voi olla toisen haitta ja päinvastoin, siksi emme näe tässä ongelmaa. Meidän täytyy kohdata ihmiset yksilöinä ja hyväksyä heidät joukkoomme, Ekdahl sanoo.

SUOMEN UUTISET