Samaan aikaan, kun maailma perää Israelin sotatoimien inhimillisyyttä, jatkaa terroristijärjestö Hamas tehtäväänsä, jonka se osaa parhaiten: viattomien siviilien teurastamista. Presidentti Joe Biden otti kantaa gazalaisten siviilien asemaan ja samalla painotti, että Israelin on pakko vastata Hamasin hyökkäykseen.

Jo Hamasin aloittaman terroristisen hyökkäyssodan alkupäivinä IDF, Israelin puolustusvoimat, raportoi ihmiskilvistä, joita Hamas oli käyttänyt esimerkiksi gazalaisissa sairaaloissa, kouluissa ja muissa yhteiskunnan kannalta kriittisissä kohteissa. Tämä ei ole uutta, sillä iskut siviilejä kohtaan sekä ihmiskilpien käyttö ovat aina olleet Hamasin päätehtäviä konfliktista toiseen.

Tässä sodassa niiden seuraukset voivat tosin johtaa ennennäkemättömään humanitääriseen katastrofiin, sillä Hamas on esimerkiksi estänyt sotaa pakenevia siviilejä siirtymästä Gazan pohjoisosasta etelään. Uusimpana pelkona on se, että Hamas ottaa kohteekseen humanitääriset avustuskuljetukset, joita parhaillaan yritetään saada maahan Egyptin rajalta.

Viattomat siviilit ihmiskilpinä

Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniä haastateltiin 15.10. CBS Newsin 60 minuuttia -uutisohjelmassa:

– Hamasin ja Israelin välillä on fundamentaalinen ero. Israel jahtaa ryhmää, jonka julmuudet vertautuvat holokaustiin. Mielestäni Israelin on pakko vastata. Heidän on pakko jahdata Hamasia. Hamas on joukko pelkureita. He piiloutuvat siviilien taakse. He pystyttävät komentopaikkansa sinne, missä on siviilejä ja vastaavaa.

Myös Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinken kommentoi asiaa viime viikon Qatarin vierailullaan:

– Pyrkimykset humanitäärisen avun saamiseksi Gazaan vaikeutuvat, koska Hamas jatkaa viattomien siviilien käyttämistä ihmiskilpinä ja on tukkinut teitä estääkseen ihmisiä pakenemasta etelä-Gazaan.

Hamas saattaa estää avun Gazaan

Blinken toisti huolensa Hamasin siviiliuhrien käytöstä eilisellä Israelin vierailullaan Tel Avivissa, jossa hän kertoi suunnitelmasta, jonka avulla Gazaan saataisiin toimitettua humanitääristä apua. Hän kommentoi asiaa Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa:

– Jaamme Israelin huolen siitä, että Hamas saattaa estää avun saapumisen Gazaan. Jos Hamas kaappaa humanitäärisen avun tai muutoin estää sen pääsyn siviileille, olemme ensimmäisiä, jotka tuomitsevat nämä toimet. Tulemme myös tekemään kaikkemme, jottei tämä toistuisi. Olemme tyytyväisiä siihen, että Israel on sitoutunut tähän suunnitelmaan.

Heli-Maria Wiik