Helsinkiläisen Resalat-moskeijan imaami Abbas Bahmanpour ja hänen perheenjäsenensä hakivat laajaa lähestymiskieltoa neljälle iranilaiselle mielenosoittajille. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi hakemuksen 27.9.

Yksi mielenosoittajista on kirjailija Arvin Adriyan. Hän on ollut mukana kaikissa moskeijaa vastaan järjestetyissä mielenosoituksissa ja haluaa tuoda tapauksen julkisuuteen.

Käräjäoikeus toteaa ratkaisussaan Adryanin kohdalla, että hän on osallistunut mielenosoitukseen moskeijan edessä ja tätä mielenosoitusta ovat olleet turvaamassa poliisit. Videolta ei ole havaittavissa, että Adriyan kohdistaisi mitään fyysistä uhkaa lähestymiskiellon hakijoita kohtaan. Kyseessä on ollut mielenosoitus, jonka voidaan lähtökohtaisesti arvioida olevan mielenosoituksen kohteena olevalle vähintäänkin jonkin verran häiritsevää.

Asiassa ei ole kuitenkaan ilmennyt mitään sellaista, joka tekisi Adriyanin käyttäytymisestä tilanteessa sillä tavalla poikkeavaa, että osallistumista mielenosoitukseen voitaisiin pitää lähestymiskiellon määräämisen kannalta merkityksellisenä.

Mielenosoitukset alkoivat marraskuussa 2022

Suomessa asuvat iranilaiset ovat vaatineet moskeijan sulkemista. He ovat järjestäneet mielenosoituksia moskeijan edessä marraskuusta 2022 lähtien. Poliisi on ollut turvaamassa mielenosoituksia.

Suomen Uutiset kertoi 10.1.2023., kuinka moskeija oli järjestänyt muistotilaisuuden, jossa on kunnioitettu Iranin terroristijoukkojen, IRGC:n komentajan Qasim Soleimanin muistoa. Helmikuussa uutisoimme, kuinka imaami Abbas Bahmanpourin isä, moskeijan perustaja Majid Bahmanpour on toiminut IRGC:n palveluksessa. Samassa jutussa julkaisimme linkin iranilaisen tv-lähetyksen ohjelmaan, jossa isä Bahmanpour kertoo moskeijan saaneen rahoitusta Iranin hallinnolta.

BBC kiinnostui moskeijasta heinäkuussa

Heinäkuun alussa Suomen Uutiset sai puhelun BBC:n toimittaja Parham Ghobadilta Resalat-moskeijaan liittyvien uutisten pohjalta, jonka jälkeen uutinen pakolaistaustaisen iranilaisen ihmisoikeusaktiivin pahoinpitelystä nousi kansainvälisen median otsikoihin. BBC kertoi elokuussa, että naisen kimppuun hyökännyt mies on iranilainen Behrouz Hosseinpour, joka on toiminut vierailevana imaamina Helsingin Resalat-moskeijassa. Asiasta uutisoi myös yhdysvaltalaismedia Iran International.

Valtio maksaa oikeuskulut

Bahmanpour ja hänen perheensä ovat saaneet oikeudenkäyntiä varten valtion oikeusapua. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan valtion varoista maksetaan imaami Bahmanpourin avustamisesta 1 001,92 euroa. Bahmanpour velvoitetaan korvaamaan lupalakimiehen kuluista 20 prosentin omavastuuosuutta vastaava määrä 250,48 euroa.

Valtion varoista maksetaan myös Bahmanpourin perheenjäsenen avustamisesta lupalakimiehen kuluja 876,68 eurolla. Hänet velvoitetaan maksamaan 30 prosentin omavastuuosuus, joka on summaltaan 375,25 euroa.

Hakija Bahmanpourilla ja asianosaisilla on tällä hetkellä vireillä useita rikostutkintoja iranilaisia mielenosoittajia vastaan. Käräjäoikeuden asiakirjasta selviää, että tutkittavina rikosnimikkeinä ovat vainoaminen, kunnianloukkaus ja häirintä.

Heli-Maria Wiik