Saksassa on herätty huomaamaan, että maahan on päästetty satoja tuhansia juutalaisvihamielisiä maahanmuuttajia. Viranomaiset ovat huolissaan Saksan juutalaisväestön turvallisuudesta. Vihreä varaliittokansleri äityi jopa vaatimaan, että juutalaisten kuolemaa juhlivat maahanmuuttajat on lähetettävä takaisin omiin maihinsa. Perjantaista odotetaan levotonta päivää, koska Hamas on yrittänyt lietsoa kannattajiaan ”osoittamaan vihansa” tänä perjantaina.

Vihreitä edustava elinkeino- ja ilmastoministeri Robert Habeck (54) oli keskusteluohjelmassa puhumassa ajankohtaisista aiheista, kuten Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen hyvästä menestyksestä osavaltiovaaleissa ja muusta oikeistopopulismin noususta. Ohjelmassa käsiteltiin myös maahanmuuttopolitiikkaa ja Hamasin terrori-iskuja Israeliin. Maahanmuuton suhteen Habeck oli hyvin suorasanainen.

– On ihmisiä, joita me emme halua [Saksaan], koska he eivät halua sopeutua, ovat rikollisia tai juhlivat juutalaisten kuolemaa. Heidät on palautettava omiin maihinsa, jos se vain onnistuu, Habeck sanoi.

Elinkeinoministeri Habeckin kannanotto oli yllättävän jyrkkä. Saksassakin on totuttu siihen, että vihreiden poliitikkojen maahanmuuttonäkemyksissä painotetaan ihmisoikeuksia ja palautuskieltoa. Habeckin sanojen painoarvoa lisää se, että hän toimii myös varaliittokanslerina.

”Olemme päästäneet antisemiittejä maahan”

Saksassa on herätty huomaamaan, että monet maahanmuuttajat juhlivat Hamasin Israeliin tekemiä terrori-iskuja aivan avoimesti kadulla. Jotkut sanovat suorassa TV-lähetyksessä hyväksyvänsä terroriteot.

Bild-lehden haastattelema antropologi Susanne Schröter, 66, johtaa frankfurtilaisen Goethe-yliopiston islam-tutkimuskeskusta. Hänen mukaansa Saksalla on iso ongelma.

– Olemme päästäneet maahan satoja tuhansia ihmisiä, joilla on juutalaisvastainen maailmankuva, jonka he ovat omaksuneet kotimaissaan. He toivat asenteensa mukanaan Saksaan tullessaan. Nyt seuraukset näkyvät meidän kaduillamme, Susanne Schröter sanoo.

– Muualta tuotua antisemitismiä on pitkään vähätelty Saksassa. Vasemmistopiirit ovat edistäneet sitä yliopistotasolla asti esittämällä Israelin ”kolonialistisena apartheid-valtiona”.

Schröter muistuttaa, että jo natsi-Saksan aikana Palestiinan islamistit tekivät yhteistyötä natsien kanssa. Nyt tämä tuhoisa yhteistyökuvio toistuu.

Muslimiyhteisössä levottomuutta

Tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että Saksassa suunniteltaisiin terroritekoja, mutta tilanne on herkkä ja voi muuttua nopeasti. Muslimiyhteisössä on paljon levottomuutta ja jännitteitä.

Hamas yrittää saada kannattajansa liikkeelle perjantaina 13. lokakuuta. Yksi Hamasin perustajajäsenistä on vedonnut kaikkiin maailman muslimeihin, jotta nämä ”osoittaisivat vihansa” tänä perjantaina ja yhtyisivät jihadiin juutalaisia vastaan ja tulisivat ”Al-Aqsan moskeijan marttyyreiksi”.

On mahdotonta tietää, miten tämä ”vihan perjantai” tulee näkymään maailmalla, mutta eri puolilla Eurooppaa on odotettavissa ainakin mielenosoituksia, joiden yhteydessä voi esiintyä väkivaltaa ja vahingontekoja esimerkiksi synagogia kohtaan. Saksan poliisi ei sulje pois terrori-iskujen mahdollisuutta.

SUOMEN UUTISET