Kaksi ruotsalaismiestä kuoli terroristin luoteihin Brysselissä maanantai-iltana. Poliisi ampui epäillyn miehen tiistaiaamuna. Tunisialainen, laittomasti Belgiassa oleskellut mies sanoo julkaisemallaan videolla ”kostaneensa muslimien puolesta”. Ruotsin pääministerin mukaan kyseessä oli Ruotsia ja ruotsalaisia vastaan suunnattu terroriteko.

Juuri kun jalkapallon EM-karsintaottelu Belgian ja Ruotsin välillä oli alkamassa Brysselissä, ”Allahu akbaria” huutanut mies avasi tulen automaattiaseella muutaman kilometrin päässä stadionista.

Kaksi ruotsalaista maajoukkuepaitoihin pukeutunutta miestä kuoli läheltä ammuttuihin laukauksiin Kolmas ruotsalainen haavoittui lievästi.

Poliisi ampui tekijäksi oletetun miehen tiistaiaamuna brysseliläisessä kahvilassa. Miehen vierestä löytyi ruotsalaisten murhissa käytetty rynnäkkökivääri. Belgian median mukaan mies on tunisialainen 45-vuotias Abdesalem Lassoued.

Uhoaa kuolevansa uskontonsa puolesta

Lassoued oleskeli laittomasti Belgiassa, sillä hänen turvapaikkahakemuksena oli hylätty. Häntä on epäilty terrorismirikoksista myös Tunisiassa.

Murhien jälkeen levitetykseen laitetulla videolla Lassoued ilmoittaa ”kuolevansa uskontonsa puolesta” ja että ruotsalaisten tappaminen oli ”kosto muslimien puolesta”. Lisäksi hän vannoo uskollisuutta Isis-terroristijärjestölle.

”Ruotsia vastaan suunnattu terroriteko”

Lassoued on tiettävästi oleskellut myös Ruotsissa, ja hän on ollut Belgian poliisin seurannassa, ei kuitenkaan terrorismista epäiltynä. Lassouedilla on Tiktok-tili, jolla hän muun muassa seuraa salaliittoteoriaa levittävää toista tiliä ruotsalaisten sosiaaliviranomaisten kidnappaamista muslimilapsista.

– Kaikki viittaa siihen, että tämä terroriteko oli suunnattu Ruotsia ja ruotsalaisia vastaan, sanoi pääministeri Ulf Kristersson tiedotustilaisuudessa tiistaina iltapäivällä.

Kristerssonin mukaan Ruotsin ja EU:n täytyy pystyä olemaan paremmin selvillä siitä, keitä on unionin rajojen sisällä.

SUOMEN UUTISET