Ilta-Sanomat kertoi (16.9.) helsinkiläisestä moskeijasta, jossa harjoitetaan uskonnollista toimintaa vastoin tilan vuokrasopimuksen ehtoja. Moskeijan johtaja Aladin Maher kutsui haastattelussa moskeijan toiminnasta valittaneita suomalaisia ”kusipäisiksi” ja ”maalaisjunteiksi”. Hän myös arvosteli kovin sanoin Suomen liberaalia suhtautumista seksuaalivähemmistöihin ja varoitti muslimiväestön kohta kasvavan viisinkertaiseksi kantaväestöön verrattuna.

Nyt Aladin Maher kiittää säätiön toimintaa paheksuneita henkilöitä MTV3:n Asian ytimessä -ohjelmassa. Hän sanoi toimittaja Jaakko Loikkasen haastattelussa (20.9.), että kritiikki tuo hänen mukaansa lisää rahaa ja tukea.

Rukoushuonetoiminta on kehoitettu lopetettavaksi 31.7. mennessä Helsingin kaupungin rakennuslakimiehen toimesta.

Maher ei usko, että heidät voidaan heittää ulos rakennuksesta. He aikovat jatkaa toimintaansa. Hän sanoo myös haastattelussa, että he aikovat viedä asian todennäköisesti korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) kommentoi maanantaina Helsingin Sanomille, että tapauksen kanssa on edetty normaalin prosessin mukaan. Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen on puolestaan vaatinut Ilta Sanomien haastattelussa Helsinkiä puuttumaan tilan toimintaan.

Shariaa puolustava moskeijan johtaja

Toimittaja Loikkanen kysyi ohjelmassa Maherin kantaa myös sharia-lakiin: Onko sharia-laki tai osat siitä sellaisia, että ne sopisivat Suomeen?

– Sopii ihan mainiosti. Siinä on kaikki oikeudet kaikille ihmisille. Kaikille perheille, lapsille ja oikeudenmukaisuutta. Siinä ei saa valehdella, ei saa käyttää alkoholia ja ei saa käyttää huumetta. Ja sitten kaikki ihmiset ovat samassa tasossa, Maher vastasi.

Sharia-lakia paenneet ottavat kantaa

Suomen Uutiset sai haastattelun jälkeen useita yhteydenottoja Suomeen sharia-lakia paenneilta henkilöiltä.
He olivat huolissaan siitä, että valtakunnallinen media antaa moskeijan johtajan puhua kritiikittä sharia-lain sopivuudesta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomessa useita vuosia asunut iranilais-suomalainen nainen kiteytti tuntemuksiaan toimitukseen lähettämässä viestissään:

– Tällä MTV:n haastattelulla on kaksi puolta. Sen toinen, positiivinen puoli on tutustuttaa ihmiset islamin rumaan todellisuuteen. Sen negatiivinen puoli on normalisoida islam pikkuhiljaa ihmisten huomaamatta. Jos tavoite on myönteinen, toimittajan olisi pitänyt tuoda imaami televisioon meidän islamotraumatisoituneiden iranilaisten kanssa, ei vain yksin teologina.

– Esimerkiksi alkoholin tai huumeiden vaikutuksesta kärsivä suomalainen saattaa toivoa tällaista lakia kuultuaan tämän yhteiskunnan alkoholin kiellosta puhuvan imaamin sanat tietämättä, millainen rangaistus alkoholin käytöstä on islamissa. Ja se on sama, kun feministi, joka etsii tasa-arvoa ja kuulee tämän henkilön valheet ja sitten hän seuraa imaamia silmät ja korvat kiinni, hän kirjoittaa ja jatkaa:

– Mieleeni muistui myös lapsuus Iranissa sekä vanhempieni puheet siitä, kuinka televisio valehteli 50 vuotta sitten Khomeinin tuovan rauhaa ja tasa-arvoa.Olisin toivonut, että Iranin kansallinen televisio olisi tuolloin tuonut kansalle julki Khomeinin ja hänen kannattajiensa pahat ajatukset. Tämä tilanne olisi voitu saavuttaa ainoastaan käymällä haastavaa keskustelua hänen ja hänen ympärillään olevien kanssa.

”Miksi jätimme kotimme?”

Toimitusta lähestyi myös Iranin hallintoa vastustava, Suomeen Iranista paennut ihmisoikeusaktiivi Parvin Shokri, joka joutui huhtikuun lopussa helsinkiläisen Resalat-moskeijan vierailevan iranilaisen imaamin hyökkäyksen kohteeksi. Asiasta uutisoi myös BBC Persia.

– Iranissa televisio esitteli ensin islamin kauniina ja keinona pelastaa kaikki, ja sitten he esittelivät rikollisuuden, tappamisen ja julmuuden voiman ja todellisen islamin. Olkaa varovaisia suomalaiset, hän sanoo ja lisää:

– Jos islam oli hyvä ja sen lait olivat hyviä, miksi jätimme kotimme, elämämme, perheemme, ystävämme ja pääomamme maahan, jossa on miellyttävä ilmasto ja etsimme turvaa ei-islamilaisesta maasta?

MTV3:n toimittaja Loikkanen vastaa

Aladin Maherin haastattelu on saanut runsaasti huomiota. Suomen Uutiset sai huolestuneita viestejä sharian ihmisoikeusrikoksia paenneilta iranilaisllta ja irakilaisilta. Sharia-laki rikkoo kaikkia kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Miksi tätä ei tuotu ohjelmassa julki, Jaakko Loikkanen?

– Koska olen varma, että sharia-lain ongelmallisuus muiden muassa ihmisoikeuksien ja demokratian kannalta on ohjelmamme katsojakunnalle itsestään selvä asia, Loikkanen vastaa.

Keskustelu moskeijan ympärillä jatkuu

Vantaan vihreiden alue- ja kaupunginvaltuutettu, Eva Tawasoli kirjoitti:

Helsingin kaupungin kokoomuksen varavaltuutettu Seida Sohrabi totesi:

Ihmisoikeusaktiivi, Kriisivalmiusjärjestön puheenjohtaja Ujuni Ahmed kertoi:

https://twitter.com/UjuniAhmed/status/1704432632916807830?s=20

SUOMEN UUTISET