Yhdysvaltojen etelärajalla on lyöty kaikki tähän astiset ennätykset laittomasti maahan tulevien määrässä. Väkeä tulee Afrikasta ja jopa Kiinasta asti kymmenen tuhannen tulijan päivävauhdilla. Tilanne on niin paha, että jopa presidentti Biden on alkanut huolestua. Yhdysvalloissa harkitaan lainmuutosta, joka antaisi rajavartijoille mahdollisuuden lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanottaminen ja pikakäännyttää kaikki laittomasti maahan pyrkivät.

Arizonassa rajamuuriin murretun aukon kautta tuli viime viikolla niin paljon laittomia maahanpyrkijöitä, että etelärajan uudeksi päiväennätykseksi saatiin 12 000 laittomasti maahan tullutta, kertoo Sky News. Rajan yli päästyään useimmat jäivät kaikessa rauhassa raja-alueelle odottamaan rekisteröintiä.

Käytännössä kaikki tulijat – tunnistettuja rikollisia lukuun ottamatta – päästetään pikaisen rekisteröinnin jälkeen vapaasti liikkumaan Yhdysvalloissa heidän odottaessaan turvapaikkahakemuksensa käsittelyä oikeudessa. Oikeudenkäynti saattaa olla jopa vuosien päästä, joten tulijoilla on reilusti aikaa kadota pimeille työmarkkinoille.

Tulijat haluavat töihin

FOX News -uutistoimiston toimittaja Bill Melugin haastatteli raja-alueella odottavia siirtolaisia. Hänen mukaan useimmat sanovat suoraan, että eivät ole oikeasti turvapaikkaa hakemassa vaan tulevat työpaikan toivossa. Kaikilla toimittajien haastattelemilla siirtolaisilla oli valmiiksi mietittynä kaupunki, jonne he haluavat mennä, koska siellä heillä on joko sukulaisia tai pimeä työnantaja valmiiksi tiedossa.

Monien matkakohteet ovat demokraattien hallitsemia ”pakolaisystävällisiä kaupunkeja”, joissa poliisit eivät luovuta laittomasti maassa olevia henkilöitä liittovaltion viranomaisille karkottamista varten. Etelärajalla sijaitsevat Texasin ja Arizonan osavaltiot tarjoavat siirtolaisille ilmaisia bussikuljetuksia pohjoiseen ihan vain siitä ilosta, että pääsevät heistä eroon.

Uutuutena kiinalaisten ryntäys

Etelä- ja Keski-Amerikan lisäksi tulijoita on kaikkialta maailmasta: Intiasta, Afrikasta ja Lähi-idästä. Kaukaisemmat tulijat lentävät viisumivapaasti johonkin Keski-Amerikan maahan ja jatkavat sieltä maateitse Meksikon kautta Yhdysvaltoihin.

Viime kuukausina rajan yli on tullut erityisen paljon kiinalaisia, jotka lentävät ensin Ecuadoriin. NewsNation-kanavan tietojen mukaan viimeisten kahden kuukauden aikana jopa 10 000 kiinalaista on ylittänyt Yhdysvaltain etelärajan laittomasti.

Biden myöntää: ”Rajajärjestelmä on rikki”

Rajavartiosto on ylityöllistetty ja etelärajan läheisyydessä olevat paikkakunnat ovat hätää kärsimässä siirtolaistulvan alla. Tilanne on niin paha, että jopa presidentti Joe Biden on alkanut huolestua. Hän sanoi puheessaan, että raja on ”rikki”.

Tämä on historiallinen lausunto presidentiltä, joka heti valtaan päästyään allekirjoitti käskyn, että muurin rakentaminen Meksikon vastaiselle rajalle on lopetettava. Tämä oli Bideniltä tietenkin puhdas näpäytys hänen edeltäjälleen, presidentti Donald Trumpille.

Rajaturvallisuus koplattu Ukrainan sotilasapuun

Kongressissa väännetään parhaillaan sadan miljardin dollarin rahoituspaketista, johon on koplattu sotilasapua Israelille, Taiwanille ja Ukrainalle sekä lisärahoitusta Yhdysvaltain oman rajaturvallisuuden parantamiseen. Kongressin alahuoneessa enemmistönä olevat republikaanit – joista monet eivät muutenkaan ole kovin innokkaita tukemaan Ukrainaa – ovat pyrkineet painostamaan Bidenia raja-asiassa vastineeksi Ukrainan apupaketin hyväksymisestä.

Nyt näyttää siltä, että Bidenin hallinto on valmis antamaan periksi ja parantamaan rajavalvontaa, kertoo CBS News. Valkoinen talo on ilmoittanut olevansa valmis antamaan rajavartijoille oikeuden käännyttää turvapaikanhakijoita käsittelemättä heidän turvapaikkahakemuksiaan. Käytännössä rajavartijat voisivat siis tarvittaessa lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanottamisen kokonaan.

Nopeutettu käännytysprosessi

Käyttöön voitaisiin myös ottaa maanlaajuinen, nopeutettu käännytysprosessi niille laittomasti maahan tulleille, jotka eivät hae turvapaikkaa tai joiden turvapaikkahakemus todetaan perusteettomaksi alustavassa kuulemisessa. Nyt tällainen pikakäsittely on mahdollinen vain rajavyöhykkeellä.

Bidenin hallinto on valmis myöntymään myös siihen, että tietyt tulijat voitaisiin ottaa säilöön siksi ajaksi, kun heidän turvapaikkahakemustaan käsitellään. Tämä voi kuitenkin kaatua tulijoiden suureen määrään ja säilöönottotilojen puutteeseen.

Nähtäväksi jää, riittävätkö demokraattien ehdottamat tiukennukset republikaaneille, jotka ovat aiemmin ehdottaneet vieläkin tiukempaa linjaa. Lisäksi republikaanit haluavat rajoittaa presidentin oikeutta myöntää tilapäinen oleskelulupa humanitaarisilla perusteilla tietystä maasta – kuten esimerkiksi Afganistanista tai Haitilta – tuleville normaalin maahantuloprosessin ohi.

SUOMEN UUTISET