Yhdysvaltain presidentti on vaikuttanut poissaolevalta ja herättänyt huomiota Ukrainassa käytävää sotaa koskevilla möläytyksillään, joita Valkoisen talon henkilökunta on joutunut jälkikäteen oikaisemaan. Kahden aiemman presidentin henkilääkärinä palvellut sotilaslääkäri on sitä mieltä, että presidentin henkinen terveydentila voi muodostaa vaaran kansalliselle turvallisuudelle.

Valkoisen talon lääkärinä kahden aiemman presidentin aikana palvellut Ronny Jackson esittää, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tulisi mennä kognitiivisiin testeihin, jotta hänen henkinen toimintakykynsä voitaisiin varmistaa, kertoo Washington Times.

Jackson on huolissaan presidentti Bidenin kognitiivisten kykyjen heikentymisestä aikana, jolloin sodan riski Venäjää vastaan vaatii Yhdysvaltain presidentiltä erityistä terävyyttä. Biden on viime aikoina julkisissa esiintymisissään vaikuttanut hitaalta ja möläytellyt muun muassa Venäjään liittyen asioita, joita Valkoisen talon henkilökunta on joutunut jälkikäteen oikaisemaan.

Kahden presidentin lääkäri

Ronny Jackson on nykyään kansanedustaja. Hän edustaa kongressissa Texasin osavaltiota ja republikaanista puoluetta. Jackson teki pitkän sotilasuran laivaston lääkärinä. Hän palveli presidentin henkilääkärinä vuodesta 2013 vuoteen 2018 Barack Obaman ja Donald Trumpin presidenttikausilla.

Tohtori Jackson korostaa, että hän ei yritä tehdä diagnoosia presidentti Bidenin henkisestä tilasta, mutta pitää tärkeänä, että se tarkastettaisiin.

– Luulen, että koko maailma näkee, että hänellä on kognitiivisia haasteita, Jackson sanoi haastattelussa.

– Nyt ei ole hyvä aika sille, että puolustusvoimien ylipäälliköllä ja valtionpäämiehellä on tällaisia haasteita. Kyse on kansallisesta turvallisuudesta.

Bidenille tehtiin hänen presidenttikautensa ensimmäinen lääkärintarkastus viime marraskuussa samoihin aikoihin kun hän täytti 79 vuotta. Lääkärintarkastuksessa ei tehty kognitiivisia testejä. Joe Biden on Yhdysvaltain kaikkien aikojen vanhin istuva presidentti.

Trump ”etädiagnosoitiin” psykopaatiksi Suomesta asti

Kun presidentti Donald Trumpille tehtiin vastaava lääkärintarkastus vuonna 2018 tohtori Ronny Jacksonin johdolla, Ylen Washingtonin kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoitti, että presidentin ”fyysinen hyvinvointi” ja ”henkinen jaksaminen” ovat nousseet hiljattain puheenaiheiksi.

Tuolloin kongressi oli kuullut kahta psykiatria, jotka olivat esittäneet arvioita Trumpista. Jo vuotta aiemmin psykiatri ja entinen kansanedustaja Claes Andersson oli osannut Suomesta käsin etädiagnosoida Trumpin ”narsistiseksi psykopaatiksi”, joka kärsii persoonallisuushäiriöistä.

SUOMEN UUTISET