Terroristijärjestö Hamasin hyökkäys Israeliin 7. lokakuuta ja järjestön toimeenpanemat kauheudet toivat monen mieleen toisen maailmansodan juutalaisvainot. Tästä huolimatta Hamasin kannattajat ryntäsivät kaduille juhlimaan Hamasin hirmutekoja. Ruotsidemokraattien mielestä terrorismin tukijoilla ei ole sijaa pohjoismaisessa demokratiassa.

Palestiinalaisterroristien Israelissa tekemät murhat, kidutukset ja raiskaukset on tuomittu laajasti ja ankarasti, mutta soraääniäkin on kuulunut.

Totalitaaristen valtioiden lisäksi asialla on ollut yksityisiä järjestöjä, ryhmiä ja henkilöitä, joille väkivalta näyttäisi olevan avain umpisolmussa olevien ongelmien ratkaisemiseen.

Hamasin kannattajat ovat juhlineet verilöylyä kaduilla sekä sosiaalisen median alustoilla. Mielenosoituksia ja eriasteisia yhteenottoja on ollut Tanskan ja Ruotsin lisäksi ainakin Australiassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Hamasin kannattajat karkotettava

Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Richard Jomshof kommentoi Hamasin kannattajien juhlintaa viestipalvelu X:ssä: ”Troijan hevonen. Näillä ihmisillä ei ole Ruotsissa mitään tekoa.”

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on ilmoittanut olevansa samaa mieltä asiasta.

Jomshofin ja Åkessonin puoluetoveri Tobias Andersson otti askeleen pidemmälle ja teki kirjallisen kysymyksen maahanmuuttoministerille terrorismia tukevien henkilöiden mahdollisesta karkottamisesta. Tämä koskee siis henkilöitä, joilla ei ole Ruotsin kansalaisuutta.

Kaikkia Ruotsissa asuvia koskee sen sijaan kysymyksen kohta, jossa viitataan yleisesti ja ylipäänsä terrorismin ylistämiseen ja kannattamiseen sekä tällaisen toiminnan tuomittavuuteen. Kysymykseen on vastattava viimeistään 27. lokakuuta.

”Seurausta maahanmuutosta”

”Palestiinan liput juhlijoiden autoletkoissa, ilotulitukset, sosiaalisen median videoklipit ja riemuitsevat mielenosoitukset, nämä kaikki valitettavasti kertovat laajasta juutalaisiin kohdistuvan terrorin tukemisesta”, Andersson kirjoittaa.

– Tämä kaikki on seurausta maahanmuutosta, joka on tuhonnut suuren osan maatamme. Tidö-sopimuksessa ruotsidemokraatit ja hallituspuolueet julistivat, että sopimaton elämäntyyli (bristande vandel) voi olla karkotuksen peruste.

– Käsitykseni mukaan syyttömiä murhaavan ulkomaisen terroristiorganisaation tukeminen on tyypillinen esimerkki sopimattomasta toiminnasta.

Tidö-sopimuksessa mainitaan, että Ruotsissa asuvan on kunnioitettava perustavaa laatua olevia ruotsalaisia arvoja sekä maan tapoja. Esimerkkejä sopimattomasta elämäntyylistä on aiemmin mainittu esimerkiksi yhteydet rikollisorganisaatioon tai väkivaltaiseen ääriliikkeeseen.

Maahanmuuttoministerikin karkotusten kannalla

Maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa näkevänsä erittäin vakavina ja valitettavina tapaukset, joissa terroristijärjestö Hamasia on juhlittu ja tuettu turuilla sekä toreilla.

Tämä riittäisi ministerin mukaan karkotusperusteeksi.

– Jos henkilö tukee avoimesti terroristijärjestöä ja täten selvästi osoittaa, ettei jaa yhteiskuntamme liberaaleja perusperiaatteita, niin hänelle ei ole täällä sijaa, maahanmuuttoministeri painottaa.

SUOMEN UUTISET