Yhdysvaltain istuva presidentti piti torstai-iltana hämmentävän puheen, jossa hän ensin leimasi aiemman presidentin kannattajat uhaksi demokratialle ja koko kansakunnalle ja sen jälkeen vaati kansallista yhtenäisyyttä. Monet pitävät Joe Bidenin puhetta pikemminkin kansakuntaa jakavana.

Presidentti Joe Biden piti torstai-iltana puheen Philadelphiassa samassa rakennuksessa, jossa vuonna 1776 allekirjoitettiin Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus ja hieman myöhemmin myös perustuslaki. Bidenin mukaan Yhdysvaltain perustuslaki on nyt vaarassa.

Bidenin puheen taustana oli tulipunainen tiiliseinä ja kaksi asennossa seisovaa merijalkaväen sotilasta, joten tunnelma oli hyvin dramaattinen.

Viime vuosina Biden on puhuessaan usein kärsinyt sanojen sekaantumisista ja ajatuskatkoksista, mutta tällä kertaa sellaisia ei ollut, vaan presidentti puhui erittäin sujuvasti ja vakuuttavasti.

”Demokratia hyökkäyksen kohteena”

Presidentti Biden viittasi puheessaan toistuvasti Yhdysvaltain kansaan, jota ”vapauden pyhä soihtu” johdattaa. Mutta nyt demokratia on hyökkäyksen kohteena, koska ”maassamme tapahtuu tällä hetkellä liikaa sellaisia asioita, jotka eivät ole normaaleja”.

Tämä on asia, josta amerikkalaiset puoluekannasta riippumatta voinevat olla yhtä mieltä. Ero on vain siinä, kenen toimintaa pitää epänormaalina. Bidenin mielestä vaara tulee Donald Trumpin kannattajien suunnalta.

– Donald Trump ja MAGA-republikaanit edustavat ekstremismiä, joka uhkaa tasavaltamme perustaa, Biden sanoi.

Presidentti korosti kuitenkin, että aivan kaikki republikaanit eivät ole MAGA-republikaaneja, extremistejä tai rasisteja. Kaikkiaan 74 miljoonaa amerikkalaista äänesti Donald Trumpia vuoden 2020 vaaleissa. Lehdistölle jäi epäselväksi, kuinka suurta osaa heistä Biden pitää ”ekstremisteinä” tai ”puolifasisteina”.

”Pitelivät tikaria kansakunnan kurkulla”

Bidenin mukaan MAGA-republikaanit eivät kunnioita perustuslakia, eivät usko oikeusvaltioon eivätkä hyväksy kansan tahtoa. Biden syytti Trumpin kannattajia jopa ”vaalien varastamisesta”, koska he ”ovat kieltäytyneet hyväksymästä vapaiden vaalien tulosta”.

Bidenin mielestä Trumpin kannattajat ovat valehtelijoita, lietsovat poliittisen väkivallan liekkejä ja muodostavat uhan tämän maan sielulle. Erityisen närkästynyt Biden on Capitolin valtaajille, jotka ”pitelivät tikaria kansakunnan kurkulla” ja kehtaavat vielä sen jälkeenkin kutsua itseään patriooteiksi.

Kaiken kaikkiaan Bidenin puhe oli melkoista demonisointia ja vihanlietsontaa Trumpin kannattajia kohtaan. Trumpilaisten sanottiin muodostavan ”selvän ja välittömän uhan” (”clear and present danger”) kansakunnalle. Taka-ajatuksena tietenkin on, että valtiolla on oikeus ryhtyä erityistoimiin tällaisen ”selvän ja välittömän uhan” torjumiseksi.

Biden: Amerikka on tienhaarassa

Presidentti Bidenin mukaan Amerikka on tienhaarassa, joka määrää tulevaisuuden suunnan. Hänen mielestään republikaanit pyrkivät viemään maata taaksepäin. Hän puolestaan haluaa viedä maata eteenpäin ja pyytää koko kansakuntaa yhdistymään demokratian puolustamisen taakse.

– Amerikassa ei ole sijaa poliittiselle väkivallalle, presidentti Biden korosti.

Puheesta ei käynyt selväksi, ovatko myös väkivaltaiset Black Lives Matter -mielenosoitukset tai Antifan toiminta sellaista poliittista väkivaltaa, jolle ei Bidenin Amerikassa ole sijaa.

Lupasi yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista

Puheensa loppupuolella Biden lupasi yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista. Hänen johdollaan Yhdysvallat olisi jatkossakin ”vapauden majakka”, jolle mikään ei olisi mahdotonta.

Biden lupasi, että hänen johtamansa Amerikka loisi miljoonia uusia työpaikkoja, rakentaisi teitä ja muita infrastruktuuriprojekteja, harjoittaisi kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, pelastaisi maailman ilmastonmuutokselta ja jopa parantaisi syövän.

Republikaani: ”Julisti meidän kaikki valtion vihollisiksi”

Republikaanien kansanedustaja Marjorie Taylor Greene – joka varmasti edustaa juuri niitä MAGA-republikaaneja, joihin Biden viittasi – reagoi puheeseen toteamalla Twitterissä, että ”Joe Biden julisti juuri äsken meidät kaikki valtion vihollisiksi”.

– Biden on vaara meille kaikille. Hänet on asetettava virkarikossyytteeseen, Marjorie Taylor Green jatkoi.

”Eniten kansakuntaa jakava puhe ikinä”

Trumpin presidenttikaudella Valkoisen talon lehdistösihteerinä toiminut Kayleigh McEnany arvioi Bidenin puhetta sanoen, että kyseessä on kaikkein eniten kansakuntaa jakava presidentin puhe, jonka hän on ikinä kuullut.

– Seisten helvettiä muistuttavan, punaisen taustan edessä Biden kutsui puolikasta kansasta ”vaarallisiksi” ja ”selviksi ja välittömiksi uhiksi”.

– Sen jälkeen hän sanoo, että ”demokratian polttoaine on empatia – halu nähdä toiset kanssaihmisinä eikä vihollisina”, McEnany kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET