Rajavalvonnan palauttaminen kuukaudeksi Puolan, Tshekin ja Sveitsin vastaiselle rajalle vähensi Saksaan luvattomasti yrittävien määrän puoleen. Poliisi sai kiinni satoja etsintäkuulutettuja sekä 266 ihmissalakuljettajaa.

Kun rajan ylitti aikaisemmin päivittäin lähes 700 ihmistä, niin valvonnan alettua heidän määränsä väheni päivässä noin kolmeensataan.

Rajavalvonnasta Saksassa vastaavan liittovaltion poliisin tarkistamista henkilöistä 11 000 oli tulossa Saksaan luvattomasti.

Yli 4 800 henkilöllä oli maahantulokielto, 266 pidätettiin epäiltyinä ihmissalakuljetuksesta, 670 henkilöstä oli voimassa oleva pidätysmääräys.

”Oheistuotteena” poliisit paljastivat 329 huumausaine-, 173 ampuma-ase- ja 79 räjähdysainerikosta. Varastetulla autolla tai varastetulla passilla oli liikkeellä 394 ihmistä.

Yllättävät tulokset saivat tähän asti EU:n sisäistä rajavalvontaan tiukasti vastustaneen sisäministeri Nancy Faeserin (sd) määräämään väliaikaiselle valvonnalle 20 päivää jatkoaikaa.

Pysyvää rajavalvontaa on ollut Saksassa vuoden 2016 suuren pakolaisaallon jälkeen tähän asti vain Itävallan vastaisella rajalla.

Kuntien tahto ja voimavarat lopussa

Rajavalvonnan tehostaminen on eräs yritys estää Saksan siirtolais-, maahantulo- ja pakolaispolitiikka ajautumasta täydelliseen kaaokseen.

Yhä useammat saksalaiskunnat valittavat voimavarojen loppumisesta. Niiden kapasiteetti ei riitä kuntaliiton mukaan kunnolla edes nykyisten turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten majoittamiseen ja asioiden hoitamiseen puhumattakaan, että ne pakotettaisiin ottamaan lisää tulijoita. Myös vapaaehtoisten auttajien into on hiipumassa.

Yksikään paikkakunta ei ole julistautunut enää ”avoimeksi satamaksi”, kuten vielä sadat kunnat ja kaupungit kaksi vuotta sitten.

Monissa kunnissa pelätään asukkaiden vastarintaa, jos urheilu- ja liikuntahalleja otetaan pakolaisten majoitustiloiksi. Myös monet raiskaustapaukset ja käsittämättömät väkivallanteot ovat tulehduttaneet turvapaikanhakijoiden ja kanta-asukkaiden välejä.

Berliinissä, jossa asuu yli 90 000 pakolaista ja turvapaikanhakijaa, jännitteitä lisää senaatin päätös sijoittaa tulijoita myös neljän tähden hotelliin samaan aikaan, kun kaduilla asuu yli 4 000 koditonta.

Vahvistaa siirtolaispolitiikan uudistamistarvetta

Saksan perustuslakituomioistuimen eläkkeellä oleva presidentti Hans-Jürgen Papier osui sosialidemokraattien, vihreiden ja liberaalien muodostaman hallituksen arkaan paikkaan arvioidessaan, että nykyinen turvapaikkakäytäntö suorastaan houkuttelee laittomaan maahantuloon. Hänen mielestään turvapaikan saamisesta olisi päätettävä ennen kuin hakijat ovat tulleet Saksaan.

Siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden houkuttelusta muita maita runsaammilla ja helpommin saatavilla olevilla eduilla syyttää hallitusta myös oikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) sekä monet kristillisdemokraattiset poliitikot.

Väliaikaisen rajavalvonnan yllättävä tulos tukee vaatimuksia rajojen avoinna pitämistä edellyttävän Schengenin sopimuksen uudistamisesta.

– Rajavalvonnan näin suuri vaikutus tulijoiden määrään sekä muut tulokset osoittavat, miten kurjassa jamassa Schengen-järjestelmä tällä hetkellä on, totesi Brandenburgin sisäministeri Michael Stübgen (CDU) RBB-yleisradion haastattelussa.

Brandenburgin osavaltiolla ja Puolalla on yhteistä rajaa 264 kilometriä.

Pakistanissa odottaa 1,7 miljoonaa afgaania

Saksalaiseen ja eurooppalaiseen turvapaikka- ja siirtolaistilanteeseen on tiedossa lisää ongelmia, jos unkarilaisten turvallisuusviranomaisten varoitukset islamististen terrorijärjestöjen Talebanin, Isisin, Al-Qaidan ja Hamasin työntymisestä mukaan ihmissalakuljetusbisnekseen pitävät paikkansa.

Kysymys ei ole pelkästään halusta päästä osalliseksi rikollisen toiminnan rahavirroista vaan myös vaarasta, että tulijoiden mukana ujutetaan Eurooppaan radikaaleja muslimeja ja terroritekoihin valmiita ”nukkujia”.

Tulijoiden loppumisesta ei ole pelkoa. Pelkästään Pakistanissa odottaa yli 1,7 miljoonaa Pakistanin hallituksen hätistelemää paperitonta afganistanilaista, joista monien haaveena on päästä Eurooppaan keinolla millä hyvänsä.

Saksassa on jätetty tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä 286 638 turvapaikkahakemusta. Määrä on 58 prosenttia suurempi kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Hakijoista 47 prosenttia on naisia ja lapsia. Eniten Saksaan tulee turvapaikanhakijoita Syyriasta, Turkista ja Afganistanista. Lukuun eivät sisälly Ukrainasta tulleet sotapakolaiset, joita Saksaan on saapunut yli 1,1 miljoonaa.

Artikkelia korjattu 29.11.2023 klo 14.54.

PERTTI RÖNKKÖ, Berliini