Yhdysvalloissa tapahtui äskettäin henkirikos, jossa nuoren miehen yli ajanut nelikymppinen mies perusteli tekoaan sillä, että uhri oli ”äärioikeistolainen”. Nuori mies kuoli törmäyksessä saamiinsa vammoihin sairaalassa. Yliajaja on jo päästetty vapaalle jalalle.

Pohjois-Dakotassa sijaitsevassa pikkukaupungissa tapahtui reilu viikko sitten traaginen henkirikos paikallisen baarin edessä. Kaupunkimaasturia kuljettanut 41-vuotias mies ajoi tahallaan 18-vuotiaan nuorukaisen päälle. Nuori mies kuoli törmäyksessä saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Yliajaja pakeni paikalta, mutta soitti myöhemmin hätäkeskukseen ja perusteli tekoaan sillä, että uhri oli ”republikaanisen äärijärjestön jäsen”, joka oli usuttamassa muita äärioikeistolaisia hänen kimppuunsa. Rikoksesta epäillyn mukaan yliajoa oli edeltänyt poliittinen riita.

Biden demonisoi Trumpin kannattajat

Poliisin ottaessa 41-vuotiaan kiinni hänen veressään oli rattijuopumusrajan ylittävä määrä alkoholia. Miestä tullaan syyttämään ainakin kuolemantuottamuksesta, rattijuoppoudesta ja rikospaikalta pakenemisesta. Epäilty on jo päästetty vapaaksi takuita vastaan.

Yliajaja perusteli siis tekoaan sillä, että uhri oli ”republikaanisen äärijärjestön jäsen”. Tämä tapahtui vain kolmisen viikkoa sen jälkeen, kun presidentti Joe Biden demonisoi Donald Trumpin kannattajia ”ääriaineksiksi” ja ”vihanlietsojiksi”, joita jokaisen on velvollisuus vastustaa.

Poliisi: Ei näyttöä äärioikeistolaisuudesta

Poliisin mukaan ei ole löytynyt mitään näyttöä siitä, että uhri olisi ollut jotenkin ”äärioikeistolainen”. Myös yliajoa edeltäneen riidan aihe on jäänyt epäselväksi. Poliisin mukaan kyseessä ei ollut poliittinen riita.

Jonkinlaista keskustelua miesten välillä on kuitenkin ollut, sillä 18-vuotias uhri soitti äidilleen illan aikana kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hän kysyi, tunteeko hänen äitinsä tätä 41-vuotiasta miestä. Toisessa puhelussa hän kertoi, että mies jahtaa häntä.

Valtamedia vaikeni tapauksesta

Monet republikaanipoliitikot ovat arvostelleet sitä, että demokraattilehdet eivät ole juurikaan uutisoineet tapauksesta, ja sitä, että yliajajan itsensä ilmoittama poliittinen motiivi yritetään jättää huomiotta. Sen sijaan tekijä päästetään heti vapaalle jalalle takuita vastaan.

Republikaanien kansanedustaja Marjorie Taylor Greene kirjoittaa Twitterissä tuohtuneena, että ”vasemmistolainen poliittinen terroristi kävelee vapaana tapettuaan tahallaan 18-vuotiaan koska hän oli republikaani”. Greene huomauttaa myös, tämä tapahtui ”vain viikkoja sen jälkeen, kun Biden julisti sodan” MAGA-republikaaneja vastaan.

Voi tietenkin olla, että yliajajan itsensä hätäkeskuspuhelussaan ilmoittama poliittinen motiivi ei ole totta. Ainakaan uhri ei ollut ”äärioikeistolainen”. Mutta jos yliajajalla on esimerkiksi niin pahoja mielenterveysongelmia, että hän näkee ”äärioikeistolaisia” joka puolella ja sen takia ajaa ihmisten päälle, hänen vapaaksi päästämisensä tuntuu melko vastuuttomalta.

Trump: Miettikääpä päinvastaista tapausta

Ex-presidentti Donald Trump otti äskettäisessä puheessaan kantaa tapaukseen ja sen käsittelyyn valtamediassa.

– Miettikää, jos joku republikaani ajaisi vastapuolen kannattajan yli, siitä tehtäisiin isoimmat otsikot mitä on ikinä nähty, Trump sanoi.

SUOMEN UUTISET