Arabimaiden tutkimus- ja kehitysyhteistyön (AWRAD) tekemässä tuoreessa mielipidetutkimuksessa listattiin palestiinalaisten kannattamat kansainväliset avaintoimijat. Kärkisijoja pitivät terroristijärjestöt Hamas, PIJ ja Hizbollah. Ensimmäinen maa listalla oli puolestaan Venäjä.

Suurin osa kyselyyn vastanneista (59 prosenttia) kannatti voimakkaasti tai kannatti jossain määrin (16 prosenttia) Hamasin johtamien ryhmittymien 7. lokakuuta tekemiä terroristihyökkäyksiä Israeliin. 11 prosenttia vastaajista ilmoitti, että he eivät tukeneet tai vastustaneet hyökkäyksiä. Vain 13 prosenttia vastaajista ilmoitti vastustaneensa hyökkäyksiä.

Iskujen kannatus oli huomattavasti voimakkaampaa Länsirannalla (68 prosenttia) kuin Gazassa (47 prosenttia).

Tukea terroristijärjestöille ja Venäjälle

Kyselyssä listattiin kansainväliset toimijat, joita palestiinalaiset kannattavat. Suurin tuki oli terroristijärjestöillä sekä Venäjällä.

Ykköspaikkaa piti 89 prosentilla al-Qassam Brigades (Hamasin sotilaallinen siipi). Toisena tuli 84 prosentin kannatuksella IRGC-terroristijoukkojen tukema PIJ (Palestine Islamic Jihad). Kolmantena listalta löytyy 76 prosentilla al-Aqsa Martyrs Brigades (7.10. iskun terroristiryhmittymä). Iranin tukemaa libanonilaista Hizbollahia kannatti 45 prosenttia vastaajista.

Venäjä piti puolestaan kärkipaikkaa ensimmäisenä kannatettuna maana. Sitä kannatti 40 prosenttia vastaajista, ja sen listasija oli seitsemäs.

Yhdysvaltoja ja EU:ta ei kannateta

Palestiinalaisia kymmeniä vuosia taloudellisesti merkittävästi tukeneita maita ei listalla näy. Esimerkiksi Yhdysvaltain kannatus oli 0 prosenttia. EU taas mainittiin kielteisenä toimijana. 92,6 prosenttia piti EU:n roolia kielteisenä.

AWRAD-mielipidetutkimus kertoo kattavasti palestiinalaisten asenteista. Tutkimus toteutettiin Gazassa ja Länsirannalla asuvien palestiinalaisten keskuudessa 31.10.—7.11. välisenä aikana. Siihen osallistui 668 vastaajaa. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia.

Heli-Maria Wiik