Viime marraskuussa jouluparaatin sekaan Yhdysvalloissa ajanut musta mies tuomittiin kuudesta taposta ja muista rikoksista. Hän oli aiemmin räp-sanoituksissaan ja somekommenteissaan lietsonut vihaa valkoisia kohtaan.

Marraskuussa 2021 Darrell Brooks ajoi Waukeshan kaupungissa Wisconsinissa järjestetyn perinteisen jouluparaatin keskellä useiden kymmenien ihmisten päälle kaupunkimaasturillaan. Hän aiheutti tahallisesti kuuden ihmisen kuoleman ja yli kuudenkymmenen ihmisen loukkaantumisen.

Valamiehistö julisti Brooksin syylliseksi kuuteen tappoon ja useisiin kymmeniin muihin rikoksiin. Kustakin tahallisesta taposta seuraa Wisconsinin osavaltion lain mukaan elinkautinen vankeusrangaistus, eli Brooks tulee saamaan kuusi elinkautista ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Kuolonuhrit olivat iältään 8-81-vuotiaita. Kolme kuolleista oli naisia, jotka kuuluivat Tanssivat isoäidit -tanssiryhmään, joka perinteisesti esiintyy Waukeshan jouluparaatissa. Kaikki kuolonuhrit ja useimmat loukkaantuneista olivat valkoisia.

Lietsoi vihaa valkoisia kohtaan

Darrell Brooks on itse musta. Hänellä on pitkä rikosrekisteri ja hän on kokeillut siipiään muun muassa räp-laulajana. Tahallisten yliajojen jälkeen mediassa tuotiin esille, että Brooks on räp-sanoituksissaan ja sosiaalisen median kirjoituksissaan lietsonut väkivaltaa valkoisia ihmisiä kohtaan.

Brooks on kiihottanut väkivaltaan myös poliiseja ja juutalaisia kohtaan. Hän on kirjoituksissaan kehuskellut olevansa ”terroristi” ja ”kaupunkitappaja”.

Pelleilyä oikeussalissa

Oikeudenkäynnissä Brooks ei suostunut ottamaan asianajajaa avustajakseen, vaan vaati saada itse edustaa itseään. Oikeuden istunto meni ajoittain pelleilyksi, kun Brooks riisui kesken kaiken paitansa tai leikki, ettei tunnista omaa nimeään. Tuomari Jennifer Dorow joutui oikeudenkäynnin aikana useasti laittamaan temppuilevan Brooksin toiseen huoneeseen, josta tämä osallistui oikeudenkäyntiin videoyhteydellä.

Itkuisessa loppulausunnossaan Darrell Brooks väitti, että ei ajanut ihmisten päälle tahallaan, vaan kaikki johtui autoon tulleesta toimintahäiriöstä. Valamiehistöön hänen kyyneleensä eivät kuitenkaan tehonneet.

Suomen mediassa Waukeshan joukkosurmasta, tekijän taustoista ja hänen harjoittamastaan vihapuheesta ei ole juurikaan uutisoitu. Yksikään media Suomen Uutisten lisäksi ei näytä uutisoineen tekijän saamasta tuomiosta.

SUOMEN UUTISET