Yhdysvalloissa on tutkittu Black Lives Matter -mielenosoituksia ja Antifan osuutta niissä. Tutkimuksen mukaan Antifan läsnäolo mielenosoituksessa lisää väkivallan riskiä suuresti. Sillä sen sijaan ei näytä olevan merkitystä, onko paikalla äärioikeistolaisia vastamielenosoittajia vai ei.

Pennsylvanian yliopiston tutkijat analysoivat vuoden 2020 Black Lives Matter -mielenosoituksia ja totesivat, että Antifan läsnäolo mielenosoituksessa ”lisää väkivallan riskiä suuresti”. Tutkimuksesta on uutisoinut Washington Post.

Tutkijat havaitsivat, että Antifan läsnäolo BLM-mielenosoituksissa johti suurempaan henkilö- ja omaisuusvahinkojen määrään verrattuna sellaisiin mielenosoituksiin, joissa Antifa ei ollut mukana. Väkivaltaisten ”antifasistien” läsnäolo siis johtaa väkivaltaan.

George Floydin kuolema aiheutti 14 000 mielenosoitusta

Penn State -yliopiston tutkimuksessa käytiin läpi peräti 14 000 vuonna 2020 tapahtunutta BLM-mielenosoitusta tai protestia. Antifa oli mukana vain murto-osassa niistä, joten ”ei voida väittää, että Antifa olisi soluttautunut BLM-liikkeeseen”, tutkijat Kerby Goff ja John D. McCarthy korostavat.

Tutkimuksen mukaan Antifa oli vuonna 2020 mukana 37 mielenosoituksessa, joista yhdessätoista – eli lähes joka kolmannessa – aiheutui vammoja mielenosoittajille. Niissä mielenosoituksissa, joista Antifa pysyi poissa, vain kahdessa prosentissa aiheutui vammoja mielenosoittajille. Sama pätee omaisuusvahinkoihin.

Antifan läsnäolollaan kunnioittamista mielenosoituksista 14 prosentissa aiheutettiin vammoja poliisille. Kun Antifa ei ollut läsnä, vain kahdessa prosentissa BLM-mielenosoituksista tilanne meni niin pahaksi, että poliiseille tuli vammoja.

Antifan läsnäolo lisää väkivaltaa – äärioikeiston ei

Tutkimuksen tulos on siis lyhykäisyydessään se, että jos Antifa osallistuu mielenosoitukseen, väkivaltaa esiintyy paljon enemmän kuin niissä mielenosoituksissa, joissa antifalaisia ei ole mukana.

Äärivasemmiston väkivaltaa selitetään usein sillä, että se on vain vastareaktio äärioikeiston väkivaltaan. Tämän tutkimuksen valossa väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Penn State -yliopiston tutkijat eivät löytäneet mitään eroa väkivallan yleisyydessä sen suhteen, oliko Antifaa vastassa jonkin äärioikeistoryhmittymä vai riehuivatko Antifan kannattajat ihan keskenään.

SUOMEN UUTISET