Republikaanipuolueen esivaalien ensimmäinen kierros päättyi Donald Trumpin ennätyksellisen nopeaan ja selvään voittoon. Suomalaistoimittajat ovat ilmaisseet syvän pettymyksensä vaalitulokseen. Toimittajien mukaan Iowan preerian tuuli ja pureva pakkanen olivat Trumpin puolella. Republikaanipuolue on kuollut ja siitä on tullut ”Trump-kultti”.

Ex-presidentti Donald Trump otti murskavoiton republikaanipuolueen esivaalien ensimmäisellä kierroksella Iowassa. Trump sai peräti 51 prosenttia äänistä jättäen muut ehdokkaat kauas taakseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Toiseksi tullut Floridan kuvernöööri Ron DeSantis sai 21 prosenttia ja kolmaksi sijoittunut entinen YK-suurlähettiläs Nikki Haley sai 19 prosenttia äänistä.

Gallupeissa hyvin menestynyt intialaistaustainen suursijoittaja Vivek Ramaswamy sai vain kahdeksan prosenttia äänistä. Hän ilmoittikin heti jättäytyvänsä pois kisasta ja asettui tukemaan Trumpia.

Trumpin vaalikelpoisuutta yritetään estää

Trumpin jytkyvoitto Iowassa ei ollut kirkossa kuulutettu. Kahdeksan vuotta sitten esivaaleissa Iowan republikaanien lempiehdokas oli Ted Cruz. Mutta nyt selvä enemmistö asettui Trumpin taakse siitäkin huolimatta, että Trumpia vastaan on nostettu useita oikeusjuttuja, joiden perimmäinen tarkoitus on estää häntä asettumasta ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Jäljellä olevista kilpailevista ehdokkaista DeSantis on eniten samoilla linjoilla Trumpin kanssa muun muassa maahanmuuttopolitiikassa. Haley puolestaan edustaa maltillisempaa linjaa. Jopa niin maltillista, että hän ei monien mielestä ole republikaani laisinkaan. Naisena hänellä saattaisi olla mahdollisuudet pärjätä Joe Bidenia vastaan varsinaisissa vaaleissa.

Presidenttiehdokkaat nimetään kesällä

Republikaanien esivaalien toinen kierros käydään viikon päästä New Hampshiressa. Siellä Nikki Haleyn ennustetaan saavan hyvän kannatuksen. Esivaalien ”supertiistaina” 5. maaliskuuta äänestetään 16 osavaltiossa. Lopullinen presidenttiehdokkaan valinta tapahtuu republikaanien puoluekokouksessa heinäkuussa.

Myös demokraattipuolue järjestää esivaalit, mutta istuva presidentti Joe Biden näyttää tällä hetkellä olevan vailla varteenotettavia haastajia. Presidentinvaalit käydään siis todennäköisesti Joe Bidenin ja Donald Trumpin välillä, mikäli demokraatit eivät onnistu estämään Trumpin ehdokkuutta oikeusteitse.

Toimittajille karvas pettymys

Iowan esivaalien tulos oli suomalaistoimittajille karvas pettymys. Iltalehden ulkomaantoimittaja Jari Himanen kirjoittaa, että republikaanipuolue on kuollut. Himanen puhuu ”Trumpin kutomasta valheiden verkosta” ja sanoo, että ”republikaanipuolue on enää olemassa vain nimellisesti”.

– Oikeasti kyse on Trump-puolueesta tai Trump-kultista, jossa vaaditaan uskollisuutta yhdelle henkilölle, Himanen purkaa pettymystään.

IS: Pakkanen ja preerian tuuli apuna

Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Kirsi Jääskeläinen raportoi, että Trump saattoi hyötyä Iowan 20 asteen pakkassäästä ja preerian tuulesta, koska ”hänen kannattajansa ovat fanaattisimpia”.

Jääskeläinen maalailee Iowasta kuvaa kristilliskonservatiivisena maaseutuna, jossa epäluottamus eliittejä, valtavirtamediaa, oikeuslaitosta ja nykyistä demokraattihallintoa kohtaan elää hyvin vahvana. Siksi ihmiset uskovat lukuisissa oikeusjutuissa syytettynä olevan Trumpin syyttömyyteen.

– He [iowalaiset] uskovat, että heidän Amerikkansa uhataan menettää. Se koetaan uhkana omaa identiteettiä ja isänmaallisuutta kohtaan, Jääskeläinen sanoo.

SUOMEN UUTISET