Poliisi tyhjensi anarkistien valtaaman talon Berliinissä viime perjantaina. Normaaleja mellakointeja lukuun ottamatta talon tyhjentäminen sujui melko rauhallisesti, mutta suuroperaatiossa mukana olleet lähes kaksi tuhatta poliisia kohtasivat työssään yllättäviä vaikeuksia, kun anarkistit ottivat äärimmäiset keinot käyttöön.

Berliinissä osoitteessa Liebigstraße 34 sijaitseva talo joutui talonvaltaajien haltuun jo 1990-luvun alusta. Vuodesta 1999 lähtien ”Liebig34” on toiminut anarko-queer-feministisenä asumisprojektina. Liebig34-projektin nettisivujen mukaan talon asukkaat edustavat kaikkia mahdollisia kansallisuuksia ja seksuaali-identiteettejä, paitsi normaaleja miehiä, joita ei talossa suvaita. Asukkaat puhuvat keskenään enimmäkseen englantia.

Feministien ulos kantamiseen tarvittiin 1 900 poliisia

Perjantaiaamuna alkaneeseen talon tyhjennykseen osallistui enimmillään 1 900 poliisia. Operaation aikana poliisit poistivat talosta 57 henkilöä. Perjantai-iltana alkaneessa mellakassa talon tyhjentämistä vastustavat mielenosoittajat heittelivät poliisia kivillä, pulloilla ja ilotulitteilla.

Mellakoitsijat rikkoivat myös kauppojen ikkunoita ja sytyttivät useita autoja tuleen. Poliisin mukaan 132 mellakoitsijaa otettiin kiinni ja 19 poliisia loukkaantui väkivaltaisuuksissa, kertoo Tagessspiegel-lehti.

Bild-lehden videoreportaasissa on kuvia Liebig34-talosta sen tyhjentämisen jälkeen. Videolla näkyy muun muassa erilaisia esteitä, joita talonvaltaajat olivat rakentaneet estääkseen poliiseja tunkeutumasta rakennukseen.

Lähileipomoa kiellettiin myymästä poliiseille

Anarkisteilla oli käytössään myös äärimmäisen likaisia keinoja poliisin toiminnan vaikeuttamiseksi: vallatun talon lähellä sijaitsevaa leipomokahvilaa oli kielletty myymästä poliiseille mitään, kertoo Focus-lehti. Toimittajille ja muille uteliaille sivustakatsojille sai kyllä myydä, joten leipomo teki kunnon tilin tavallista vilkkaampana perjantaipäivänä.

Kun mellakka-asuinen poliisi meni leipomoon ostaakseen kupin kahvia, myyjä kertoi hänelle, että anarkistit olivat uhanneet, että jos hän myy poliiseille, siitä koituu hänelle ”seurauksia”.

– Minulla ei ole lupaa myydä poliiseille mitään, kahvilanpitäjä sanoi.

Syrjinnän kohteeksi joutunut poliisi poistui leipomosta sanomatta sanaakaan, ja myyjä vain kohautteli olkapäitään anteeksipyytävästi.

Anarkistit vastustavat ”juppiutumista”

Kahvilayrittäjät eivät ole ainoita uhkailujen kohteeksi joutuneita. Liebig34:n naapurustoon rakennettujen uusien talojen asukkaat ovat säännöllisesti joutuneet uhkailujen ja ilkivallan uhreiksi.

Talonvaltaajat vastustavat alueen uudisrakentamista ja ”juppiutumista”. Uudisrakennusten ikkunoita on kivitetty rikki, niiden seiniin on spraymaalattu iskulauseita ja talojen ulko-oville on tuotu ulostetta.

SUOMEN UUTISET