Ilta-Sanomat kertoi 16.9. helsinkiläisestä moskeijasta, jossa harjoitetaan uskonnollista toimintaa vastoin tilan vuokrasopimuksen ehtoja. Ilta-Sanomien haastattelema moskeijan johtaja Aladin Maher kutsui moskeijan toiminnasta valittaneita suomalaisia ”kusipäisiksi” ja ”maalaisjunteiksi”, arvosteli kovin sanoin Suomen liberaalia suhtautumista seksuaalivähemmistöihin ja varoitti muslimiväestön kohta kasvavan viisinkertaiseksi kantaväestöön verrattuna.

Moskeijan Facebook-sivulla sen kerrotaan olevan rukous- ja kokoontumispaikka muslimeille ja islamista kiinnostuneille. Facebook-sivuilla mainitaan, että paikassa pidetään perjantairukoukset miehille.

Helsingin kaupungille antamassaan vastauksessa Pohjoismaiden säätiö kuitenkin sanoo, että tilan ”pääasiallinen käyttötarkoitus on vapaa-ajan toiminnan järjestäminen lapsille”.

Tilaa käytetty vastoin sopimusehtoja

Ilta-Sanomien mukaan kaupungin rakennuslakimies kehotti keväällä asunto-osakeyhtiötä lopettamaan uskonnon­harjoittamistoiminnan päiväkotitilassa viimeistään 31. heinäkuuta 2023 mennessä. Sitä ennen talon osakas oli valittanut toiminnasta pitkään sekä kaupungille että taloyhtiölle.

Näyttää kuitenkin siltä, että Helsingin kaupungin rakennuslakimiehen yhteydenotolla ei ole ollut vaikutusta.

Islamin sanomaa saudiarabialaisella rahalla

Kerhotilat omistaa Pohjoismaiden säätiö. Sen toiminta­kertomuksen mukaan säätiön tarkoitus on islamin uskoa koskevan tiedon jakaminen, islamin uskon mukaisen opetuksen järjestäminen sekä islamin uskoon liittyvän tutkimustoiminnan harjoittaminen.

Säätiö kertoo itse saavansa rahoitusta Saudi-Arabiasta. Sen hallituksen puheenjohtaja Aladin Maher sanoo, että tila ostettiin aikoinaan saudiarabialaisen liikemiehen lahjoituksen turvin.

“Ennakkoluuloiset maalaisjuntit vastustaa”

Vuodesta 1971 Suomessa asunut Maher pitää moskeijaan kohdistuvia valituksia ennakkoluuloisina.

– Mä en ymmärrä, kuinka jotkut katsovat meitä kuin tulisimme jostain auringosta. Tämä on meidän maa, me toimimme lain mukaan, Maher sanoo Ilta-Sanomille ja lisää:

– Mä en ymmärrä näitä ihmisiä, ennakkoluuloisia ihmisiä, maalaisjuntteja ihmisiä, kusipäisiä ihmisiä. Tämä ei ole oikein, tämä on väärin.

Maheria suututtaa myös Helsingin kaupungin rakennuslakimiehen kanta.

– Mä teen kantelun häntä vastaan. Sitten teen jutun käräjäoikeuteen. Sitten mennään hoviin. Sitten korkeimpaan oikeuteen. Sitten Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, Maher huutaa ja jatkaa:

– Se on skandaali Suomen valtiolle! Sitten mä menen Turkkiin. Recep Tayyip Erdogan on mun henkilökohtainen tuttu.

“Suojelupoliisi kiusaa meitä”

Maher kertoo Iltasanomille, että Saudi-Arabiasta käy myös vierailijoita hänen luonaan Suomessa – tosin ei uskonoppineita.

– Uskonoppineille ei anneta viisumia. Suojelupoliisi kiusaa meitä.

Maher sanoo, että säätiötä odottaa tulevina vuosina jättipotti.

– Yksi meidän hallituksen jäsen on testamentissaan luvannut 60 prosenttia omaisuudestaan säätiölle. Hän on miljardööri.

Muslimeja kohta kymmenen miljoonaa

Maherin mukaan Suomessa viranomaiset haluavat estää islamin kasvun, mutta hän pitää sitä väistämättömänä. Maher ennustaa, että muslimeita on Suomessa pian viisinkertaisesti kantaväestöön verrattuna.

– Täällä vaan mies miehen kanssa, nainen naisen kanssa. Kohta suomalaiset kaksi miljoonaa.

– Mutta islamin laki: ei! Sitten muslimit kohta kymmenen miljoonaa.

– Jos te teette tämmöiset lait, että mies makaa toisen miehen kanssa ja nainen lesbon kanssa, mistä te saatte lapsia? Maher kysyy.

Hän tehostaa sanojaan imitoimalla fyysisesti seksiakteja.

– Meidän profeettamme sanoi lisääntykää, tehkää lapsia.

Imaani pahoinpiteli vaimonsa ruuvimeisselillä

Artikkelin toimittaja vieraili moskeijassa jo huhtikuussa muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikana. Myös silloin perjantairukoukset keräsivät moskeijaan kymmeniä ihmisiä.

Rukouksia johti mies, jonka moskeija Facebook-sivullaan ilmoittaa imaamikseen. Sivuston mukaan imaami luennoi säännöllisesti naisille moskeijassa. Hän on eri henkilö kuin tässä artikkelissa haastateltu moskeijan johtaja.

Imaami sai tällä viikolla Helsingin käräjäoikeudessa pahoin­pitelystä ja laittomasta uhkauksesta neljän kuukauden ja 15 päivän vankeusrangaistuksen.

Oikeus katsoi uskottavaksi imaamin entisen vaimon kertomuksen, jonka mukaan mies pahoinpiteli hänet muun muassa lyömällä ruuvimeisselin terällä, asettamalla muovi­pussin hänen päähänsä ja lyömällä hänen päätänsä seinään.

Ex-vaimon mukaan imaami myös uhkasi suihkuttaa syövyttävää ainetta hänen kasvoilleen ja tappaa hänet. Vaimon mukaan pahoinpitelyt ja uhkaukset liittyivät hänen aikeisiinsa mennä uudelleen naimisiin.

Imaami kiisti syytteet. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Imaami kertoi Ilta-Sanomille aikovansa valittaa tuomiosta.

Hän myös sanoi jatkavansa moskeijan imaamina.

Juttu meni tunteisiin X:ssä

Silpomisen vastaisesta työstä tunnetuksi tullut ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmed kirjoitti somepalvelu X:ssä (entinen Twitter):

– Hän ei edusta kaikkia muslimiyhteisöjä eikä imaameja, mutta hän ei myöskään ole ainoa näillä tulkinnoilla. Itse nuorena useissa väkivallalla opettavissa koraanikouluissa käyneenä on meidän vastuulla suojella näitä ihmisiä, jotka kasvaa näissä yhteisöissä.

Someaktiivi, kurditaustainen Nizo Dara kertoi:

– Mies on asunut vuosikymmeniä Suomessa ja silti puhuu paskaa tästä maasta, ja ihmisoikeudet ovat hänelle yksi iso vitsi. Tämmöset ”johtajat” ovat vaarallisia, ja jos mä saisin päättää, lähettäisin hänet takas sinne Egyptiin lapsineen ja kaikkineen. Nämä ääripään heebot on vaarallisia.

Helsinkiläinen kurdiaktiivi Kamal Jafi totesi:

– Mä en voi hyväksyä sitä, että täällä Suomessa islamistiset ryhmittymät saavat hyvin vapaasti toimia. Kyseisten islamististen ryhmien takia monet ovat alunperin paenneet omasta maastaan muualle. Nyt tuo painajainen on saapunut pakolaisten uuteen kotiin.

Rantanen: Ei vastaa suomalaisia arvoja

Perussuomalaisten sisäministeri Mari Rantasen mukaan Ilta-Sanomien haastattelussa esitetyt näkemykset eivät vastaa suomalaisia arvoja. Rantanen sanoo Iltalehdelle olevansa huolissaan myös moskeijan rahoituskuvioista.

Iltalehti pyysi Rantasta täsmentämään, mitkä asiat hän erityisesti koki huolestuttaviksi.

– Ensinnäkin viitataan siihen, että muslimit valloittavat Suomen, ja sen lisäksi esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä kommentoitiin ikävällä tavalla, hän sanoo.

Rantanen oli aiemmin päivällä jakanut artkelin X:ssä saatesanoilla:

– Helsingissä näyttää toimivan todellinen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden opetuksen tyyssija.

Heli-Maria Wiik