Kohu malmilaisen moskeijan ympärillä ei laannu. Ensin uutisoitiin moskeijan hengellisen johtajan vankeusrangaistuksesta, jonka hän sai ex-vaimoonsa kohdistetusta väkivaltarikoksesta. Sitten ääneen pääsi moskeijan johtaja, joka puhui halveksuen seksuaalivähemmistöistä sekä sharia-lain tasa-arvosta ja sopivuudesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Samainen johtaja kertoi myös avoimesti väestönvaihtoteoriasta, jossa muslimiväestö kasvaa Suomessa kohta viisinkertaiseksi kantaväestöön verrattuna.

Nyt moskeijan imaami Walid Hammoud on jälleen otsikoissa. Ilta-Sanomat kertoi (23.9.), että Hammoud on opettanut islamia 25 vuoden ajan pääkaupunkiseudun kouluissa. Hammoud on myös esiintynyt maailmalla ”Suomen muftina” eli uskonnollisena auktoriteettina ja esitellyt salafistisia näkemyksiä islamista. Hän on esimerkiksi esiintynyt egyptiläisellä tv-kanavalla kertoen, että suomalaiset viranomaiset vievät muslimilapsia vanhemmiltaan ja käännyttävät heitä suomalaisissa sijaisperheissä pois islamin uskosta.

Hammoud sai myös pari viikkoa sitten Helsingin käräjäoikeudessa vankeustuomion entisen vaimonsa pahoinpitelystä. Ex-vaimo kertoi Hammoudin hakanneen häntä ruuvimeisselin terällä sekä uhanneen tappaa hänet ja syövyttää hänen kasvonsa hapolla, mikäli hän menisi uudelleen naimisiin.

Väkivaltarikollinen jatkaa imaamina

Helsingin käräjäoikeus langetti imaamille pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta neljän kuukauden ja 15 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Hammoud kertoi Ilta-Sanomille aikovansa jatkaa moskeijan imaamina.

Ilta-Sanomat paljasti myös viime lauantaina, että Malmilla toimii asuinkerrostalon kerhotilassa moskeija rakennuskaavan ja yhtiöjärjestyksen vastaisesti. Helsingin kaupungin rakennusvalvonta pyrkinee puuttumaan toimintaan uhkasakolla.

Moskeijan toiminta ei tullut yllätyksenä

Ilta-Sanomien haastattelema Helsingin Lähi-idän tutkimuksen lehtori Marko Juntunen kertoi seuranneensa Malmin moskeijan johtajan Aladin Maherin sekä Hammoudin toimintaa jo pitkään. Moskeijaan liittyvät tapahtumat eivät tulleet hänelle yllätyksenä. Hän pitää heitä salafistisen islaminsuuntauksen edustajina.

Juntunen kertoo, että Hammoud on muun muassa varoittanut egyptiläisen tv-kanavan haastattelussa siitä, kuinka suomalaiset viranomaiset vievät lapsia mielivaltaisesti muslimivanhemmilta, jonka jälkeen lapsi kasvatetaan suomalaisen sijaisperheen uskonnon ja tapojen mukaisesti.

Väittävät Suomen sortavan islamia

Juntunen on havainnut, että arabiankielisessä mediassa Hammoud ja Maher luovat kuvaa, jonka mukaan suomalainen yhteiskunta polkee islamia.

– Maher on mun muassa sanonut egyptiläisen päivälehden haastattelussa, että professori Jaakko Hämeen-Anttilan Koraanin suomennos on tietoinen pyrkimys vääristää ja halventaa islamia ja yllyttää suomalaisia islamia vastaan, hän sanoo Ilta-Sanomille.

Juntunen sanoo, että salafistit eivät ole avoimia ajatukselle, jonka mukaan islamia voitaisiin tulkita monella eri tavalla.

Hänen mukaansa monissa Euroopan suurkaupungeissa tämän kaltaiset toimijat tekevät kyllä ehdottoman pesäeron esimerkiksi shiiamuslimeihin tai suufilaisiin suuntauksiin.

Juntusen oman arvion mukaan Suomessa salafismia kannattaa alle prosentti maan noin 100 000 muslimista.

Libanonissa syntynyt Hammoud, 60, on asunut Suomessa yli 30 vuotta. Hän on Suomen kansalainen. Hammoudilla on islamin tutkimuksen maisterin tutkinto Helsingin yliopistosta.

HELI-MARIA WIIK