Sisäministeri Mari Rantanen katsoo, että katujengiongelmaan tulee voida puuttua monipuolisesti paitsi rikosoikeudellisilla keinoilla, myös ennalta ehkäisevästi lastensuojelullisilla toimilla. – Rikoskierteen katkaisemiseksi poliisin toimivaltuuksien pitää olla kunnossa. Myös lastensuojelulain pitää olla ajan tasalla, jotta vakavat rikoskierteet saadaan katki, Rantanen kertoo Suomen Uutisille.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kommentoi ajankohtaisia kysymyksiä tänään Suomen Uutisten haastattelussa (juttu jatkuu videoikkunan alla):

Youtube, 25 min 27 sek. Rantasta haastattelee Juhani Huopainen.

Uusi hallitus on puuttumassa päättäväisesti Suomea piinaavaan katuväkivaltaan ja maahanmuuttajataustaiseen jengirikollisuuteen. Kansalaisuuden saannin ehtoja kiristetään, kansalaisuuskoe on tulossa ja katujengiläisille ylipäätään näytetään kaapin paikka.

Sisäministeri Mari Rantasen mukaan ongelma tunnistettiin jo hallitusneuvotteluissa.

– Hallitusohjelmaan saatiin useita kirjauksia katujengien ja nuorisorikollisuuden torjumiseksi ja rangaistusten kiristämiseksi. Useita lainsäädäntöhankkeita on lähtenyt jo käyntiin.

Rantasen mukaan ennen keinojen löytämistä olennaista on tunnistaa varsinainen ongelma.

– Esimerkiksi katujengi-ilmiössä maahanmuuttajatausta on vahvasti läsnä. Nykyään myös Ruotsissa tunnustetaan, että maahanmuutto, huono kotoutuminen ja rikollisuus liittyvät yhteen. Kun asioiden yhteyden tunnustaa, myös juurisyihin on mahdollista puuttua. Katujengi-ilmiö on yhteyksissä maahanmuuttoon.

Suomen poliisi erinomaisen hyvä

Rantanen kiinnittää huomiota siihen, että monet jengiläiset ovat toisen polven maahanmuuttajia.

– He ovat muun muassa käyneet suomalaiset koulut. Kysymys kuuluukin, voidaanko pelkällä kotouttamisella päästä käsiksi katujengi-ilmiöön. Vai olisiko aiheellisempaa suoraan rajoittaa mahanmuuttoa.

Naapurimaassamme Ruotsissa, monissa ruotsalaiskaupungeissa, asukkaat ovat jo todellisessa hengenvaarassa maahanmuuttoon kytkeytyvän rikollisuuden ja maahanmuuttajista koostuvien katujengien kanssa.

Rantanen korostaa, että hallitusohjelman kirjauksia edistetään juuri siitä syystä, että Suomi ei joutuisi Ruotsin tielle.

– Onneksi Suomessa olemme vielä kaukana tilanteesta, jossa jatkuvasti saadaan lehdistä lukea siitä, miten sivullisiakin joutuu ammutuiksi jengitaisteluiden välienselvittelyissä. Ruotsissa tilanne on jo kammottava. Suomessa tilanne ei ole yhtä paha, vaikka viitteitä jo on, Rantanen sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa poliisiin voi luottaa.

– Suomessa on erinomaisen hyvä poliisi, joka tietää mitä kentällä tapahtuu. Hallitus on myös lisäämässä poliisien määrää. Se tarkoittaa lisää poliiseja paitsi katupartioihin myös rikostutkinnan puolelle.

Nuorten vanhemmilla on ratkaiseva vastuu

Rantanen korostaa, että katujengiongelmaan tulee voida puuttua rikosoikeudellisten keinojen lisäksi myös ennalta ehkäisevästi lastensuojelun toimilla.

– Lastensuojelulaissa on aukkoja. Rikoskierteen katkaisemiseksi paitsi poliisin toimivaltuuksien pitää olla kunnossa, myös lastensuojelulain pitää olla ajan tasalla, jotta vakavat rikoskierteet saadaan katki.

Rantanen korostaa myös vanhempien vastuuta.

– Lapset eivät suinkaan ole yhteiskunnan lapsia vaan omien vanhempiensa lapsia ja vanhemmilla on ensisijainen kasvatusvastuu. Siksi nuorten vanhemmat tulee ottaa mukaan katujengiongelman torjumiseen.

Rantanen lähettää katujengiuraa suunnitteleville tylyn viestin.

– Suomessa kadut eivät kuulu jengeille, joten tänne on turha tulla hillumaan. Suomessa on tehokas poliisi.

SUOMEN UUTISET