Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kommentoi tänään A-studiossa itärajan historiallista sulkemispäätöstä. Kaikki itärajan yhdeksän asemaa ovat kiinni seuraavat kaksi viikkoa.

Mari Rantasen mukaan hallitus seuraa päätöksen vaikutuksia ja sitä, loppuuko henkilöiden virta Suomen itärajan taakse.

– Haluamme hallituksena todeta, ettemme hyväksy Venäjän viranomaisten toimintaa ja sitä, että tänne tuotetaan kolmansien maiden ihmisiä.

Rantasta tenttaava toimittaja Sakari Sirkkanen tiedusteli, mihin sulun kahden viikon ajanjakso perustuu.

– Päätös on erittäin järeä toimenpide. Itäraja ei ole ollut kiinni vuosikymmeniin. Kun tällaisia järeitä toimenpiteitä tehdään, on järkevää rajata niitä ajallisesti. Seuraamme vaikutuksia koko ajan, niiden perusteella toimitaan. Jos ilmiö loppuu, voimme luopua rajan sulkemisesta. Mikäli se jatkuu, tätä päätöstä tullaan jatkamaan.

Rantasen mukaan kahden viikon jaksoa on oikeudellisesti helpompi perustella. Rajattu ajanjakso kumpuaa myös perustuslakivaliokunnan aikaisemmasta lausunnosta, jossa todettiin, että rajan täyssulku voidaan tehdä lyhyeksi aikaa.

Rantanen painottaa, että nyt ei ole kysymys turvapaikkapolitiikasta eikä maahanmuuttopolitiikasta, eikä myöskään tulevien ihmisten määristä. Kyse on ilmiöstä.

– Suomeen kohdistetaan painostusta, ja maamme on hybridioperaation kohteena. Päätös ei riipu siitä, montako ihmistä rajalle saapuu.

– Olemme saaneet viranomaisilta tietää, että potentiaalinen uhka on suuri ja haluamme osoittaa, ettemme tällaista hyväksy. Tulemme toimimaan tätä vastaan. Markkinointi kolmansiin maihin kiihtyy yhä enemmän. Kuten julkisuudesta tiedetään, on matkapaketteja Suomeen, jotka sisältävät viisumin ja jopa polkupyörän.

– Tulijoiden määrän potentiaali on luonnollisesti varsin suuri. Tiedämme sen siirtolaispaineen, mitä kolmansista maista Eurooppaan suuntautuu – myös muita reittejä pitkin.

Lähetyksessä arvioitiin myös riskiä sille, että tulijoiden joukossa on vaarallisia henkilöitä.

– Mikäli tulijoiden määrät nousevat, joukossa voi olla sisäiselle turvallisuudelle vaarallisia henkilöitä. Tämä nähtiin 2016-2016, jolloin varsin suuren siirtolaisjoukon mukana Eurooppaan tuli vaarallisia henkilöitä. Uhka on aivan konkreettinen, Rantanen vastaa.

Rantanen muistuttaa, että vaakakaupissa on koko ajan painanut kansallinen turvallisuus ja sen suojaaminen.

– Se on hallituksen aivan ensisijaisia tehtäviä. On selvää, että jos saamme voimistuvia havaintoja siitä, että Venäjän viranomaiset osallistuvat tähän järjestelmään, jossa kolmansien maiden ihmisiä tuotetaan meidän rajallemme. on aivan selvää, että hallitus tällaiseen reagoi. Tämä asia on puhtaasti turvallisuuspoliittinen kysymys.