Suomen Uutiset haastatteli hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Majid Hakkia. Hakki kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin takaapäin ja häntä yritettiin vetää kohti junan raiteita. Pahoinpitely tapahtui perjantaina 24.11. kello 16 aikaan Myyrmäen juna-aseman laiturialueella. Hakki joutui tapahtumien johdosta sairaalahoitoon.

– Poistuin junasta. Yhtäkkiä mies hyökkäsi kimppuuni takaapäin ja kaatoi minut maahan. Tämän jälkeen mies yritti vetää minua kohti junan raiteita. Hyökkääjä lähti juoksemaan pakoon. Pyysin ympärillä olevia ihmisiä apuun ja soittamaan poliisille, Majid Hakki kertoo tapahtumista Suomen Uutisille.

Sivulliset saivat hyökkääjän kiinni

Ruuhka-ajasta johtuen laiturialueella oli paljon muita matkustajia.

– Muutama mies lähti hyökkääjän perään ja sai hänet kiinni. Muistaakseni hänellä oli kasvot peitettynä ja hän sanoi etunimeni, Majid. En kuullut tarkkaan, mitä muuta hän sanoi.

Hakkiin kohdistuneesta pahoinpitelystä kertoi 24.11. myös Kurdiliiton toiminnanjohtaja Welat Nehri liiton Facebook-ryhmän julkisessa päivityksessä.

– Ystäväni, yhteisömme aktiivi ja Kurdiliiton hallituksen jäsen Majid Hakki joutui illansuussa aiemmin häntä uhanneen henkilön väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkääjä on jo aiemmin uhkaillut Hakkia Iranin islamilaiseen hallintoon ja terroristijärjestö Hamasiin kohdistuneiden lausuntojen johdosta. Paikalla olleet sivulliset olivat onneksi saaneet kasvonsa peittäneen hyökkääjän kiinni ja hän on nyt poliisin hallussa. Toivon, että poliisi selvittää perinpohjaisesti hyökkääjän taustat ja motiivit. Kansalaisten on voitava ilmaista mielipiteensä vapaasti Suomessa.

– StopIRGC #IRGCterrorists, Nehri kirjoitti Facebook-päivityksessä.

Uhri tunnisti hyökkääjän

Hakki kertoo tunnistaneensa hänen kimppuunsa hyökänneen henkilön. Hakki väittää kimppuunsa hyökänneen miehen olevan kytköksissä helsinkiläiseen Resalat-kohumoskeijaan.

– Resalat-moskeija on osa Iranin islamilaisen tasavallan hanketta islamilaisen vallankumouksen julistamiseksi sekä terroristi- ja vakoiluverkostojen järjestämiseksi Suomessa ja muissa maissa. Kaikki shiia-ryhmät, mukaan lukien Hashd-al-shaabi, kuuluvat Iranin hallinnon IRGC-joukkojen alaisuuteen ja ovat yhteydessä tähän moskeijaan, Hakki sanoo ja jatkaa:

– Resalat-moskeija kutsuu uskonnollisten juhlien verukkeella saarnaajia (rozakhwanin) Suomeen. Näiden ‘hengellisten’ ihmisten kautta se edistää hallinnon politiikkaa. Kaikki tähän moskeijaan Iranista tulevat saarnaajat kuuluvat Iranin islamilaisen tasavallan vallankumouskaartiin. Ja ne kaikki saarnaajat tai uskonnollisiin seremonioihin tulevat papit saavat ohjeet ajatollah Khamenein hallinnon alaisesta organisaatiosta, jonka nimi on Beit rahbari (johtajan linna). Kaikki moskeijat ja moskeijayhdistykset kuuluvat Iranin keskushallinnon absoluuttisen vallan alle, eivätkä ne ole Iranin hallinnosta riippumattomia itsenäisiä toimijoita.

Imaami hyökkäsi iranilaisnaisen kimppuun

Suomen Uutiset on kirjoittanut Resalat-moskeijan yhteyksistä Iranin islamistiseen hallintoon. Se on esimerkiksi saanut rahoitusta Iranin hallinnolta. Moskeijan perustaja Majid Bahmanpour on toiminut upseerina IRGC-joukoissa 1980-luvulla.

Kesäkuussa uutisoimme moskeijan vierailevan imaamin hyökkäyksestä iranilaisen ihmisoikeusaktiivin Parvin Shokrin kimppuun. Hän oli lapsensa kanssa Itäkeskuksessa sijaitsevalla kirpputorilla. Hyökkäys tallentui Shokrin puhelimeen, sillä hän oli juuri tekemässä Instagram-lähetystä.

Aiheesta kertoivat myös BBC ja yhdysvaltalaismedia Iran International. BBC:n artikkelissa kerrottiin myös hyökkääjän henkilöllisyys. Toimitus käytti kasvojentunnistusohjelmaa ja kertoi hyökkääjän olevan iranilainen imaami Behrouz Hosseinpour.

Epäilty on poliisin tiedossa

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Matti Latvala vastasi Suomen Uutisille 24.11. Myyrmäen juna-aseman tapahtumista seuraavasti:

– Meillä on tutkinnassa rikosepäily, joka on tapahtunut mainitsemassasi paikassa ja mainitsemaasi kellonaikaan. Tapahtumien kulkua tarkemmin en tutkinnan tässä vaiheessa voi kommentoida. Esitutkinta on alussa, ja epäilty on poliisin tiedossa. Tällä hetkellä asiaa tutkitaan muun muassa ryöstön yrityksenä ja pahoinpitelynä.

Artikkelia on muokattu 5.12. klo 10.

Heli-Maria Wiik