

LEHTIKUVA
Venäjä horjuttaa, EU hidastelee – maahanmuuton välineellistämistä koskeva asetus jumissa
Euroopan komissio on antanut joulukuussa 2021 asetusehdotuksen koskien välineellistämistilanteita siirtolaisuus- ja turvapaikka-asioissa. Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen ihmettelee esityksen hitaanlaista etenemistä ja kysyy, hidastellaanko sitä tahallaan, jotta siitä saataisiin tehtyä pakettidiili EU:n turvapaikkasäädösten kanssa.
Euroopan komission mukaan välineellistäminen tarkoittaa sitä, että kolmas maa käynnistää laittomia muuttovirtoja EU:hun kannustamalla tai helpottamalla aktiivisesti ihmisten liikkumista EU:n ulkopuolelta ulkorajoilla. Tällaisten toimien tarkoitus on horjuttaa unionia tai sen jäsenvaltiota, jos ne ovat omiaan vaarantamaan valtion keskeiset toiminnot, alueellisen koskemattomuuden, lain ja järjestyksen ylläpitämisen tai kansalaisten turvallisuuden.
Valkovenäjän Puolaan, Latviaan ja Liettuaan kohdistamista horjuttamistoimista innoituksensa saanut esitys on edennyt hitaanlaisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston rattaissa, sillä siitä ei ole muodostettu neuvottelukantaa trilogien pohjaksi vielä kummassakaan lainsäädäntöelimessä.
– Viivyttääkö LIBE-valiokunta tahallaan tätä esitystä, jotta siitä saataisiin tehtyä pakettidiili EU:n turvapaikkasäädösten kanssa? europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ps./ECR) kummastelee.
”EU uhkaa jäsenmaiden turvallisuutta”
Euroopan parlamentissa ei ole myöskään tavatonta, että muut poliittiset ryhmät liittoutuvat yhteen jarruttamaan esityksiä, joissa parlamentin neuvottelija tulee jostakin oikeistoryhmästä.
– EU on nyt yhtä kuin uhka jäsenmaiden turvallisuudelle, koska meitä sitova EU:n turvapaikkapolitiikka on vanhentunut ja uutta ei saada aikaan maailman muuttuessa! Nytkin Suomen täytyi tehdä kansallisesti omat ratkaisunsa, koska EU vatuloi. Onneksi meillä on nyt pystyvä hallitus perussuomalaisten ansioista, mutta annas olla kun sosialistit taas pääsevät vallan kahvaan, Hakkarainen maalailee.
EU:n uusi yhteinen turvapaikkapolitiikka on ollut työn alla kohta vuosikymmenen. Ongelmana ovat liian kaukana toisistaan olevat näkemykset lainsäätäjien välillä. Kuitenkaan parlamentin enemmistö ei enää liputa yhtä avokätistä ja ”humaania” turvapaikkapolitiikkaa kuin aiemmin muuttoliikkeen lieveilmiöiden lisääntyessä ja oikeistopuolueiden kannatuksen noustessa ympäri Eurooppaa.
Liberaalit haaveilijat asialla
Venäjän viimeaikaiset toimet Suomen itärajalla voitaisiin katsoa perusteeksi käynnistää poikkeusmenettely, jossa turvapaikkamenettelyasetuksen ja palautusdirektiivin säännöksistä voitaisiin poiketa, kunhan maahanmuuton välineellistämistä koskeva asetus saataisiin voimaan.
Esityksessä lisättäisiin jäsenmaille useita joustoja, kuten pidennettäisiin tiettyjä määräaikoja, rajoitettaisiin sallittuja rajanylityspaikkoja, helpotettaisiin rajamenettelyn käyttöä ja mukautettaisiin vastaanotto-oloja.
– Kuulemani mukaan parlamentissa on yritetty vesittää ja porata porsaanreikää tähänkin esitykseen liberaalien haaveilijoiden toimesta. Toivoisin, ettei moista epäisänmaallisuutta näkyisi ainakaan Suomen meppien toimissa, Hakkarainen sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- välineellistämistilanteet ulkorajamenettely poikkeustoimet yhteinen turvapaikkapolitiikka maahanmuuttovirrat rajanylityspaikat turvapaikkamenettely Euroopan parlamentti Turvapaikkapolitiikka Euroopan komissio Siirtolaisuus Turvallisuus Venäjä Teuvo Hakkarainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansanedustaja Lehtinen haluaa lisää kiristyksiä turvapaikkaprosessiin: ”Tilanne Venäjän hybridivaikuttamisen osalta ei tule muuttumaan parissa viikossa mihinkään”

Keskisarja: Vaalitaistellaan Jussi Halla-aho itsenäisen Suomen viimeiseksi presidentiksi

Brexit ei auttanut, kovempia keinoja kaivataan: Britanniaan muuttaa enemmän väkeä kuin koskaan aikaisemmin

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: Vain hyvinvoiva Suomi voi olla kokoaan suurempi – ”Lähden siitä, että Suomi on suomalaisten turvapaikka pahassa maailmassa”

Koko Suomen itäraja suljetaan uudelleen – uhka kansalliselle turvallisuudelle

Itäraja menee kiinni – sisäministeri Rantanen: Valitettavasti Venäjän viranomaisten toiminta jatkui

USA:n rajan yli ennätysmäärä laittomasti tulevia – jopa Bidenia alkaa huolestuttaa

Riikka Purra: Maahanmuutto on perustavanlaatuisin Suomea ja Eurooppaa koskeva uhka

Rajamenettelylaki lähti lausuntokierrokselle – laki antaa työkaluja muuttoliikkeen hallintaan, mutta ei ole ratkaisu itärajan tilanteeseen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.