Kun Donald Trumpin kannattaja ammuttiin kadulle Portlandissa lähellä poliittista mielenosoitusta, mediaa luulisi kiinnostavan mitä tapahtui. Kun epäilty ampuja sitten paljastui Antifan kannattajaksi ja BLM-aktivistiksi, oli media tutun dilemman ääressä: kuinka selitellä radikalisoituneen äärivasemmiston väkivalta parhain päin. Poliisiraportti tapahtumien kulusta on kylmäävää luettavaa.

Väkivaltainen mellakointi monissa Yhdysvaltain suurista kaupungeista on jatkunut jo noin sadan päivän ajan. Liberaalille medialle väkivaltaisuuksista uutisoiminen tuottaa päänvaivaa. Sen julkilausumattoman periaatteen mukaan poliittinen väkivalta ei tule rauhanomaisesta vasemmistosta.

Tästä saatiin jälleen tyylinäytteitä, kun Donald Trumpin kannattaja Aaron Danielson ammuttiin kadulle Portlandin keskustassa 29. päivä elokuuta. Samana päivänä kaupungissa oli järjestetty Trumpia tukeva tapahtuma, jonka yhteydessä nähtiin yhteenottoja Trumpin kannattajien sekä Portlandin keskustaa miehittävien vasemmiston vastamielenosoittajien välillä.

Presidentinvaaleja varjostavat levottomuudet Portlandissa ovat jatkuneet läpi kesän alkaen George Floydin kuolemasta Minnesotassa toukokuun lopulla. Jännittynyt tilanne on kuitenkin jatkunut jo pidempään, useiden vuosien ajan. Erityisesti kotimaisessa mediassa jännitteet kuitataan aina kuitenkin tavalla tai toisella Trumpin tai Trumpin kannattajien syyksi.

Aaron Danielsonin kuolema täytti myös nopeasti tutun bingo-rivin mediassa. Hän oli “valkoisen ylivallan kannattaja”, “äärioikeistolainen” sekä väitetysti uhannut “värillistä ihmistä” puukolla kun tuli ammutuksi. Media siteerasi pakomatkalla ollutta Danielsonin ampujaa, Antifa- ja Black Lives Matter-aktivisti Michael Reinoehlia, joka kertoi vain toimineensa itsepuolustukseksi.

Tarinoita ei jaksettu faktatarkistaa esimerkiksi kysymällä paikalliselta poliisilta yksityiskohtia. Epäillyn murhamiehen sana riitti, kunhan hänellä oli oikeat poliittiset tunnukset. Ja olihan hänellä.

Vaan mikä onkaan totuus – vai onko sillä vaalivuonna väliä? Poliisiraportti ja videomateriaali tapahtumapaikalta kertovan aivan eri tarinan ja valottavat samalla hyvin median valeuutistoiminnan anatomiaa. Ihmishenki on halpa ja vastuu siirtyy kuulijalle kun radikalisoituneen äärivasemmiston väkivalta ja poliittinen terrori pitää saada seliteltyä mediassa parhain päin.

Näin tapahtumat etenivät ja poliisi pääsi Antifa-tappajan jäljille.

Antifa-aktivisti väijyttää uhrinsa

Aaron Danielsonia ammuttiin Portlandin keskustassa lähellä hänen kotiaan hieman ennen iltayhdeksää paikallista aikaa. Danielsonia oli ammuttu rintaan ja hän kuoli tapahtumapaikalle. Tuntematon ampuja pakeni paikalta.

Pian tämän jälkeen paikalle saapui Oregonin poliisin murharyhmän tutkija Rico Beniga, joka alkoi selvittää tapahtumien kulkua. Benigan valaehtoisen lausunnon, jota käytettiin lopulta Michael Reinoehlin pidätysmääräyksen saamiseksi, voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Rikospaikalla Danielsonilta ei löytynyt väitettyä veistä jolla hän olisi uhannut “värillistä ihmistä”. Sen sijaan hänellä oli Benigan raportin mukaan käsiase, joka kuitenkin oli kotelossaan (Oregon on ns. “open carry”-osavaltio, jossa aseen kantaminen näkyvillä on sallittua.) Kadulta löytyi myös teleskooppipatukka sekä pippurisumute, jonka läpi oli ilmeisesti ammuttu.

Danielsonin kuolema oli myös tallentunut sosiaaliseen mediaan risteyksen toisella puolella olleen ohikulkijan Facebook-livestreamissa (noin 18 minuutin kohdalla, huom. ei herkille katsojille). Pian tämän jälkeen ampuja oli pystytty identifioimaan Reinoehliksi. Tunnistamista helpotti vielä Reinoehlin kaulaan tatuoitu “Black Lives Matter”-symboli.

Tämän jälkeen Beniga tarkisti valvontakamerakuvat kadulta ennen ampumishetkeä. Kamerakuvista näkyy, kuinka Reinoehl kävelee aluksi Danielsonin edellä katua pitkin samaan suuntaan, katsoo taakseen ja jättäytyy sen jälkeen väijymään kulman taakse. Kun Danielson ja tämän seurassa ollut toinen henkilö on kävellyt ohi, Reinoehl ilmaantuu piilopaikastaan ja kaivaa esiin jotain vyöltään. Pian tämän jälkeen Danielson on kuollut.

Kuvateksti: Oregonin poliisin pidätysmääräykseen liitetty valvontakamerakuva näyttää, kuinka Antifa-aktivisti Michael Reinoehl (kuvassa oikealla valkoisissa vaatteissa) väijyttää uhrinsa takaapäin vain hetkeä ennen tämän kuolemaa.

Näyttääkö vielä itsepuolustukselta?

Danielsonin kuolema

Videolta näkyy, kuinka valkoiseen paitaan pukeutunut Reinoehl kiertää takaa Danielsonin eteen. Samaan aikaan kuuluu huutoja: “We’ve got a couple right here!” (“Meillä on muutama täällä!”). Reinoehl ei toimikaan yksin, vaan on osa ryhmää, joka on pysäyttänyt Danielsonin. Ryhmä on identifioinut kohteensa.

Toistaiseksi ei tiedetä, valikoituiko juuri Danielson uhriksi jostain syystä vai halusiko Antifa vain tappaa poliittisia vastustajiaan (eli “fasisteja”) yleisesti. Danielsonin tiedetään kannattaneen paikallista Patriot Prayer -nimistä oikeistoryhmää. Hänellä oli kuollessaan ryhmän tunnusta kantava lakki päässään.

Ryhmän perustaja Joey Gibson on vahvistanut tunteneensa Danielsonin. Danielson nähtiin myös osallistumassa mielenosoitukseen aikaisemmin samana päivänä, joitain tunteja ennen kuolemaansa.

Niin ikään vielä on liian aikaista spekuloida sillä, tiesivätkö muut Antifa-ryhmän jäsenet tarkalleen, mitä Reinoehl aikoo seuraavaksi tehdä. Niin tai näin, videolta näkyy kuinka Reinoehl käy ampuma-asentoon. Danielson on useiden metrien päässä eikä uhkaa ketään. Hän yrittää ilmeisesti nostaa pippurisumutteen mutta ei ehdi. Reinoehl ampuu Danielsonia käsiaseella kahdesti lähietäisyydeltä. Ensimmäinen luoti osuu pippurisumutteeseen ja toinen luoti Danielsonia rintaan. Kaikki käy nopeasti.

Reinoehlin kuvailemaa hengenvaarassa ollutta värillistettyä mielikuvitusystävää ei videolla näy. Puukkoa, jolla Danielson väitetysti oli uhannut, ei tutkinnassa löydy. Mitään näyttöä siitä, että Danielson olisi ollut vaarallinen ekstremisti tai valkoisen ylivallan kannattaja, ei löydy. Antifan kenttäoikeus on kuitenkin kuolemantuomionsa jakanut. Enää on jäljellä uhrin syyttäminen mediassa. Sekä juhlat.

Antifa juhlii sankariaan, media ja demokraatit komppaavat

Kotimaista mediaa seuraava saattaisi ajatella, että kyse on ollut jos ei nyt itsepuolustustilanteesta, niin kuitenkin yksittäisestä tekijästä. Antifahan ei suinkaan ole mikään verenhimoinen terroristijärjestö, vaan nauttii suosiota Suomen hallitusta myöten.

Arvaus menisi kuitenkin väärin. Kun tieto Danielsonin kuolemasta kiiri Antifan korviin, he hurraavat.

“Emme tarvitse poliisia! Voimme viedä roskat itse! En ole surullinen että vitun fasisti kuoli tänä iltana!” Väkijoukko hurraa ja taputtaa.

Tämän jälkeen sosiaalisen median jätit kuten Facebook kiirehtivät sulkemaan murhatun Danielsonin järjestön some-tilejä, samalla kun Antifan ja Black Lives Matterin tilit pysyvät pystyssä. Portlandin demokraattikuvernööri Kate Brown tuomitsee nopeasti väkivaltajärjestön toiminnan – ei siis tietenkään murhatöihin syyllistyneen Antifan toimintaa, vaan “äärioikeiston”.

Pian käy myös ilmi, että murhamies Reinoehl oli jo kertaalleen pidätetty kesällä sen jälkeen kun hän oli tuonut ladatun aseen mielenosoitukseen, päätynyt kahakkaan ja vastustanut pidätystä. Syytteet jäivät kuitenkin nostamatta. Spekulaatiota on käyty siitä, johtuiko tämä ylhäältä annetusta poliittisesta linjauksesta olla nostamatta syytteitä BLM-aktivisteja kohtaan. Niin tai näin, Reinoehl sai siis jatkaa vapaasti toimintaansa BLM:n aseellisessa siivessä. Aikaisemmin kesällä Reinoehl oli myös ajanut päihtyneenä ylinopeutta 11-vuotias tytär kyydissään. Tuolloinkin häneltä oli löydetty ladattu ase sekä huumausaineita.

Myös media kiirehtii toistamaan Antifan valheet tapahtumien kulusta. Murhattu Danielson leimataan nopeasti poliittiseksi ekstremistiksi sekä rasistiksi. Pakomatkalta tavoitettu Reinoehl antaa vielä siirappisen haastattelun itsepuolustustilanteesta. Maukas tarina menee laatumedioissa läpi. Faktantarkistus unohtuu.

Reinoehl kuolee vain joitain tunteja haastattelun antamisen jälkeen poliisin luoteihin. Silminnäkijän mukaan Reinoehl oli avannut tulen pidättämään tulleita poliiseja kohtaan, mutta tätä tietoa ei ole vahvistettu – ainoastaan, että hänellä oli ase kädessään.

Viimeiseksi jääneessä haastattelussaan Reinoehl sanoi tuntevansa, että uusi sisällissota on kulman takana ja ehkä nämä laukaukset käynnistivät sen. Kun tieto Reinoehlin kuolemasta tulee julki, Antifa pitää vielä muistotilaisuuksia poliisin tappamalle marttyyrijäsenelleen.

Media voisi lopettaa vasemmiston tekemien murhien puolustamisen ja valehtelun

Sanotaan että valhe ehtii maailman ympäri ennen kuin totuus ehtii saada edes housuja jalkaan. Niin näyttäisi käyneen myös tässä tapauksessa. Vain ohikulkijan sattumalta kuvaama video ja poliisin huolellinen rikospaikkatutkinta osoittivat, mitä todella oli tapahtunut. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, koska vaihtoehtoiset todellisuuden kuvaukset ehdittiin huutaa isommista megafoneista ensin. Oikaisuja on turha odottaa. Kun myytti on parempi kuin totuus, totuus saa väistyä.

Poliittisten murhien puolustaminen ja parhain päin selittely saattaa tuntua vasemmalle kallellaan olevalta medialtakin uudelta pohjakosketukselta. Sitä se toki onkin. Media kuitenkin varmasti tuntee olevansa oikealla asialla puolustamassa hyvyyden puolella olevia “antifasisteja” kuten Reinoehlia uhkaavia murhaajarasisteja kuten Danielsonia vastaan. Ja jos vain oma mielikuvitusmaailma olisi todellisuutta ja fiilisten seuraaminen hyvää journalismia, niin media olisi tehnyt työnsä hyvin. Mutta ne eivät ole.

Media voisikin vähitellen lopettaa vasemmiston murhien ja väkivaltaisuuksien puolustamisen ja tarkastella myös Antifan ja Black Lives Mattersin kaltaisia järjestöjä asiaan kuuluvalla kriittisyydellä ja objektiivisuudella.

SUOMEN UUTISET