Suomen Uutiset kertoi kesäkuussa iranilaissuomalaiseen ihmisoikeusaktiiviin kohdistuneesta hyökkäyksestä. Nainen oli palaamassa Iranin hallintoa vastustaneesta mielenosoituksesta. Heinäkuun alussa Suomen Uutiset sai puhelun BBC:n toimittaja Parham Ghobadilta Resalat-moskeijaan liittyvien uutisten pohjalta.

BBC:n Persia-kanava julkaisi aiheesta 26.8. uutisen, jossa se kertoo, että hyökkääjä on iranilainen Behrouz Hosseinpour. Hän on toiminut Resalat-keskuksessa vierailevana imaamina.

BBC:n uutinen tuo julki myös Resalat-moskeijan yhteydet Iranin hallintoon sekä moskeijan imaamin, Abbas Bahmanpourin isän Majid Bahmanpourin terroristitaustan. Suomen Uutiset kertoi asiasta 14.2. Bahmanpour on ollut jäsenenä The Islamic Revolutionary Guard Corps -joukoissa (IRGC). Majid Bahmanpour on asunut myös Britanniassa. Suomen Uutiset kertoi 19.5., että Britannia sulki hänen perustamansa islamilaisen keskuksen Lontoossa IRGC-terroristiyhteyksien vuoksi.

Tammikuussa Euroopan parlamentti hyväksyi ylivoimaisella enemmistöllä päätöslauselman, jossa kehotettiin EU:ta ja sen jäsenvaltioita määrittelemään Iranin vallankumouskaarti IRGC terroristijärjestöksi. Ruotsi määritteli IRGC-joukot terroristijärjestöksi 10.5.

IRGC uhkaa journalisteja

Uutiskynnys ylittyi 9.9. myös yhdysvaltalaismedia Iran Internationalissa, jota Iranin valtio on uhannut. Kanava joutui vastikään siirtämään pääkonttorinsa pois Lontoosta Washington DC:hen, koska IRGC uhkasi sen journalisteja Britanniassa.

Kanava on tullut tunnetuksi Iranin hallinnon ihmisoikeusrikoksista raportoivana mediana. Se on pitänyt näkyvästi esillä naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Suomalaisiranilaisten keskuudessa kanavaan suhtaudutaan kuitenkin varauksella. Kanava saa rahoitusta Saudi-Arabiasta kuten vastikään entisen pääministeri Sanna Marinin nimityksen myötä otsikoihin noussut Tony Blair Institute for Global Change.

Wikipedian mukaan kanavalla on suhteita Saudi-Arabian kuningasperheeseen.

Tytär joutui silminnäkijäksi

Iranista Suomeen muuttanut ihmisoikeustaistelija Parvin Shokri oli tilaisuuden jälkeen ajanut pyörällä tyttärensä kanssa Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan Kauppakeskus Eastonin läheiselle kirpputorille, jossa välikohtaus tapahtui.

Shokri on saanut turvapaikan Suomesta, sillä hän on tunnettu uskontokriitikko sekä Iranin islamistisen hallinnon vastustaja. Hän on myös pidetty somepersoona. Esimerkiksi Instagramissa Shokrilla on noin 100 000 seuraajaa. Hän puhuu seuraajilleen usein livelähetyksissä.

Parvin kuvaili kesäkuussa tapahtumia Suomen Uutisille:

– Kiersin kymmenvuotiaan tyttäreni kanssa pyörällä pari kirpputoria. Tyttäreni istui kärryssä pyöräni takana. Laitoin samaan aikaan Instagram-liven päälle ja aloitin lähetyksen puhuen seuraajilleni, hän kertoo ja jatkaa:

– Oli kulunut ehkä 30 minuuttia ja live-lähetys oli edelleen päällä, kun jätin tyttäreni Kauppakartanonkadulla sijaitsevan kirpputorin eteen ja menin itse sisälle. Kun palasin ulos tyttäreni luokse, hän ei ollutkaan enää paikalla, johon olin hänet jättänyt, vaan hän oli tullut sisään kirpputorille minun perässäni. Samalla hetkellä, kun tyttäreni astui ulos kirpputorilta, häntä seurannut mies ryntäsi minun päälleni ja vei puhelimeni.

Suomi ei tunnu turvalliselta

– Mies juoksi pois puhelimeni kanssa ja Instagram-live jäi päälle. Puhelin löytyi noin 30 minuuttia myöhemmin. Se oli kaivettu maahan, nurmikon alle. Poliisi löysi puhelimen maasta. Illalla kun menin katsomaan Instagramiin live-lähetystäni, joka oli tallentunut puhelimeeni, huomasin siinä, että kaksi miestä seurasi minua ja tytärtäni Instagram-lähetyksen aikana.

Shokrin tytär ja koko perhe ovat olleet hyvin järkyttyneitä tapahtumista. Luottamus Suomeen turvapaikkana on pahasti järkkynyt.

Resalat-keskus on julkaissut tapahtumista vastineen, jossa se kertoo, että hyökkääjä Hosseinpour oli yrittänyt poistaa puhelimesta Shokrin häpäisytarkoituksessa tehtyä videota.

Shokri kertoo, että hänen 42-minuuttinen lähetyksensä koski vain Itäkeskuksen kirpputoria, eikä sillä ollut mitään tekemistä moskeijan kanssa. Hän sanoo myös, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun moskeijaan liittyvät ihmiset ovat uhkailleet häntä.

Heli-Maria Wiik