Kirjoja poltetaan, väkijoukko marssii käsi pystyssä, ihmisiä erotellaan ihonvärin perusteella, kauppoja merkitään omistajan rodun mukaan, työntekijöitä pakotetaan uudelleenkoulutusleireille ja savustetaan ulos työpaikoistaan. Onko kyseessä 1930-luvun Saksa? Ei, vaan listaus ”suvaitsevaisen” vasemmiston uusimmista tempauksista.

Katsotaanpa tapauksia tarkemmin. Tältä näyttää tämän päivän suvaitsevaisuus. Näitä ei voisi enää edes käsikirjoittaa tai keksiä itse.

Nyrkit pystyssä

Jos halutaan pysäyttää fasismi ja valkoinen ylivalta, yksi ei-ilmeinen tapa on ryhtyä marssimaan kaduilla, nostaa kättä ilmaan ja pakottaa kaikki tähän mukaan.

Tätä ratkaisua soveltaa Black Lives Matter -liike Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington D.C:ssa. Sosiaalisessa mediassa leviävissä videoissa näkyy, kuinka hurmiossa oleva rasismia vastustava ryhmä valikoi sivullisia kohteita näiden ihonvärin perusteella, piirittää heidät ja painostaa ohikulkijat liittymään mukaan ryhmän rituaaleihin: käden nostamiseen ilmaan.

Kyse ei kuitenkaan ole perinteisestä roomalaistervehdyksestä, vaan käden kulmaa on hieman muutettu ja käsi pitää myös laittaa nyrkkiin. Yksi BLM-väkijoukon piirittämistä henkilöistä oli paikallinen asukas Lauren Victor, joka kuitenkin kieltäytyi tottelemasta uhkaavasti käyttäytyvää joukkoa.

“Valkoinen hiljaisuus on väkivaltaa!” väkijoukko kiljui Victorille, joka oli tullut syömään päivällistä ravintolan terassille.

“Minusta se tuntui väärältä”, Victor kommentoi asiaa myöhemmin medialle. Victorin mukaan ihmisten pitäisi itse saada päättää, osallistuvatko he mielenosoituksiin. Suuri osa ihmisistä kuitenkin totteli joukon käskyjä painostuksen alla.

Edistykselliset vaativat: rotuerottelu takaisin!

Rotuerottelun palauttaminen saattaa sekin tuntua hieman oudolta antirasistiselta hankkeelta, mutta tätäkin on nyt vaadittu. Erityisesti rotuluokittelu ja apartheid-politiikka näyttävät nauttivan jonkinasteista suosiota korkeimmin koulutetun akateemisen vasemmiston keskuudessa, vaikka vielä jotkut taantumukselliset boomerit haraavatkin vastaan.

Esimerkiksi New Yorkin yliopistossa mustaihoiset opiskelijat esittivät vetoomuksen päästä takaisin rotueroteltuihin asuntoloihin osana rasisminvastaista kamppailua. Yliopisto kieltäytyi. Opiskelijoiden toivoma apartheid-politiikka olisi mahdollisesti myös rikkonut vuoden 1964 kansalaisoikeuslakeja, mikä olisi saattanut aiheuttaa yliopiston hallinnolle harmaita hiuksia.

Sen sijaan Michigan-Dearbornin yliopistossa asiat nytkähtivät eteenpäin, kun yliopisto päätti avata kahvilan vain valkoihoisille opiskelijoille. Aloitteen takana ei kuitenkaan ollut paikallinen Ku Klux Klaanin alajaosto, vaan tietenkin yliopiston oma “Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden keskus”. Yliopisto joutui tässäkin tapauksessa peräytymään hankkeesta kohun myötä.

Huippuyliopistot Harvard ja Yale ovat niin ikään ajautuneet oikeusjuttuihin, kun kävi ilmi, että ne olivat monikulttuurisuuden nimissä asettaneet valkoisille sekä aasialais-amerikkalaisille hakijoille korkeammat pisterajat yliopistoon pääsemiseksi. Yliopistojen ongelmana oli, että jos arvioitaisiin ainoastaan hakijoiden suorituksia, uhkaisi opiskelijakunnasta tulla diversiteetin näkökulmasta vääränvärinen. Erityisiä ongelmia suvaitsevaiselle yliopistohallinnolle ovat aiheuttaneet aasialaistaustaiset hakijat, joilla on paha tapa saada korkeita arvosanoja.

Liikehuoneistoja merkitään jälleen omistajan ihonvärin mukaan

“Älkää ostako juutalaiselta”, yllyttivät kansallissosialistien kyltit ennen vuoden 1938 kristalliyötä. Kaupat merkittiin omistajien etnisen ryhmän perusteella, mikä osaltaan helpotti niiden tuhoamista myöhemmin.

Edistykselliset ovat joko lukeneet historiankirjansa poikkeuksellisen tarkasti tai poikkeuksellisen huonosti. Kummin päin tahansa, samat opit on otettu käyttöön.

Esimerkiksi teknologiayhtiö Google on nyt alkanut merkitä liikekiinteistöjä karttapalveluihinsa niiden omistajan ihonvärin perusteella:

“Osoita ylpeästi että sinun liiketoimintasi on mustaihoisen omistama”, Google neuvoo. Neuvosta saattaakin olla erityistä hyötyä niissä kaupungeissa, joissa mellakoitsijat tuhopolttavat ja ryöstävät liikekiinteistöjä osana “rauhanomaisia mielenilmauksiaan”. Esimerkiksi jo sotatannerta muistuttavassa Minnesotan keskustassa paikalliset yrittäjät ovatkin yrittäneet pelastaa yrityksiään väkijoukoilta mm. kirjoittamalla kaupan ulkoseinään tietoa omistajan ihonväristä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, aikooko Google myös laajentaa toimintojaan niin sanotusti “white pride”-suuntaan ylpeille valkoihoisille yrittäjille, vai onko olemassa vain jokin tietty joukko ihonvärejä, joista tulee olla ylpeä.

Kirjat roviolle, potkut väärinajattelijoille, – tietenkin suvaitsevaisuuden nimissä

Sensuuri on toki suvaitsevaisen ja avarakatseisen identiteettivasemmiston mielipuuhaa, mutta eivät kai hekään sentään alkaisi polttaa väärinajattelevien kirjailijoiden tuotantoa korostaakseen suvaitsevaisuuttaan?

Kyllä alkaisivat. Tästä saatiin esimerkkejä Harry Pottereistaan tunnetun brittikirjailija J.K. Rowlingin tapauksessa. Rowling oli erehtynyt puolustamaan sosiaalisessa mediassa naista, joka oli irtisanottu työpaikaltaan sanottuaan mm. että “miehet eivät voi muuttua naisiksi”. Nainen oli yrittänyt hakea oikeudelta suojaa, mutta turhaan. Oikeudessa tuomari linjasi, että tällaiset näkemykset eivät nauti enää lain suojaa demokraattisessa yhteiskunnassa ja irtisanominen oli siten perusteltu.

Väärinajattelija ei vielä irtisanomisesta ja tuomiosta huolimattakaan oppinut ajattelemaan oikein, vaan jatkoi vihapuhetta tuomion kuultuaankin: “Uskon että sukupuoli on biologinen tosiasia, eikä sitä voi muuttaa. On olemassa kaksi sukupuolta, mies ja nainen”, tapauksessa oikeutta hakenut Maya Forstater sanoi uhmakkaana tuomion kuultuaan.

Suosikkikirjailja ryhtyi puolustamaan Forstaterin oikeutta työpaikkaansa ja sai suvaitsevaiston peräänsä – mukaan lukien mm. Helsingin Sanomat. Kustantajaa yritettiin painostaa olemaan julkaisematta enää Rowlingin kirjoja. Hetken päästä alettiin polttaa Rowlingin kirjoja – aivan samalla tavalla kuin rotukiihkoon lietsotussa 1930-luvun Saksassa.

Kirjaroviot ovat loimunneet kautta historian. Saksalainen runoilija Heinrich Heine tiesi jo 1820-luvulla kertoa, että ”missä ensin poltetaan kirjoja, poltetaan myöhemmin ihmisiä”.

Kulttuurielämää: “Schindlerin lista” peruttu suvaitsevaisuuden vuoksi

Osana ajanhenkeä Yhdysvaltain elokuva-akatemia on nyt myös päättänyt, että parhaan elokuvan Oscar-palkintoja ei jatkossa enää jaeta parhaille elokuville, vaan niille elokuville, joissa on riittävä määrä “inklusiivisuutta”.

Parhaan elokuvan Oscarista on turha haaveilla, ellei sekä kameran edestä että takaa löydy riitävää määrää moninaisuutta.

Uusien kriteerien mukaan vanhat parhaan elokuvan palkinnot voittaneet klassikot kuten Kummisetä tai Schindlerin lista eivät enää pääsisi ehdolle. Toistaiseksi ei ole aivan selvää, millainen rotu- tai muunlainen komitea laitetaan selvittämään sitä, pääseekö elokuva ehdolle vai ei.

Hankalia rajanvetotapauksia on varmasti kuitenkin luvassa, jos jo juutalaisen ohjaajan palkittu elokuva holokaustin kauhuista on liikaa.

Patsaat nurin

Kohtuuden nimissä on sanottava, etteivät suinkaan kaikki suvaitsevaisten ideat kuitenkaan ole peräisin suoraan Göbbellisiltä. Osa ideoista on nimittäin peräisin puhemies Maolta. Näitä ovat esimerkiksi uskonnollisten, kulttuuristen ja poliittisten symbolien tuhoaminen sekä kaikille pakolliset ideologiset uudelleenkoulutusleirit.

Tärkeä osa suvaitsevaisten rasisminvastaista työtä kesän aikana onkin ollut kulttuuristen kohteiden kuten patsaiden kaataminen ja hävittäminen.

Tällä hetkellä tulilinjalla ovat esimerkiksi Abraham Lincolnin, Thomas Jeffersonin ja Mahatma Gandhin patsaat. Esimerkiksi Bostonissa poistettiin patsas, joka kuvaa Abraham Lincolnin vapauttamassa orjia. Lincoln lakkautti orjuuden Yhdysvalloissa 1862. Patsas ei ollut riittävän edistyksellinen.

Jeffersonia ja Gandhia taas on syytetty rasisteiksi. Jefferson joka mm. lakkautti Yhdysvaltain transatlanttisen orjakaupan, sekä Gandhi joka vuorostaan lakkautti brittiläisen imperialismin Intiassa, eivät enää ole riittävän edistyksellisiä vuoden 2020 standardeilla mitattuna.

Peruttavaksi on vaadittu tietenkin myös Jeesusta. Black Lives Matter -aktivisti Shaun Kingin mukaan kirkoissa esillä olevat Jeesuksen patsaat ovat liian valkoisia. “Repikää ne alas”, King vaatii.

Pakollisella uudelleenkoulutuksella irti rasismista

Toinen suvaitsevaisten maolainen tekniikka ovat uudelleenkoulutukset (maolaisittain “kamppailusessiot”), joissa väärinajattelijat ja luokkaviholliset myöntävät syntinsä ja rikoksensa väkijoukon edessä.

Tietyistä rikoksista ei ole olemassa armahdusta. Tällainen on esimerkiksi ajatus siitä, että olisi vain kaksi sukupuolta. Tällainen henkilö on avun tavoittamattomissa. Sen sijaan monia ihmisiä – esimerkiksi kaikkia valkoihoisia työntekijöitä – vaivaa heidän implisiittinen rasisminsa, josta he voivat kuitenkin oppia uudelleenkoulutuksissa jossain määrin eroon.

Näin ainakin, jos on uskominen kriittisen rotuteorian mukaisia pakollisia uudelleenkoulutuksia, joihin yhä useammat yhdysvaltalaiset joutuvat, jos haluavat säilyttää työpaikkansa. Uudelleenkoulutukset ovat kiihtyneet George Floydin kuoleman jälkeen.

Mitään tieteellistä pohjaa niille ei ole, mutta ei tarvitse ollakaan. Toisaalta jos tavoitteena on nimenomaisesti pitkä marssi instituutioiden läpi, ei koulutusten tarvitsekaan toimia tai perustua mihinkään.

Siinä missä vielä kaksi vuotta sitten uudelleenkoulutuksia järjestettiin lähinnä trendikahviloiden baristoille, ovat ne nyt löytäneet tiensä nyt myös esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeriöön, asevoimiin sekä puolustusasejärjestelmien valmistajiin.

Mikä kaikki sitten onkaan rasismia ja uusintaa valkoista ylivaltaa? Tyhjentävää listaa olisi enää vaikea edes antaa, mutta esimerkiksi lausahdukset “mitä kuuluu” tai “kuinka viikonloppusi sujui” voivat olla jo rotusuhteiden näkökulmasta ongelmallisia.

Mitä tähän voi enää sanoa?

Tässä siis tilanne: marssimista käsi pystyssä, rotuerottelua kaikille elämän osa-alueille, irtisanomisia, uudelleenkoulutusleirejä, sananvapauden rajoittamista, kirjarovioita, patsaiden kaatamista, kulttuurielämän haltuunotto ja taiteen arviointia rotuperusteisesti.

Tältä näyttävät siis ne ihmiset, jotka loputtomasti varoittelevat muita natsismin ja totalitaaristen aatteiden uhasta.

Tältä näyttää suvaitsevaisuus vuonna 2020.

SUOMEN UUTISET