Yhdysvalloissa viime vuoden alussa tapahtunutta kongressitalon valtausta tutkimaan on perustettu erityiskomitea. Äskettäin komitean edessä esiintyneen ”kohutodistajan” oli tarkoitus tuottaa lehdille meheviä otsikoita Trumpia vastaan, mutta todellisuudessa hänen useimmat väitteensä perustuivat epämääräiseen kuulopuheeseen.

Loppiaisena 2021 presidentti Donald Trumpin puhetilaisuudesta lähtenyt ihmisjoukko tunkeutui kongressitalolle Capitol-kukkulalla. Kongressin oli samana päivänä tarkoitus vahvistaa presidentinvaalien tulos ja Joe Bidenin valinta uudeksi presidentiksi.

Rynnäkkö Capitol-rakennukseen on luokiteltu kotimaiseksi terroriteoksi ja sitä tutkimaan on asetettu kongressin erityiskomitea. Virallisesti komitean tarkoitus on tutkia tapauksen taustoja ja syitä. Käytännössä komitean tavoite on poliittinen: estää Trumpia asettumasta enää uudelleen ehdolle presidentiksi.

Kohuotsikoita kohuväitteistä

Viime viikolla komitean edessä todisti Valkoisen talon entinen avustaja Cassidy Hutchinson, jonka lausunnoista on revitelty meheviä lehtiotsikoita. Poliittinen kommentaattori ja toimittaja Megyn Kelly kävi keskusteluohjelmassaan läpi Hutchinsonin esittämien väitteiden ongelmakohtia.

Hutchinson todisti komitean edessä, että Donald Trump väitetysti tiesi, että osa hänen puhetilaisuuteensa pyrkineistä ihmisistä kantoi asetta, mutta hän ei välittänyt siitä, koska ”eivät he ole tulleet tänne minua vahingoittamaan”.

”Sanoi jotain siihen suuntaan”

Juristin koulutuksen omaava Kelly pitää täysin mahdollisena, että Trump ei pitänyt omia kannattajiaan itselleen vaarallisina, mutta hän tuo esille epämääräisyyksiä Hutchinsonin lausunnossa.

Cassidy Hutchinson kertoo olleensa Trumpin lähistöllä ja kuulleensa sivukorvalla Trumpin ”sanovan jotain siihen suuntaan”, että lopettakaa ihmisten tarkastaminen aseiden varalta ja päästäkää ne sisään.

Fraasi ”sanovan jotain siihen suuntaan” toistuu todella usein Hutchinsonin lausunnossa, ikään kuin lakimies olisi valmentanut häntä etukäteen, jotta Hutchinson ei syyllistyisi väärään valaan komitean edessä. Kuulemistilaisuudessa ei kuitenkaan ollut paikalla Trumpin lakimiestä tai ketään, joka olisi tuonut esille sen, että Hutchinson esittää epämääräistä kuulopuhetta koskien väitettyä keskustelua, jonka hän kuuli vain sivukorvalla.

Trump olisi halunnut mennä Capitolille

Cassidy Hutchinson väitti myös, että puhetilaisuutensa jälkeen Trump nousi jatkettuun limusiiniinsa ja vaati kuljettajaa viemään hänet Capitolille. Autoa kuljettanut salaisen palvelun mies ei kuitenkaan suostunut tähän, vaan halusi viedä Trumpin takaisin Valkoiseen taloon.

Tällöin Trump olisi Hutchinsonin väitteen mukaan yrittänyt tarttua raskaasti panssaroidun ajoneuvon ohjauspyörään. Kun turvallisuuspäällikkö yritti estää presidenttiä koskemasta ohjauspyörään, oli Trump käynyt hänen kurkkuunsa kiinni.

Autonkuljettaja kiistää väitteen

Suurin ongelma tämän väitteen suhteen on se, että Cassidy Hutchinson ei edes itse ollut tuossa autossa, joten hänen on mahdoton tietää, mitä siellä on oikeasti tapahtunut. Hutchinsonin kertomus oli kaksinkertaista kuulopuhetta, eli hän kertoi eteenpäin, mitä joku toinen oli hänelle väittänyt autossa olleen salaisen palvelun miehen kertoneen.

Megyn Kelly ihmettelee, miksi tutkintakomitea ei ole kuullut autossa olleita henkivartijoita tästä aiheesta. Mediatietojen mukaan sekä turvallisuuspäällikkö että autonkuljettaja ovat valmiita todistamaan valan alla, että Trump ei käynyt kummankaan heidän kimppuunsa eikä yrittänyt tarttua ohjauspyörään.

Paljon porua, vähän villoja

Lopuksi Megyn Kelly toteaa, että hänellä ei ole ikinä ollut mitään tarvetta puolustella Trumpin toimintaa, mutta hänen mielestään tämä kongressin komitea on pelkkä poliittinen näytösoikeudenkäynti.

Kuran kaataminen Trumpin päälle ei tällä kertaa kuitenkaan onnistunut erityisen hyvin, koska Hutchinsonin ”kohulausunnoissa” ei todellisuudessa ollut juuri mitään uutta sisältöä. Kukaan ei ole yllättynyt siitä, että Trump ei pidä omia kannattajiaan itselleen vaarallisena, vaan olisi halunnut mennä heidän mukanaan Capitol-kukkulalle.

SUOMEN UUTISET