Helsinkiläinen Resalat-moskeija kehotti jäseniään Israelia vastustavaan mielenosoitukseen. Isrel-Palestiina-konfliktin eskaloituessa ilmapiiri kiristyy myös Suomessa.

Viestipalvelu Telegramissa julkaisema mielenosoituskutsu kehottaa sitoutumaan vain yhden lipun nostamiseen. Sama ilmoitus julkaistiin myöhemmin loppuviikosta myös Palestiinalaisten Siirtokuntayhdistys ry:n Facebook-sivuilla.

Mellunmäessä sijaitseva Resalat-moskeija on tullut tunnetuksi yhteyksistään Israelin tuhoa julistavaan Iranin hallintoon. Se on esimerkiksi saanut rahoitusta Iranin hallinnolta. Moskeijan perustaja Majid Bahmanpour on toiminut upseerina IRGC-terroristijoukoissa 1980-luvulla.

Iranin tuki terroristeille tuomittava

Viime torstaina Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa se tuomitsee Iranin tuen Hamasille ja muille Gazassa toimiville terroristijärjestöille. Mepit toistavat, että Libanonissa toimivat Hizbollah ja IRGC sekä Iranin islamilainen vallankumouskaarti on lisättävä kokonaisuudessaan EU:n terroristiluetteloon. Lisäksi Iranin, Qatarin ja Venäjän roolia terrorismin tukijoina ja rahoittajina Lähi-idässä tulisi tutkia.

Päätöslausemassa myös tuomitaan Libanonista ja Syyriasta Israeliin tehdyt raketti-iskut ja kehotetaan osapuolia lievittämään jännitteitä Itä-Jerusalemissa sekä Länsirannalla.

Suomen Uutiset oli seuraamassa Helsingin Rautatieaseman edessä 20.10., kun noin tuhat ihmistä tuki palestiinalaisia. Kulkueen osallistujista valtaosa oli maahanmuuttajataustaisia, mutta joukossa oli myös kantasuomalaisen näköisiä mielenosoittajia. Kulkueessa kuultiin toistuvia iskulauseita, kuten “Israel on terroristi, Israel on murhaaja, pienten lasten tappaja”.

Helsingin poliisin valvonnan ja ennalta estävän toiminnan johtaja, ylikomisario Jari Taponen vahvistaa, että mielenosoituksesta on tehty asianmukainen ilmoitus. Suomen Uutiset kysyi myös, onko poliisi tietoinen Telegramissa julkaistusta Resalat-moskeijan ilmoituksesta, jossa kehotetaan vain yhden lipun nostamiseen.

– Eiköhän se ole meidän ylikomisarioillamme tiedossa, vastasi Taponen.

Vaatimus yhdestä lipusta saattoi olla viaton toive mielenosoituksen yhdenmukaisuuden varmistamiseksi, tai se saattoi olla jotain muuta. Israelia vastustavien mielenosoitusten sarjassa viljellään jatkuvasti erilaisia vihjauksia Israelin valtiota ja sen kansalaisia kohtaan.

Mielenosoituksessa kuultu “Vapaa Palestiina, Jordanin joesta Välimereen” on epäsuora viittaus Israelin valtion olemassaoloa vastaan.

Naamion takaa asia sanotaan vieläkin suoremmin. Allaolevassa ”pesukarhu”-nimimerkin julkaisemassa videossa mielenosoitukseen osallistuva henkilö sanoo: ”En ole uskovainen, mutta saattaisin kääntyä, jos Israel tuhoutuisi jumalan armosta!”

https://twitter.com/MattiMikko609/status/1715409493142405132

Palestiinalaisten Siirtokuntayhdistys levitti valeuutista

Mielenosoituksessa mukana ollut Suomen Palestiinalaisten Siirtokuntayhdistys kantoi kulkueessa kylttiä, jossa luki “Israel pommitti sairaalaa Palestiinassa ja tappoi 500 ihmistä sekunnissa”. Kuvakooste kylteistä julkaistiin yhdistyksen Facebook-sivuilla. Niistä on tykännyt esimerkiksi entinen SDP:n kansanedustaja, suomalais-irakilainen rauhanneuvottelija Hussein al-Taee.

Imaami hyökkäsi ihmisoikeusaktivistin kimppuun

Suomen Uutiset kertoi kesäkuussa Resalat-kohumoskeijan vierailevan imaamin hyökkäyksestä iranilaisen ihmisoikeusaktiivin Parvin Shokrin kimppuun. Hän oli lapsensa kanssa Itäkeskuksessa sijaitsevalla kirpputorilla. Hyökkäys tallentui Shokrin puhelimeen, sillä hän oli juuri tekemässä Instagram-lähetystä.

Aiheesta kertoivat myös BBC ja yhdysvaltalaismedia Iran International. BBC:n artikkelissa kerrotaan myös hyökkääjän henkilöllisyys. Toimitus käytti kasvojentunnistusohjelmaa ja kertoi hyökkääjän olevan iranilainen imaami Behrouz Hosseinpour.

Islamilainen keskus suljettiin Lontoossa

Resalat-moskeijan perustaja Majid Bahmanpour on toiminut Iranin terroristijoukkojen (IRGC) upseerina. Hän on perustanut moskeijan myös Lontooseen, joka vastikään suljettiin, koska sitä pidettiin uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Iranin hallinnon uhkaa kommentoi Times-lehdelle maaliskuussa Ison-Britannian turvallisuusministeri Tom Tugendhat. Ministeri on jo aiemmin varoittanut, että Iranin islamilaisen tasavallan sekaantumiset, uhkaukset ja vaikutusvalta Britannian maaperällä ovat lisääntyneet hälyttävästi.

Resalatissa on myös pidetty muistotilaisuus terroristi Soleimanille. Muistotilaisuudesta ilmoitettiin myös Suomen Iranin suurlähetystön sometileillä.

Imaamin lähestymiskieltohakemus hylättiin

Viimeisin moskeijaa koskeva uutinen saatiin, kun Helsingin käräjäoikeus hylkäsi imaami Abbas Bahmanpourin ja hänen perheenjäsenensä laajan lähestymiskieltohakemuksen, jota hän yritti saada Iranin hallintoa vastustaville mielenosoittajille. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi hakemuksen 27.9. Bahmanpourit saivat oikeudenkäyntikuluihinsa yleistä oikeusapua.

Heli-Maria Wiik