Raja-Joosepin raja-aseman sulkeuduttua itäraja on kaikkia raja-asemia myöten kiinni, ja näin ollen turvapaikanhakijoita Venäjältä ei pääse tulemaan. Venäjän hybridivaikuttamisen takia Suomeen ehti tulla yli 900 turvapaikanhakijaa syksyn aikana. Kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä hallitus toimi tässä asiassa hyvin, vaikka itse olisikin toivonut kaikkien raja-asemien sulkemista jo aikaisemmin.

– Hallitus ei kuitenkaan toiminut hätiköidysti, vaan päätökset tehtiin harkitusti kansallisen lainsäädännön puitteissa. Eduskunnassa on ollut koko ajan hyvä tilannekuva ja yhteishenki, eikä Venäjä päässyt tällä toiminnallaan horjuttamaan meidän yhtenäisyyttämme, kertoo kansanedustaja Rami Lehtinen.

Rajamenettelylain käyttöönottoa valmistellaan

Hallitus on valmistelemassa rajamenettelylain käyttöönottoa, joka mahdollistaisi turvapaikkahakemusten nopean käsittelyn rajalla. Menettelyn avulla voitaisiin myös ehkäistä hakijoiden liikkumista EU-jäsenmaasta toiseen. Uuden rajamenettelyn käyttöönottoa valmisteltiin jo viime hallituksessa, mutta nykyinen hallitus haluaa sen voimaan niin, että sitä voidaan käyttää kaikissa tilanteissa.

– Aiemmin rauenneessa päätöksessä rajamenettelyä olisi voitu käyttää vain valtioneuvoston erillisellä päätöksellä laajamittaisessa tai välineellistetyssä tilanteessa. Tulevassa esityksessä lain käyttökynnys tulee olemaan matalampi, ja se estäisi myös vapaan liikkumisen maamme rajojen sisällä, Lehtinen puntaroi.

Rajojen pitäisi olla pidempään suljettuna

Itärajan raja-asemat ovat kiinni 13.12. asti tämänhetkisellä päätöksellä. Edustaja Lehtisen mielestä rajan pitäisi olla pidempään kiinni:

– Tilanne Venäjän hybridivaikuttamisen osalta ei tule muuttumaan parissa viikossa mihinkään. Mielestäni rajojen pitäisi olla pidempään suljettuna, jotta tilanne saadaan rauhoitettua. Jos kuitenkin rajoja aiotaan avata tuossa aikataulussa, niin avaisin aluksi vain yhden rajapisteen.

Turvapaikkaprosessin käytännöt kestämättömiä

Lisäksi edustaja Lehtinen kritisoi nykyistä turvapaikkaprosessia. Hänen mielestään on väärin, että oikeus turvapaikkaprosessiin pysyy, vaikka hakija toimisi alusta alkaen vilpillisesti tai jopa rikollisesti.

– Jos turvapaikkaprosessissa tulee laittomasti maahan ja antaa tahallisesti ilmeisen virheellisiä tietoja, niin se ei johda mihinkään. Mielestäni tuohon pitäisi päteä sama kuin mitä hallitus on ajamassa kansalaisuuden osalta. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kansalaisuus voidaan peruuttaa, jos on toiminut petollisesti, antanut vääriä tietoja tai salannut oleellisen seikan. Samalla tavalla pitäisi lopettaa turvapaikkaprosessit.

– Ei ole myöskään oikein, että tullessasi luvatta rajan yli syyllistyt rajarikkomukseen, mutta lausuessasi ”taikasanan” pääset turvapaikkaprosessiin. Kun turvapaikkaprosessi alkaa, niin tuo rajarikkomus unohtuu ja olet vapaa kulkemaan läpi koko Euroopan. Tämä on kestämätöntä, Lehtinen lopettaa.

Suomen Uutiset